Разказвам ви тая история, за да ви припомня какви казуси съществуваха по време на редовната военна служба

04.07.2017;

Каракочев...

Така му викахме.

Беше от едно малко градче близо до Дупница.

Когато постъпих в новобранския център във Враца на 5 януари 1999 година (бях 28 годишен, вече женен от една година) видях много млади момчета, но имаше и доста като мен - учили - недоучили, после чакали сума ти време, защото казармите нямаха капацитета да поемат всички "новобранци".

На 28 аз бях набор на капитаните, майорите бяха малко - по - големи от мен, а лейтенантите ми бяха зайци и се чувстваха неудобно в присъствието ми.

Каракочев имаше здравословен проблем.

Популярен като "нощно напикаване".

Бяха го отлагали няколко пъти от служба, а накрая някой му подшушнал, че ако иска окончателно да бъде обявен за НГВС (негоден за военна служба) трябва да си плати.

Човека, естествено, нямал един лев в джоба, камо ли да извади няколко хиляди долара и казал - "а бе, хора, аз имам здравословен проблем, какво да праввя в казармата".

А комисията свила рамене и му казала - "честито, отиваш в новобрански център".

В новобранския център Каракочев нямаше проблеми с нищо - нито да рине сняг, нито да ходи на тактики, маршировки, стрелби.

Единствения му проблем беше да спи нощем.

Поради тази причина той молеше командващите взвода ни да го пишат нощем дневален (докато не си положил клетва, не можеш да имаш оръжие и да си караул).

Изминаха 40 дни. Самите военни се чувстваха неудобно от Каракочев и едва дочакаха законния срок, когато комисия се събра, човека даде клетва при затворена врата и го уволниха.

Разказвам ви тая история, за да ви припомня какви казуси съществуваха по време на редовната военна служба.

При това историята е с щастлив край.

И не, Каракочев не стана мъж за тия 40 дни. Тойй си беше мъж на място - стискаше зъби и не мрънкаше, не се оплакваше, въпреки, че беше видно, че нито е добре финансово, нито живота е бил благосклонен към него.

И аз не станах мъж, защото бях близо 30 годишен.

И почти целия ми взвод не станаха мъже, защото част от тях бяха вече кривнали по лошия път, срещу някои имаше висящи дела, малцина четяха свободно.

Днес седя и си мисля за Каракочев.

Какво ли прави? Оженил ли се е? Излекувал ли се е?

Дали е останал тук, в малкото градче или си е взел багажа и е заминал някъде, където отново ще работи тежък физически труд, но поне ще получава добри пари за него?

Чудя се дали такива истории имат онези, които днес обясняват, че трябва да върнат казармата?

И ми се струва, че нямат.

Е, аз имам много истории.

Интересуват ме историите.

Интересува ме частния случай.

Защото всяко решение, което се взема на високо ниво касае милиони частни случаи.

И се опасявам, че който е живял в стерилна среда и няма много истории в паметта си, не може да бъде добър законотворец.

Мен ме интересува Каракочев.

И ме интересува никога повече да не се налага да разказвам подобна история.

Още от Коментари

Заради моя пост прочетох 100 коментара за външния ми вид, но я си помислете дали съм кифлата с чанта "Шанел"!

Огромна дискусия и обсъждане на външния ми вид е паднала - близо 100 коментара. Ето ви една снимка, на която съм станала в 5 сутринта, за да отида на работа на 60 км.

Още миналата година му казах на Валери да не се занимава с дискотеки и лифтове, a с доходите на хората

Сидеров: Нямам амбиции за изпълнителната власт Патриотите са коалицията, която е най отворена пред медиите. Ние сме най-открити пред обществото. При нас няма задкулисие, така че какво става,

Българските емигранти никога не ще съхранят българщината - децата им вече не знаят езика ни...

Българите в Бесарабия! 1862 г Русия изхвърля 200000 черкези и прибира 350000 поробени българи-християни. За тях Родината живее като лъч надежда, съхраняват я, подържат огъня...

Милена Маркова-Маца: С майка ми сме яли хляб и маргарин - това не е най-тежкият ми период

„Простотията и предателството могат да ме изкарат извън нерви. Ненавиждам егоизма в другите. Хората са лоши, защото просто не са щастливи”, споделя Милена Маркова-Маца пред Нова тв.

Накарайте ги да вдигнат заплатите

Протестите не стихват въпреки оставката на Симеонов, енергията идва от гнева срещу егоизма на богатите За да се справи с кризата, Борисов трябва да накара частния сектор да вдигне заплатите.

Сега да питам - тия сигурни ли са, че продават наистина хапчета за настинка?

Обичам зимните реклами на противогрипни и -простудни лекарства. От тях става кристално ясно, че: Може да се раздираш от кашлица, омотан с юргани и платнища, полужив и с 98 градуса,

След Валери Бойко Борисов ще играе покер с блъфиране

4 сценария дотук – от повторение на драмите с реформаторите през изхвърляне на “Атака” до нежелани предсрочни избори. И нито един не е печеливш Борисов не можеше да поиска оставката на Валери

Кафенето на противоречията

Народът Минанг населява остров Суматра. Те вярват в Пепатах, или „хармонията на противоречията“. В селата си имат нещо като заседателна къщичка (балай), в която се обсъждат социалните порядки,

За един арест, който цели ефекта на публичен разстрел

Продължителният арест на Иванчева и Петрова цели ефекта на публичен разстрел. Всички да знаят, че ако държавната машина реши да ги смачка, нищо няма значение.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.