“Полимери”, “Калиакра”, КТБ?! Тарикатите са едни и същи. Кражбата плащаме винаги ние

09.08.2017;

Hай-странното на пръв поглед в екоскандала "Калиакра" е, че реално виновните за глобата за държавата ни собственици на голф игрище и на няколко велогенераторни парка излъчват 0-процентна притесненост, а дребни земеделци с ниви, с бостан дини, рибари с малки лодки блокират пътища и са пред инфаркт за бъдещето си.

Разбира се, реакцията им веднага бе обяснена с тъмни, подмолни сили, които, насъсквайки ги в пресилен гняв, клатят властта. Сигурно и това го има, защото според министъра на екологията забраните в района не били такива, каквито ги представят местните, и освен това - засягали основно държавни земи.

Но истинската причина за протестите е съвсем различна - тя се разпалва от инстинкта на обикновените хора, който им казва - държавата ще защити интереса само на вечните големи тарикати - тези с вятърните перки, игрищата и хотелите на скалите и на брега, а сметката накрая ще платим всички ние.

И действително, като видим само скандалите от последната седмица, от тях изскачат едни и същи - вечни, неизбежни имена на хора от прехода, които вече 28 години смучат лакомо кръв от държавата, чиято артериална система се захранва от обикновените граждани, както и от големия легален бизнес, естествено, защото тези тарикати, освен че обичат много да крадат, още повече мразят и да плащат данъци.

Но още по-сериозният проблем е, че вече трето десетилетие държавата не само им го позволява абсолютно безнаказано, но и активно им помага да трупат и трупат незаконно богатство. Те, разбира се, стават все по-нагли, а отвратителният пример за "успех" в безнеса и в живота, който излъчват, заразява и парализира морално нацията.

За какво конкретно обаче става въпрос в скандала "Калиакра"? Става въпрос, първо, за едни чудесни заменки, които се случиха ударно по време на тройната коалиция (БСП, ДПС, НДСВ) с министър-председател Сергей Станишев. Нещо, което г-жа Корнелия Нинова много услужливо забравя днес, когато говори за битката срещу корупцията от позицията на неопетнената столетница.

Ще го обясня възможно най-елементарно, за да го разберат "простите" хора, които се докоснаха до тази огромна далавера само като четяха за нея по вестниците. В рамките на 2 години, 2007-2009 г., едни по-специални от тях хора получиха възможност да заменят земи и гори от най-големите пущинаци във вътрешността на страната за такива, които се намират на самия бряг на Черно море.

Почти без изключение, те купуваха земята на нереално занижени стойности - дори и по 2 лева на квадратен метър, а по-късно я препродадоха и за 200 лева на квадратен метър. В други от случаите, когато не ставаше въпрос за най-елементарната спекула, след като получиха първия подарък от правителството, те бяха подкрепени и с още по-приятелско потупване по рамото, когато кабинетът "Станишев" промени специално за тях статута на земята, за да могат те да строят на воля там хотели, къщи, голф игрища, ветрогенератори и въобще - всичко, което им е приятно.

Така големите тарикати на прехода не само получиха на безценица уникални територии на морския бряг, често и в защитени местности, както е случаят с голф игрището до Калиакра, но и възможността да строят там абсолютно законно.

И за да се убедите, че не преувеличавам, когато говоря за подаръци и чудовищна корупция, която стои зад тях, ще припомня, че 5 години по-късно (през ноември 2014 г.) съдът на Европейския съюз излезе с решение, че при 132 от по-мащабните заменки е "неправомерно приведена в действие държавна помощ, която подлежи на възстановяване".

Според Световната банка щетите за държавата са за около 100 милиона евро. След като България бе осъдена за това "нарушение на европравилата", се реши земеделското министерство да направи пазарна оценка на земите във всички изброени в съдебното решение сделки, а собствениците или да доплатят разликата от далаверата, или да върнат земите на държавата.

През 2015 г. министерството излезе със списък с фирмите, които трябва да доплащат. Миналата година пък бе организиран търг за консултант и оценител, той се провали и в момента се подготвял нов. С други думи, възмездието се протака прекалено дълго, за което вина носи и ГЕРБ, в която в момента е топката.

За какъвто и скандал да говорим обаче, дали този месец, или преди година, от тях излизат винаги едни и същи имена - на бивши борци с умело прикрито криминално минало, на комунисто-капиталисти в социологията и журналистиката, на банкери на държавна помощ, на шофьори, сервитьори и свинари от номенклатурата, на сини комсомолци, на адвокати на мафията. И между тях от време на време по някой Суджук за цвят.

Независимо от политическите си пристрастия, те винаги са заложени да сучат от държавната хранилка чрез приватизация, заменки, компенсаторки и всевъзможни закони и щедри сделки, които услужливите депутати и правителства непрекъснато измислят, за да ги издържат.

А сметката винаги остава за нас...

Още от Коментари

Как да се оправяш с тъпанарите

1. Гледай нещата в перспектива. Помни, че и ти понякога се държиш като тъпанар. 2. Не можеш да промениш хората. Можеш да промениш единствено начина, по който ги възприемаш. Защо да се побъркваш?

Плевнелиев: Президентът Радев се държи като подбудител на протестите

Русия няма интерес от това България да прави стъпки напред към влизането си в Шенген, коментира бившият държавен глава Президентът Радев в момента се държи като опозиционен лидери и донякъде като

Нали щяха да намалят субсидията на партиите?! Като дечица ни манипулират!

Помните ли, имаше референдум - над 2.5 милиона българи гласуваха за намалавяне на субсидията на 1лв.! И какво стана, уж щеше да има намаление на субсидиите, не съвсем, ама все пак.

Тези хора се взеха за народа - вече не е заради горивата , те протестират "за всичко и срещу всички"

Пореден неделен ден лумпениада. Вече не е заради горивата /цените им паднаха/. Те вече протестират "за всичко и срещу всички". Всъщност някои вече си го казаха пред камерите - пРезидентът да въвеждал

Оставки и протести, а ресторантите, дискотеките и моловете са пълни

Оставки и протести, пълни ресторанти, пълни дискотеки и пълни молове, километрични задръствания в столицата и всеки по-голям град в страната - стотици хиляди коли...

Извънпарламентарните ни демократи напомнят за деца, загубили се в гората

Нашите клети извънпарламентарни демократи напомнят на деца, загубили се в гората, ходещи на изолирани групички и викащи „ПОМОЩ!” Всяка отделна групичка се шляе безцелно из гората и се хвали от време

Каракачанов: Няма никакъв проблем да си подам оставката

"Това е такава идиотщина". Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред Би Ти Ви по повод изказванията на депутатът Петър Петров от НФСБ за децата с увреждания.

Тръмп: Очаквам до дни пълен доклад за убийството на Кашоги

Американският президент обеща "много пълен доклад" за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в близките два дни, предаде ДПА. "Случило се е нещо ужасяващо, убийството на журналист",

Зоран Заев: Груевски ще бъде върнат в Македония

Премиерът на Р Македония Зоран Заев в интервю за македонската телевизия Алсат М, цитирано от агенция МИА: "Ако се установи чия е отговорността, ще отговаря всеки, като се започне от мене.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.