След Слънчака терор срещу шума от Резово до Дуранкулак

16.08.2017;

Акцията на Валери Симеонов на Слънчака направо разтресе света на електронната музика.

Уплашени от цифровия децибел метър, организаторите на най-големия музикален фестивал по Българското Черноморие Solar Summer отмениха тазгодишното му издание, защото се страхували, че вицепремиерът ще нахлуе на събитието им, ще изземе озвучителната техника и ще затвори заведението.

Страхът от тиранина на шума бързо се разпространява в цяла Европа и даже зад Атлантика. Най-вероятно организираният от вече 24 години фестивал за електронна музика на открито Mysteryland, който трябваше да се състои в Амстердам на 26 и 27 август, също ще бъде отменен. Както и Electric Zoo - между 1 и 3 септември - пак на открито, но в Ню Йорк. Никой DJ по света не иска да му изземат лаптопа и да прекара нощта в най-близкия участък.

Докато чуждите джедаи на транса и техното засега само боязлизо се оглеждат откъде ще изскочи българският вицепремиер, наблюдаващ туризма, то нашите са на път да придобият нервни тикове.

Най-разстроени са тези от Solar Summer. При тях паническото разстройство премина директно в психическо раздвояване на личността. Ако не вярвате, вижте в дебелите учебници симптомите на шизофренията - слухови халюцинации, параноични или фантасмагорични налудности.

От всичко това се съдържа достатъчно за диагноза в прессъобщението им по темата: "Към момента, а и през целия сезон липсват подходящите условия, които да гарантират характерните за SOLAR качествен звук, ефектна сцена и безпроблемно протичане на събитията. Очакваме всички компетентни органи да вземат адекватно становище по въпроса, без постоянно да си прехвърлят отговорности, както се случва в последните 10 дни".

Оставаш с впечатлението, че цялата държава е длъжна безотказно да съдейства за това парти, а организаторите от своя страна са загрижени за цялата Вселена и ако купонът случайно се провали, това ще е много тежка загуба не само за земното човечество, но и на междупланетарно ниво.

Фактите обаче направо крещят, че цялата тази представа за нещата е твърде далеч от реалността. В най-звездните моменти на Solar Summer, когато са им гостували най-известните световни диджеи, на партитата им присъстват между 10 000 и 12 000 души.

И реално кефът на тези 10 хиляди души през цялата нощ - от 22 вечерта до 6 часа сутринта, се явява тормоз над други 500 хиляди. Неслучайно всяка година жителите на Несебър правят подписка срещу 8-те електронни партита в Слънчев бряг през август. Защото мощните колони на Solar Summer са насочени към морето, а звукът директно удря новия град, стария град и се прехвърля дори зад полуострова.

Жителите на Несебър от години знаят, че спането в петък и в събота през август е възможно само ако си изпил литър концентрат или си под пълна упойка. В града живеят почти 25 хиляди души, но през август заедно с туристите в Слънчев бряг надхвърлят половин милион.

Всички тези хора са подложени на тотален шумов терор, защото електронната музика дъни навсякъде и те буди и зад затворени прозорци в целия район.

Затова съм сигурен, че организаторите на Solar Summer няма да могат да осъдят Валери Симеонов, както са се надъхали. Сигурен съм също така, че ако България беше нормална държава, хиляди местни жители от Несебър и туристите там, дошли от целия свят, можеха без проблеми да осъдят Solar Summer за това, че им разваля почивката.

Шумотевица като на Слънчака наистина няма дори и на Ибиса. На испанския средиземноморски остров за втори път в последните 10 години стартира кампания за налагане на острова на семеен туризъм.

Но много отдавна, още докато добиваше славата на място за денонощен купон, всевъзможна дрога и безразборен секс, най-големите дискотеки там бяха разположени извън курортните градчета по крайбрежието. Построени са около големите пътища на острова и са ситуирани в отлично шумоизолирани халета.

Или както отлично илюстрира този непознат за нас феномен икономистът Владимир Каролев тия дни: "Там дискотеките на открито затварят в полунощ, а в дискотеките на закрито можеш да детонираш водородна бомба и отвън даже и чертата кокаин няма да ти се разроши".

В България е точно обратното. През лятото почти по цялото Черноморие шумът е в пъти над допустимите норми - и денем, и нощем. Така че акцията от Слънчака трябва да се пренесе по цялото крайбрежие - от Резово до Дуранкулак. И да поддържа децибелите в рамките на нормалното не просто кампанийно, а през целия сезон - от юни до септември.

И да, наистина не изглежда нормално цял вицепремиер да атакува нощем дискотеките на Слънчака. Но нека не забравяме, че това се случва, защото местните данъчни, ХЕИ, община, полиция, не само не могат, но и не желаят да си свършат работата от години. Там всички са почти кланово свързани. Пачки с подкупи летят повече от гларусите във въздуха и затова от години законът се гази, вместо да се спазва - от превзетите от десетки хотели дюни до удвоените децибели.

А ако се въведе ред независимо от вече неразрешимия проблем с безобразното презастрояване туристите може и да се върнат. И те ще са повече от тези, които отиват да се обезглавят на електронното парти за уикенда.

Още от Коментари

Сидеров: Очаквам извинение от Борисов, Цветанов, Каракачанов и Симеонов, че не ме послушаха

Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен. Очаквам от членовете на коалиционния съвет - Борисов, Цветанов, Каракачанов, а и самият Симеонов, да ми кажат: Абе, Волене, беше прав, извинявай,

За Иванчева ще плащаме всички

Нали разбирате, уважаеми хора, че някой ден г-жа Иванчева ще осъди българската държава в ЕСПЧ и ще получи обезщетените за тормоза, но никой няма да ѝ върне загубеното време?

Загадката на пенсионера, или как Живков им давал по 200 лв., а те спестявали 100

Като напишеш в гугъл “телефонни измамници”, настръхваш През соца имаше виц как Тодор Живков се хвалел, че сме магьосници: той ни дава по 200 лева заплати, ние ги харчим и спестяваме по 100.

Протестите правилно се ориентираха срещу доходите, защото проблемът на българина е ниският доход

„Протестите правилно се ориентираха срещу доходите, защото проблемът на българина е ниският доход, както и ниската социална защита. Ако нещо свързва протестите с БСП, то това не е организацията,

Цветанов: След оставката правителството излиза по-работоспособно

Оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е изненада и не "счупва" конструкцията на управляващата коалиция, а даже я заздравява.

Крайно време да се прекрати оценяването на Орбан като европейски политик

Това, че Орбан е най-активен защитник на бившия македонски премиер Груевски е обяснимо преди всичко с общия им политически афинитет към Русия на Путин и желанието на Орбан като руски лобист да

"Книга за българския народ" на Стоян Михайловски е от края на 19-ти век, но хич не е овехтяла

"...На другий ден в Шех-кмьислям-капия избухна пожар...Няма веч архива!" Тази сатирична книга е написана от Стоян Михайловски в края на 19-ти век. Казва се "Книга за българския народ" Предполагам че

Тръмп: Отговорих на въпросите на Мълър за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е отговорил на писмените въпроси на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.

Валери Симеонов след оставката: Да видим ще продължат ли протестите и на какво основание

"Повиках ви, за да обява пред вас моето лично решение да подам оставка. Причините са продължаващата медийна кампания, особено през последните 2 дни, която е продължение на кампанията срещу мен,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.