Опасната близост на Виктория с нейния индийски учител в “Довереник на кралицата”

21.09.2017;

1887 г. 24-годишният висок, смугъл и очароващ със своята ориенталска красота индиец Абдул Карим прекрачва прага на замъка Уиндзор и се потапя в атмосферата на кралския двор на Великобритания. Доскоро помощник-чиновник в затвор, той пристига в качеството си на един от сервитьорите и обслужващ персонал на двама индийски принцове. Те са сред поканените знатни особи на тържествата около бележитата дата 20 юни - златния юбилей от възкачването на трона на кралица Виктория.

В продължение на половин век тя носи с благородно величие тежката корона на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия, а от 1876 г. става и първият монарх, титулуван императрица на Индия.

Настроението в двореца е празнично, еуфорично и контрастира с минорното разположение, което мъчи кралицата от 26 години. Виктория все още тъгува по своята голяма любов принц Алберт фон Сакс-Кобург-Гота, чиято преждевременна смърт я тласка към дълголетен траур и изолация. Заобиколена от отегчителни придворни, тя не вижда цвят в своето посивяло след загубата ежедневие. В самотата си владетелката е затворила сърцето си и ни най-малко не очаква, че то отново ще се отвори пред екзотичното обаяние на много по-млад мъж.

Самият Абдул планира колкото се може по-скоро да се завърне в Индия, защото статутът на прислужник никак не му е по вкуса. Неочаквано и за самия него обаче той попада в полезрението на Виктория и много бързо се превръща в неин любимец. Наред с благоразположението и дори любовта на императрицата, които му осигуряват огромно влияние, индиецът си спечелва и неприязънта на кралския двор.

Историята на това необичайно и скандално за времето си приятелство между един от най-великите монарси в историята и един обикновен индиец е представена в биографичната драма "Довереникът на кралицата" (Victoria and Abdul) на британския режисьор Стивън Фриърс. Сценарият на филма е дело на Лий Хол ("Били Елиът") и се основава на книгата "Виктория и Абдул: Истинската история от най-близкия довереник на кралицата" от индийската писателка Шрабани Басу.

Стивън Фриърс определено има афинитет към английската корона, заради който си печели номинация за "Оскар" с друга своя лента за може би най-голямата трагедия и трус в двореца при потомците на Виктория. В "Кралицата" той показва на големия екран реакциите на Елизабет II и нейните наследници след злополучната смърт на принцесата на народа Даяна Спенсър. През 2007 г. продукцията фигурира в надпреварата за статуетка и в категориите за най-добър филм, костюми, оригинален сценарий и музика, а със златния мъж е отличена актрисата Хелън Милър за изпълнението си на Елизабет II.

По всичко личи, че кралските роли са тясно обвързани с

холивудския почетен символ на величие - "Оскар".

Затова и не е изненадващо, че именно носителката на този приз Джуди Денч играе 68-годишната Виктория пред камерата на "Довереник на кралицата". Навярно никак не й е било трудно да влезе под кожата на великата владетелка, след като вече го е правила през 1997 г. за лентата "Мисис Браун" на Джон Мадън. Редом до нея на снимачната площадка в образа на Абдул се изявява боливудският актьор Али Фазал.

В празничната обстановка по случай нейните петдесет години властване Виктория съзира виталния поглед на младия Карим, който я развълнува. Мнозина твърдят, че тя имала особена слабост към мъжката красота, която винаги можела да оцени подобаващо. Кралският биограф проф. Джейн Ридли дори посочва: "Как е можела да му устои, когато го е видяла да целува крака й?"

След първата им среща Виктория отбелязала собственоръчно в дневника си, че все по-често започнала да си поръчва къри - приготвяно именно от индийския слуга. Не след дълго тя го провъзгласила и за свой "мунши", иначе казано, учител, който й преподавал урду - един от официалните езици в Индия. Двамата прекарвали много часове заедно в задушевни разговори, с увлекателни разкази Абдул "отвеждал" своята приятелка в далечни земи и с всеки ден се сближавали все повече, а Виктория си връщала усмивката и човечността.

Топлите им отношения били зорко следени от всички. Едни ги определят и днес като истинско приятелство и дори платонична любов, но други ги смятат за съвсем реална, опасна и недопустима връзка. В същото време писма на кралицата до нейния довереник свидетелстват, че тя го приемала и за син, като завършвала с думите "твоя обична майка".

Близостта помежду им провокирала нескрито възмущение в двора и се разбирала като нарушаване на всякакви расови и класови граници. Предаността и привързаността им един към друг скандализирали и заплашвали стабилността на империята.

Недопустимо било един мюсюлманин от ниска каста, който излъгал за произхода си, за да влезе в двореца, да бъде вечното протеже на кралицата на Великобритания. Виктория поставя на изпитание нормите и протокола на една институция, която самата тя обитава от десетки години.

Стигнало се почти до бунт, когато тя пожелала да повиши Абдул до постта Индийски секретар, а за диамантения си юбилей през 1897 г. дори настоява да му даде рицарско звание. Среща яростен отпор и към нея са отправени всякакви ултиматоми и дори заплахи, че ще бъде освидетелствана като ненормална, ако не прекрати отношенията си с Карим. Борбата за приятелството е наистина жестока.

Въпреки серизоната съпротива и натиск кралицата все пак налага волята си и съумява да задържи до себе си своя довереник.

Единствено смъртта успява да ги раздели през 1901 г., когато слага край на нейното 63-годишно управление и на викторианската епоха на просперитет за британския народ.

След като Виктория си отива на 81 години Карим бива уволнен и изпратен обратно в Индия, а всички улики за връзката му с британската кралица са унищожени. Никой обаче не подозира, че Абдул е водил таен дневник, открит през 2010 г., който крие истината за тяхното необикновено приятелство и може би повече.

В "Довереник на кралицата" участват още Майкъл Гамбън, Еди Изард, Саймън Калоу, Адел Актар, Рут Маккейб, Тим Пигот-Смит, Джулиан Уодъм, Оливия Уилямс, Фенела Уулгар.

Премиерата на биографичната драма у нас е на 29 септември.

Още от Шоу

Джони Деп няма вече да бъде Джак Спароу

Джони Деп напуска поредицата "Карибски пирати", съобщи сценаристът Стюарт Бийти. Според специалисти това ще доведе до загуби за филма. Актьорът в момента представя новата си роля като Гринделвалд във

Най-желаните принцове на планетата

Интересът към живота на кралските особи винаги е бил голям. С годините благородниците успяват да запазят духа на монархията дори на фона на борби за власт, задкулисни игри, а понякога и убийства.

Бербатов: "Конкурирах се с всички, най-вече със себе си"

Стотици почитатели чакаха часове на опашка, за да се срещнат с Димитър Бербатов, който представи автобиографията си „По моя начин“. Футболистът доказа,

ОВЕН: Напрежение

РАБОТА През първите дни на седмицата напрежението, ако не го овладеете, може най-неочаквано да отклони успеха от пътя ви. Не планирайте важни делови срещи и не влизайте в спор с никого на работното

ТЕЛЕЦ: Стабилизация

РАБОТА В петък и почивните дни помислете как да стабилизирате завоюваните позиции на работното си място. Предприемете бързи действия. Търсете най-доброто решение, за да вложите печелившо парите си.

БЛИЗНАЦИ: Риск

РАБОТА В началото на седмицата се предпазвайте от рисковани действия, създаващи недоразумения и носещи проблеми, които предизвиквате сами. Премълчавайте дори и когато сте прави,

РАК: Трудности

РАБОТА Ако в началото на седмицата сте натоварени с работа, не настоявайте да се заемете сами със задачите, които трябва да бъдат разпределени между колегите ви.

ЛЪВ: Трудности

РАБОТА В петък и почивните дни ще се наложи да обсъждате нови задачи във връзка с краткосрочно делово планиране. Ако срещнете трудности и по-бавно се справите със задачите си, бъдете доволни,

ДЕВА: Добронамереност

РАБОТА В началото на седмицата бъдете добронамерени и не спорете с колегите си. Ако някой ви е засегнал, не се ядосвайте, а си помислете дали причината не е във ваши действия.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.