Как умря зловещият сериен убиец Сократ Киршвенг

09.01.2018;

Зловещ сериен убиец има в криминалната ни история. Сократ Киршвенг е дърводелец, но нямал нищо общо с колегите от занаята. Бил конте, носел се по последна мода с костюми от Париж и чепици от Аржентина.

През 1908 г. чаровникът завърта главата на Еленка от Самоков. Двамата отиват под венчило и свиват семейно гнездо. Раждат им се две деца - момче и момиче. Един ден Сократ целува Еленка и тръгва за София с обещанието да се върне с много пари.

В столицата се залюбва с Вангелия Йорданова. С нейните спестявания построяват къща зад Захарна фабрика. Вангелия не знае, че Сократ е женен. Еленка не подозира за връзката му с Вангелия.

През 1917 г. Киршвенг е назначен за пазач във Военната болница. Тук се обяснява в любов на прислужничката Тинка Николова. Тя обаче не откликва на чувствата му, защото знае за Вангелия. Сократ решава да махне препъникамъка.

Лъже Вангелия, че е откраднал крупна сума от болницата. Закопал я в Малинов дол. През нощта на 12 юли 1919 г. с мотика и лопата двамата отиват да изровят имането. Сократ се оплаква, че е изморен, затова копае Вангелия. Когато преценява, че дупката е достатъчно дълбока, вади револвер и я застрелва в главата.

На следващия ден убиецът отива в болницата. Съкрушен от скръб, показва писма на Тинка. “Вангелия избяга с един любовник!”, отронва с влажни очи той. После й предлага да се сгодят, но признава, че в Самоков го чака съпругата Еленка.

Понеже вече има един християнски брак, женихът решава вторият да е мюсюлмански. Сократ и Тинка приемат мохамеданската вяра като Шакир и Айше. Венчава ги софийският мюфтия.

Сега иде ред на Еленка. Сократ наема каруца, отива в Самоков и заедно с децата я качва на возилото. “Ще живеете в София”, уверява я той. По обратния път стигат Панчарево, където Киршвенг казва на каруцаря да спре. “Ще се поразтъпчем с жената по междуселската пътека”, обяснява той.

Кираджията продължава с децата по шосето, а Сократ и Еленка потъват в шумака. В един момент дърводелецът вади тесла. С добре премерено движение халосва жертвата в главата. После удря още един път и още един път. С това злодеяние Сократ Киршвенг остава в чернилката на историята като “убиеца с теслата”.

Още от Афера

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски от Будапеща: "Искам политическо убежище!"

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски публикува пост във Facebook, в който казва, че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище от унгарските власти.

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Десетки US шпиони са убити след пробив в тайна уеб платформа

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на

Операция “Октопод”: Основният свидетел загива в катастрофа, а вторият е сечен с брадва. Алексей Петров беше оправдан за пране на 3,3 млн. лв.

Цветан Цветанов коментира съдебното решение по делото "Октопод" без да споменава името на Алексей Петров. Бизнесменът, който бе разследван по времето, когато Цветанов бе вътрешен министър,

Дрога прави хората канибали, от “Крокодил” им окапва плътта

Позната отпреди 8 г. в САЩ дрога, която води до канибализъм, вече е стигнала и до България, съобщи д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Българският паспорт - сред 18-те най-желани в света

П рез 2018 г. българският паспорт е сред най-влиятелните в света. Това сочат данни от международни класации за задгранични документи става ясно от проучване на "168 часа".

Защо свързват изчезналата Емануела Орланди с ДС и Щази: Разчитат ДНК анализ да разкрие загадка отпреди 35 години

Случайно намерен скелет в римска сграда във Ватикана отново съживи спомена за мистериозното изчезване на младо момиче преди 35 години. Мрачната загадка от времето на студената война е свързвана с

Мафиотски бос бе убит брутално в щатски затвор заради "нечестив съюз" с ФБР

l 89-годишният Джеймс (Уайти) Бълджър бил бит с катинар в чорап, опитали се да му извадят очите и да му отрежат езика - отмъщение срещу информатори “Моят живот беше пропилян по най-глупав начин,

Гард гледа на камера как бият негов колега, друг е в тоалетната при въоръжен обир на 400 000 лв.

l Само в деня на грабежа камерите не записвали l Обръщението “Ей, старче” насочва полицаите към Ади l Майка му е пред ампутация на крака и мъжът имал нужда от пари l Викнал двама силоваци.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.