Защо не са посочени САЩ, които откъснаха Косово от Сърбия?

22.09.2017;

Този доклад е най-голямото малоумие, произвеждано в официален български документ. Очевидно стипендианти на "Америка за България" се опитват да вкарат такъв текст в институционална позиция. Имаше един друг подобен - "Визия 2020", който беше приет по времето на служебния премиер Георги Близнашки, но той отпадна при новото правителство.

Текстът е насочен срещу истинските интереси на България. Русия не е заплаха и това мнение се споделя от 80% от българския народ. Всеки опит Москва да бъде определена като заплаха го тълкувам като продажничество.

Какъв е критерият за заплаха? Не е ясно. Искам да ми обяснят защо Русия е толкова страшна. Хвърля се в пространството някакво твърдение, но никой не е дал данни, които да покажат, че Русия е заплаха. Има отметка - че това е, защото тя не се съобразявала с международното право и суверенните територии на някои държави. Но в такъв случай трябва да обявим и САЩ за заплаха. Те не се съобразиха със суверенните граници на Сърбия и откъснаха Косово като живо месо.

Трябва да опишем всички държави. Странно е, че само Русия е посочена като проблем. САЩ явно са ни голям съюзник. Разбира се, не трябва да се караме със САЩ, но не може да се оплитаме в геополитическо блато.

Най-проблемната част на доклада е констатация в преамбюла, в която културното сътрудничество се разглежда като част от т.нар. хибридна война. Аз питам - ако четеш роман на Толстой, ставаш враг на държавата ли? Зададох този въпрос в комисията по култура и медии, но не получих отговор.

Русия няма намерение да напада дори най-алкохолизирания десен интелектуалец.

България има интерес да поддържа добри политически отношения с всички и да бъде посредник между Москва и Европа.

Още от Репортаж

Бум на хепатит А в София

153 души с хепатит А в София. 144 от тях деца и подрастващи. Данните са предоставени от Министерството на здравеопазването и обхващат периода от 5 юли до 5 ноември.

Корнелия Нинова: Оставката е закъсняла и неискрена

Искаме да поздравим майките на деца с увреждания за това, че 26 дни не отстъпиха от най-милото си - детето си. Искаме да поздравим хората, които ги подкрепиха.

Трагичен инцидент беляза началото на протестите срещу цените на горивата във Франция

Началото на протестите във Франция срещу високите цени на горивата бе белязан от трагичен инцидент, предадоха световните агенции, като цитираха вътрешния министър Кристоф Кастанер.

Идват още облаци, дъжд и сняг

През следващото денонощие, под влияние на средиземноморски циклон, времето в страната ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан - от сняг.

Софийски градски съд: Присъдата по “Алабин” е постановена единодушно

Давността за престъплението, в което са обвинени бизнесменът Георги Кирчев и още трима, изтича на 19 септември 2021 г. “Присъдата по делото “Алабин” е постановена при пълно единодушие на тричленния

Пионерски круиз по р. Дунав

Точно в три следобед всеки божи ден над задрямала България прозвучаваше ясен мъжки или женски глас: “Говори Радио София. Говори Радио София. Предаваме сведения за нивото на река Дунав в сантиметри”...

Млад мъж е намерен обесен на вратата на дома си в Смолян

38-годишен мъж беше намерен от близките си обесен на входната врата на дома си в смолянския квартал "Каптажа". Румен Чавдаров е сложил край на живота си заради лични заради лични проблеми,

Обрат! Красимир убил Ангел във влака, а топеше сестра си

Красимир Мутафчийски е убил вчера във влака Пловдив-София 50 годишния Ангел Цветков, а не сестра му Запринка, както той се опитваше да я натопи пред разследващите.

Откриха останките на аржентинската подводница "Сан Хуан", изчезнала преди една година с 44 души екипаж. Подводен миниробот я локализира на 800 м дълбочина в Атлантическия океан

Останките на аржентинската подводница "Сан Хуан", изчезнала преди една година с 44 души екипаж, бяха открити в Атлантическия океан, предадоха световните агенции,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.