Службите, по-малко PR, повече работа, за да влезе накрая митничар в затвора

14.06.2017;

Какво правят ДАНС и ГДБОП на Кулата? Те трябва да арестуват в централата на митницата и във финансовото министерство.

Откакто прочетох за 6-километровите опашки от двете страни на ГКПП Кулата заради ареста на цялата митническа смяна, се чудя дали хилядите българи, гърци и чужди туристи, които в този ден чакаха почти цял ден в автомобили, в микробуси, автобуси и тирове на пункта, не са си пропилели времето и нервите напразно?

Чудя се дали тези 23-ма митничари или дори половината от тях ще получат ефективни присъди? Чудя се дали не са си пропилели времето и ДАНС, ГДБОП и прокуратурата? Както и съдиите, които, ако не друго, поне скоро ще пуснат на свобода задържаните...

Чудя се също така какво правят на пункта ГДБОП и ДАНС? Те не трябва ли да правят арести в централата на митничарите - в сградата на Агенция "Митници" до Сточна гара в София? Или пък във финансовото министерство - малко по-нагоре по същата улица.

Ако има наистина организирана престъпност и заплаха за националната сигурност, тя ще трябва да стига дотам - до сърцето на властта в София. Това трябва да е нивото за работа на такива специални служби като ДАНС и ГДБОП.

А историята с подкупите на ГКПП Кулата е кокошкарска работа. От много отдавна не е някаква тежка и организирана престъпност - това си е всекидневие, рутинна дейност. Какво са някакви 63 хиляди лева от корупция за една смяна? На ГКПП “Капитан Андреево” вземат 3 пъти повече абсолютно всяко денонощие. Взели са и същата нощ, когато ГДБОП и ДАНС затвориха за почти цял ден Кулата.

Когато ги задържаха и тях преди няколко години, се видяха какви са ставките на нощните и дневните смени на “Капитан Андреево”. То човек като се замисли, май единствената полза от тези операции е, че дават статистическа информация - по колко пари от подкупи се прибират на денонощие на различните пунктове на страната.

Защото от големите акции с много арестувани митничари засега няма последствия, тъй като резултатът, който обществото чака, се нарича ефективни присъди. За момента са известни само два случая на митничари, които получават присъди. Първият е от Сливен в началото на новото хилядолетие, а другият е от началото на тази година в Кюстендил. Като вторият засега дори не е минал през всички съдебни инстанции.

Всичко останало е само затваряне на границите, изнервяне на хиляди хора, после думкане на барабана за мащабната операция и накрая провал. А митничарският рекет си цъфти и процъфтява.

Нека най-накрая както прокуратурата, така и спецслужбите да направят анализ и да кажат на обществото какъв точно е проблемът да започнат да вкарват митничари в затвора. Нека дават, ако трябва, и всяка седмица пресконференции за проблемите в битката с корупцията - за недостатъчно сурови закони, за проблеми при прилагането им...

Ние, медиите, със сигурност ще ги подкрепим, както сме правили и досега. Но тези брифинги всяка седмица за страшни акции, от които после не излиза нищо, нека леко да ги поспрем. Защото от толкова много пиар под налягане започва да се натрупва подозрителност и недоверие. Балонът винаги накрая се пука.

В по-уредените откъм правосъдие държави се случва по друг начин. Там шефовете на специални служби и прокуратури може и да не ги видиш по телевизията дълги, дълги месеци. Докато накрая не съобщят накратко за ареста на 80 души - било мафиоти, било корумпирани чиновници.

Но сред тях винаги има истински бос и наистина държавен служител на високо ниво. Има реално разкрити големи престъпни групи със силно изразени йерархични структури, с много нива помежду им. А не като у нас - 22-ма редови митнически инспектори и един началник на смяната. Или пък другата БГ класика в жанра: 3-ма наркодилъри и техния зареждач, което ни се представя за разкрита наркоорганизация.

Но най-хубавото в нормалните откъм правосъдие държави е, че още няколко дълги месеца мълчание след арестите и всички задържани са изправени на съд и сравнително скоро се озовават зад решетките - с истински дълги присъди за излежаване.

Вярно, шефовете им на служби не са им така известни като нашите, но се върши истинска работа.

Още от Коментари

Сидеров: Очаквам извинение от Борисов, Цветанов, Каракачанов и Симеонов, че не ме послушаха

Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен. Очаквам от членовете на коалиционния съвет - Борисов, Цветанов, Каракачанов, а и самият Симеонов, да ми кажат: Абе, Волене, беше прав, извинявай,

За Иванчева ще плащаме всички

Нали разбирате, уважаеми хора, че някой ден г-жа Иванчева ще осъди българската държава в ЕСПЧ и ще получи обезщетените за тормоза, но никой няма да ѝ върне загубеното време?

Загадката на пенсионера, или как Живков им давал по 200 лв., а те спестявали 100

Като напишеш в гугъл “телефонни измамници”, настръхваш През соца имаше виц как Тодор Живков се хвалел, че сме магьосници: той ни дава по 200 лева заплати, ние ги харчим и спестяваме по 100.

Протестите правилно се ориентираха срещу доходите, защото проблемът на българина е ниският доход

„Протестите правилно се ориентираха срещу доходите, защото проблемът на българина е ниският доход, както и ниската социална защита. Ако нещо свързва протестите с БСП, то това не е организацията,

Цветанов: След оставката правителството излиза по-работоспособно

Оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е изненада и не "счупва" конструкцията на управляващата коалиция, а даже я заздравява.

Крайно време да се прекрати оценяването на Орбан като европейски политик

Това, че Орбан е най-активен защитник на бившия македонски премиер Груевски е обяснимо преди всичко с общия им политически афинитет към Русия на Путин и желанието на Орбан като руски лобист да

"Книга за българския народ" на Стоян Михайловски е от края на 19-ти век, но хич не е овехтяла

"...На другий ден в Шех-кмьислям-капия избухна пожар...Няма веч архива!" Тази сатирична книга е написана от Стоян Михайловски в края на 19-ти век. Казва се "Книга за българския народ" Предполагам че

Тръмп: Отговорих на въпросите на Мълър за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е отговорил на писмените въпроси на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.

Валери Симеонов след оставката: Да видим ще продължат ли протестите и на какво основание

"Повиках ви, за да обява пред вас моето лично решение да подам оставка. Причините са продължаващата медийна кампания, особено през последните 2 дни, която е продължение на кампанията срещу мен,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.