Адриан отвлечен като Вене Сотиров. Преговорите и откупът - като Наглите

13.09.2017;

Отвличането на Адриан Златков става точно като похищението на бизнесмена Вене Сотиров, но преговорите за живота му и предаването на откупа са по сценариите, познати от бандата Наглите. Сотиров беше "взет", както се изразяват самите бандити, с краден опел, маскиран като полицейски. Групата дори му беше сложила нарисувани регистрационни табели, отговарящи на истински автомобил, при това патрул в ОДМВР - Стара Загора.

Преговорите за живота на Вене Сотиров обаче приключиха бързо, тъй като той най-вероятно е получил инфаркт в резултат на стари заболявания и силен стрес от нападението. Пазарлъкът за живота на Адриан и предаването на откупа се води от бандата по примера на Наглите - комуникации с есемеси, като се използват симкарти с предплатени импулси, купени на името на цигани или инвалиди.

Това, което отличава групата, взела Адриан и най-вероятно и Лара, е, че те са много по-внимателни и прикрити от Наглите. Постоянно сменят симкартите, с които човек от групата комуникира с бащата на момчето. Съобщенията пък се пращат от такива райони, на които изпращачът не може да бъде засечен след това по никакъв начин. Най-често това са места със струпване на огромно количество хора.

Освен това, както е практиката в такива случаи, по време на самите акции похитителите ползват съвсем различни телефони и симкарти, които след това се унищожават.

Както и при повечето случаи на Наглите, при вземането на откупа за живота на Адриан бандитите не допускат груба грешка, която може да ги разобличи.

Според специалисти от МВР групата, отвлякла Адриан и Лара, има огромен опит в извършването на тежки престъпления, поучила се е в голяма степен и от грешките на Наглите. Това при всички случаи, дори и да се стигне до задържането на извършителите, ще затрудни в максимална степен събирането на качествени доказателства срещу тях. Експерти с поглед върху работата на МВР в момента по отвличанията въобще не са оптимисти за успешния им завършек.

В същото време, ако случаят "Адриан" не бъде разкрит навреме и няма ефективни присъди, най-вероятно ще предизвика поредица от още похищения срещу откуп. Тогава бандата ще действа все по-професионално, хладнокръвно и без излишни емоции и жестокости, както и в случая с отвлечения преди 2 седмици младеж.

"Адриан не са го удряли, нито са го влачили по земята. Няма нито една синина по тялото си. Не го боли нищо и се чувства добре. Не са го заплашвали и не са се държали арогантно с него. Единствено се чувства изтощен от случилото се, което е нормално. Сега ще почива повече вкъщи."

Това разказа пред "168 часа" Тони Златков, бащата на отвлечения на 30 август Адриан Златков, който бе освободен от похитителите си 10 дни по-късно в 22 ч. край Самоковското дефиле на 20 км от Панчарево.

По думите на бащата с 25-годишния младеж тепърва ще работят психолози. За да се оттърси от шока, той имал нужда от разговор със специалисти.

"Не навлизаме в подробности по темата все още и гледам да не го разпитвам много. Трябва внимателно да се комуникира с него. За мен най-важното е, че той вече си е при нас. Това е всичко, което искахме, а другото няма значение. Сега желая да си върнем живота такъв, какъвто беше преди", сподели още бащата.

Той отказва да каже каква е била сумата, която е дал, за да откупи живота на детето си. Източници от МВР твърдят, че Тони Златков е платил 600 хил. лв., за които се договорил с похитителите. 24 часа след отвличането те изпратили есемес, че искат 3 млн. лв. от бащата.

Тази сума била непосилна за собственика на автокъщата за луксозни автомобили "Софавто". Тони Златков върнал отговор чрез есемес, че може да събере максимум 600 хил. лв. Те се съгласили на това, но отказали да дадат каквите и да било доказателства, че Адриан е жив. Кореспонденцията между тях се осъществявала само и единствено чрез SMS съобщения, като всеки път похитителите пишели от различни телефонни номера.

Така на 9 септември бащата хвърлил парите в черен сак на магистрала "Тракия", като преди това мъжете, отвлекли Адриан го напътствали с есемеси накъде точно да кара. Те сменили няколко пъти рязко посоката на движение, но в крайна сметка последната цел била магистралата. Според бащата полицията не присъствала на предването на откупа по негова молба. Той изрично настоял по никакъв начин да не бъде възпрепятстван.

"Сумата е сериозна, но аз не мога да кажа точно колко е - обясни Тони Златков пред "168 часа". - На семейството ми ни отне време да я съберем. Никак не е малка, но се радвам, че всичко приключи. Искахме само да си приберем детето при нас, това беше важното", обясни Тони Златков.

След случилото се семейството вече ще бъде с постоянна охрана пред дома си. Оттук нататък Адриан и неговите родители ще се движат и извън дома си с гардове. Досега нито младежът, нито те някога са ползвали подобни услуги. Веднага след като Адриан се прибра вкъщи, раследващи полицаи са го разпитали за случилото се. Пред тях младежът обяснил, че не е видял лицата на похитителите си, тъй като те се появявали пред него винаги с маски. Той не е успял да даде и подробности за мястото, на което се е намирал. Разказал само, че се чувства добре и не е бил тормозен. По време на освобождаването му 25-годишният младеж бил с маска на главата, за да не може да види нито похитителите, нито пък колата, с която го возят. Тъй като бил оставен в гора близо до Горубляне, той се лутал известно време, докато успее да стигне до пътя, където минават коли.

Там случайни хора, каращи опел, го качили при тях и го закарали до бензиностанция. Което е изключителен късмет - доста странно е някой посред нощ да качи на стоп в тъмнината непознат с изпаднал вид. На този етап няма яснота дали полицията е разпитала отзивчивите хора с опела. След като го оставили на бензиностанцията, оттам Адриан се е обадил на родителите си.

"Добре съм, здрав съм. На бензиностанция близо до Горубляне съм", били първите му думи. Близките пристигнали за минути и прибрали младежа. Изглежда, че той е липсвал не само на роднините си, но и на приятелите си. По време на разпита, който разследващите провели в дома му, той прекъсвал разговорите, за да се чува с хора от компанията му. Те не спирали да звънят, за да го разпитват как се чувства и кога ще успеят да се видят.

Какво е обичал да прави Адриан през свободното си време и кои са дестинациите, които е посещавал извън България четете в печатното издание на "168 часа".

Още от Афера

Удар със сила над 20 тона смазал двете баби в Карнобат. 18-годишният Алекс не успял да натисне спирачка, минал с мерцедеса си през пешеходките

Удар със сила над 20 тона е премазал двете възрастни жени от Карнобат, тръгнали към гробищата на Архангелова задушница, 3 ноември, разкриха експерти пред “168 часа”.

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски от Будапеща: "Искам политическо убежище!"

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски публикува пост във Facebook, в който казва, че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище от унгарските власти.

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Десетки US шпиони са убити след пробив в тайна уеб платформа

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на

Операция “Октопод”: Основният свидетел загива в катастрофа, а вторият е сечен с брадва. Алексей Петров беше оправдан за пране на 3,3 млн. лв.

Цветан Цветанов коментира съдебното решение по делото "Октопод" без да споменава името на Алексей Петров. Бизнесменът, който бе разследван по времето, когато Цветанов бе вътрешен министър,

Дрога прави хората канибали, от “Крокодил” им окапва плътта

Позната отпреди 8 г. в САЩ дрога, която води до канибализъм, вече е стигнала и до България, съобщи д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Българският паспорт - сред 18-те най-желани в света

П рез 2018 г. българският паспорт е сред най-влиятелните в света. Това сочат данни от международни класации за задгранични документи става ясно от проучване на "168 часа".

Защо свързват изчезналата Емануела Орланди с ДС и Щази: Разчитат ДНК анализ да разкрие загадка отпреди 35 години

Случайно намерен скелет в римска сграда във Ватикана отново съживи спомена за мистериозното изчезване на младо момиче преди 35 години. Мрачната загадка от времето на студената война е свързвана с

Мафиотски бос бе убит брутално в щатски затвор заради "нечестив съюз" с ФБР

l 89-годишният Джеймс (Уайти) Бълджър бил бит с катинар в чорап, опитали се да му извадят очите и да му отрежат езика - отмъщение срещу информатори “Моят живот беше пропилян по най-глупав начин,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.