Глоба е по-тежко от затвор за майката, изоставила бебето си от безпаричие

02.08.2017;

Но има и по-голяма глупост от наказанието за Мария Иванова. Това е създаването на още една безсмислена комисия за “борба” с корупцията

Чудя се има ли нещо по-глупаво и цинично от това да наложиш финансова глоба на майката Мария Иванова, която точно заради тежко безпаричие бе принудена да изостави малкия Александър "като кученце" на улицата в София?

По обвиненията на прокуратурата, тъй като е с чисто съдебно минало, я чака глоба между 1000 и 5000 лева. Това е сума, която Мария е гледала накуп само по филмите и най-вероятно никога през клетия си живот няма да види на живо.

Мария е безработна и няма как да заплати подобна непосилна за нея глоба. Още повече, преди да се издължи на държавата, тя трябва да отделя средства, за да оцелява физически с 3-месечния Александър. Така върху сумата само ще се трупат лихви като едно неразрешимо бреме за 38-годишната жена.

Фактите във възможно най-суров вид са следните - Мария е самотна майка, изоставена от бащата на детето и хладнокръвно прецакана от последния си работодател да напусне работа 5 дни преди да й стартира майчинството.

Така с вече родения Александър жената се оказва със 100 лева на месец като социално неосигурена плюс 85 лева детски надбавки. Няма да коментирам дали Мария е най-добрата майка на земята, дали е мекушава, или безсърдечна, защото няма как да съм бил в ситуацията й. И не го пожелавам и на жените, които днес я критикуват най-силно.

Факт е обаче - в момента, когато другите майки прекарват у дома с новородените си бебета може би най-трогателните мигове в живота си, Мария е принудена да плеви малини срещу 20 лева на ден, за да може да преживява. Тя не мързелува, хваща се и на друга работа, припада и влиза в болница с детето.

Безпаричие, липса на работа - това е ахилесовата пета на Мария. Несигурност, която я кара да се обърне дори срещу майчините си инстинкти - и точно там държавата решава да я натисне.

Затова, както и да го гледаме, откъдето и да го преценяваме - глобата за Мария е най-тежкото, глупаво и цинично наказание, което не само няма да я поправи, но и ще задълбочи личната й драма, която стана национално достояние след тази нейна 2-часова проява на крайна слабост.

Може би ще ви прозвучи абсурдно, но много по-милосърдно, състрадателно и справедливо от страна на държавата и съдебната система би било да вкара майката с ефективна 1-годишна присъда в затвора. Ако това се случи, тя ще влезе в специалното отделение за майки с деца в Сливен.

Прясно ремонтирано и дори без решетки по прозорците, в момента това е възможно най-гостоприемното място за жена в ситуация като тази на Мария Иванова. Мога да го твърдя със сигурност, защото съм бил там (за кратко и по работа). В отделението, което не прилича на затвор, тя и бебето ще получават редовно храна, ще спят в по-добри условия от съществуващите за нея в свободния свят. Освен това за Мария и Александър ще се полагат всекидневно всички необходими грижи, включително и медицински.

И всичко това - абсолютно безплатно. Не е ли по-добре от глоба от 5000 лева?! За да я изплати, Мария ще трябва да плеви малини 250 дни, без да отделя и стотинка за семейството (през 2017 г. работните дни са общо 248).

В историята с бебето Александър всъщност има друг много съществен въпрос - какво е правила социалната служба в Елин Пелин, за да проспи тази драма? Тези служби май са силни само в бизнеса с приемни семейства, защото там текат много сериозни подкупи.

Да не говорим за Агенцията за закрила на детето, която се занимава само с глупости от рода на - взел ли е еди-кой си вестник разрешение от родителите на ученика, пребил учителка, за да пишат за случая...

И все пак, ако трябва да отговоря на въпроса - дали има по-глупаво нещо от това безпаричната майка да бъде наказана с глоба?

Отговорът е - да, невероятно е, но се оказва, че има!

И това е създаването на специална комисия за борба с корупцията по идея на Министерството на правосъдието.

Това се напънахме и измислихме ние, докато през месец май тази година румънците вкараха в затвора още 47 подкупни чиновници, между които кмет, председател на окръжен съвет и половин дузина директори на големи държавни компании.

Нашият отговор е още една чиновническа структура, която ще "изследва, събира и анализира", още малко големи председателски и зам.-председателски заплати за изплащане, разместване на кухи структури като БОРКОР, които само трошат пари, че и спецзвено от ДАНС, което трябвало да се бори с корупцията във висшите етажи на властта, при положение че доказано във времето е безсилно да се противопостави дори на средните и ниските.

И, разбира се, понеже нямат никаква агентура, даваме им да ползват ефектни оръжия като специални разузнавателни средства, от което настръхна цялата галактика, а всички корумпирани мишени придобиха нервни тикове от ужас.

Без да навлизам в излишни подробности, от тази комисия няма да излезе абсолютно нищо, защото тя не решава реалните проблеми, пред които е изправена държавата - невъзможността да доказва в съда вземането на подкуп и липсата на достатъчно воля и инициативност при преследването на хилядите чиновници, които прибират всекидневно "хонорари" от хората и бизнеса.

Още една безсмислена комисия за поддържане на статуквото в корумпирана България...

Още от Коментари

Режимът на Виктор Орбан ясно заяви враждебното си отношение към България

Вучич: Груевски е преминал Сърбия с унгарски пасаван, в унгарски дипломатически автомобил и с унгарски дипломати за придружители. Днес унгарските медии заявяват (непотвърдено),

Бедни ми Башар, кой си ти, че ще правиш студентска телевизия - я в казана!

ЯН ЯНЕВ* Една еротична рекламна закачка вдигна такъв шум в държавата, че заглуши клаксоните за скъпия бензин. А истината е, че в България е дяволски трудно да имаш идеи и някой да ти даде шанс да

Не бе случаен сценарият, че убийството на Виктория е заради работата й

“Не мога да коментирам позицията на БСП. Ще кажа само, че тя е обяснима, като политическа реакция в защита на член на парламентарната им група. Действията по разследването установяват предварителната

Депутатските заплати да се намалят с 543 лева. Да не си слагаме сами въжето на врата

Нинова: 200% е сигурно, че няма аз да водя евролистата Съпругът ми е служител в компания за горива, но не участва в определянето на цените, ГЕРБ създават фалшиви новини,

Изгубеният град

Разположен сред пустинните каньони и планини в сегашния югозападен край на Хашемитското кралство, Петра е бил процъфтяващ търговски център и столица на Набатейското царство между 400 г. пр. Хр.

Мартин Скорсезе има гигантско сърце, което приема всичко

Холивудски суперзвезди като Леонардо ди Каприо, Робърт де Ниро и Джона Хил отдадоха почит на легендарния режисьор Мартин Скорсезе на годишния бенефис на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк,

Тоест за една година и половина всички работещи българи ще са голтаци

Ей такива небивалици се разпространяват из нета и то от “медии”. Кой ги сметна тези милионери и голтаци, които се появявали всяка седмица? 9000 по 360 = 3 285 000.

Предсрочните избори са нормална практика, не трябва да се плаши с тях

Симеон валидира марка за 100 г. от възкачването на престола на баща му цар Борис III Предсрочните избори са съвсем нормална практика. Сега се прибрах от Великобритания и том може да си случи,

Знаех си, че Христос е българин!

"Изискванията на приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията са следните: За да проповядваш, трябва да си български гражданин, да говориш само на български и да си взел диплома от

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.