Янко Иванов: Спрямо мен винаги се прилага двоен стандарт

01.06.2017;

Идеята за строежа на новата сграда беше наша обща с Кирови, но тя пропадна, когато се оказа, че те не са собственици на партера, обяснява финансистът.

-Г-н Иванов, вярно ли е, че вие стоите зад атака и съдебно дело срещу собствениците на партерен имот на ул. "Съборна" 7 в София - семейство Кирови, с което целите да придобиете цялата сграда и да построите много високо здание на същото място?

- Истински шокиран съм от това, което казвате. Първо, държа да уточня, че идеята да се строи нова сграда на ул. "Съборна" 7 е наше общо намерение със семейство Кирови.

След като придобих останалата част от сградата, се запознах с тях, имахме различни срещи и проектът за тази нова сграда бе една от идеите, които обсъждахме многократно.

- Те ми донесоха копие от архитектурния проект...

- Да. Тогава ние подадохме документи в район "Оборище", проучвахме законовите възможности за този строеж, но всичко приключи в момента, в който се оказа, че те не са действителни собственици на магазина на партера. Мисля, че още през 2006 г. се оказа, че те са го придобили незаконно от Столична община и аз нямаше как да си партнирам с тях в този проект, който логично беше замразен.

- А вярно ли е, че вие стоите зад кампания срещу тях, при която дори е заведено по незаконен начин дело в районния съд в Никопол?

- Ако те са ви казали, че съм ги рекетирал и притискал, аз моментално ще заведа дело срещу тях.

- Не, не са казали подобно нещо, но смятат, че вие стоите индиректно зад съдебното дело срещу тях.

- Това абсолютно не отговаря на истината. Аз дори не съм страна по това дело. Дори не съм ги виждал от много отдавна. Преди известно време г-н Киров потърси среща с мен, но аз бях в болница със здравословни проблеми и нямаше как да му обърна внимание.

Неотдавна пък имахме проблем, защото от фасадата на нашата сграда бяха паднали плочки върху тротоара, не знам дали сте я виждали, но тя не е в особено добро състояние.

Тогава аз изпратих хора, които да ремонтират проблема и да отстранят щетите. Наложи се дори да се ползват алпинисти, доколкото помня. След ремонта пратих долу хора при Киров, за да си плати той неговата част, тъй като фасадата по закон е обща собственост.

- Какво се случи тогава?

- Ами Киров отказа да плати каквито и да е било пари. Тогава аз прецених, че това са дребнави хора, които дори не се грижат за собствеността си, и реших оттукнататък въобще да не ги търся.

- А водите ли наистина война срещу тях?

- Не водя война срещу никого. И мога да ви кажа категорично, че никога не съм имал намерение да купувам магазина им на "Съборна".

Пак ви казвам, аз дори не съм страна по съдебното дело, което се води срещу тях. Нямам нищо общо.

Ако видите как те са се сдобили с този имот, ще ви станат ясни много неща. Имахме общи проекти, но те отпаднаха. Дори този материал, който подготвяте в момента, ми изглежда като поръчка срещу мен.

- Само така ви изглежда. Както и в скандала с Царските конюшни, в който бяхте замесен, и тази идея да разрушите сграда в центъра на София и да построите небостъргач на нейно място е тема със силен обществен интерес. И на такива случаи трябва да се дава гласност. Вие също имате възможност да коментирате.

- Вижте, аз скоро ще навърша 55 години и ви гарантирам, че никога през живота си не съм направил нищо незаконно. Дори и да имам идея да строя нещо, то ще се случи след съответните разрешения на отговорните институции. Нищо не съм правил и няма да направя извън закона.

- И с придобиването на Царските конюшни на толкова ниска цена ли е така?

- И в придобиването на Царските конюшни няма абсолютно нищо незаконно. Може и на някого цената да изглежда ниска, но тя е абсолютно законна.

И нека не забравяме, че с този имот аз като предприемач поемам голям риск, тъй като там има много сгради с различен статут и собственост, които не са мои. И накрая може да се окаже, че аз не мога да строя нищо там и ще загубя много пари. Но това си е абсолютно мой проблем.

- Но скандалът е голям, защото тези сгради са паметници на културата, а вие искате да строите там жилища.

- Смятам, че срещу мен винаги се прилага двоен скандарт. Винаги, когато се случи нещо с моя инвестиция, аз съм поставян в центъра на скандала, но никой никога не казва какво нарушение на закона съм направил. А аз не съм нарушил нито едно правило или закон.

Много хора построиха какво ли не в Борисовата градина, но нито журналисти, нито прокуратура, нито община се занимават с тях. В Борисовата градина не остана дърво.

Построиха американското посолство, но никой нищо не казва. Направиха английското посолство и затвориха ул. "Московска" с огромни бариери. Там сега никой не може да премине, но всички мълчат. Никой нищо не им казва.

- Но във вашия проект за строеж на ул. "Съборна" е предвидено да се застрои на 100 процента и градинката отпред...

- Значи когато аз някъде смятам да застроя градинка, винаги става много страшно, а когато други хора го правят - не. Пак ви казвам - не остана дърво в Борисовата градина, но никой не реагира, а когато Янко Иванов смята да строи в тази градинка, която между другото е 200 квадрата и принадлежи към имота ми, става невероятен проблем.

Видяхте какво се случи и с бившето кино "Сердика", което е в същия район като Царските конюшни. Събориха го и там се строи огромен хотел, но това не се коментира от никого.

Пак ви казвам, спрямо мен се прилага двоен стандарт, което е несправедливо.

Още от Скандал

Благоевградската Моника Белучи: С голота се боря за по-високи заплати

l “Аз съм Скорпион, много съм пряма, душата ми е добричка, но устата ми е голяма”, казва общинският съветник Злата Ризова l “Цял живот оспорвам мита, че щом съм хубавка,

60-годишна царица на ромите има 400 луксозни коли, замък и хотели в Италия. Успява да измами социалните, че е бедна и получава 70 хил. евро помощи

60-годишната Сена Халилович, която се представяла пред италианските власти за бедна и непритежаваща нищо, всъщност била собственичка на 400 луксозни коли, замък, хотел и няколко вили с басейни.

Писателят психиатър Калин Терзийски: Богатите смятат кичозните си палати за кокетни домове на осъществените мечти

Мярата за умереност и оливане се намира чрез повечко четене - Стремежът към кича, към затварянето в домове “мавзолеи” от злато и скъпоценности на нашите олигарси може ли да издава личностни проблеми?

Защо BG олигарсите обичат кича?

Сравняват ги с пубертети и тийнейджъри, които парадират с характерните за групата им атрибути Част от милионерите са амбициозни провинциалисти, получили неочаквано богатство “168 часа” потърси

Българите копират от световните олигарси

Сватбата на Лолита Османова и Гаспар Авдолян е в залата на оскарите “Долби тиътър” в Лос Анджелис, на нея пее Лейди Гага Грузинецът Бидзина Иванишвили е поставил надпис “Добре дошли в къщата на

Вода от Черно море за басейна на Баневи в "Бояна". Поръчали за него и пейка, дълга 7 метра

l Семейството не използвало една и съща фирма втори път, защото все се пазарели за по-малко пари l Заради горчивия си опит майстори приемат да работят с BG олигарси само ако им платят

Сценарий "Виденов" за сваляне на Корнелия Нинова

Писмото на 50-имата социалисти по повод рокадите в “Дума” напомня за 19-имата, отстранили бившия премиер от лидерското място в БСП Преди 22 г. в групата са Лилов, Боков, Поптодорова, Калфин,

Арестуваха сем. Баневи във Франция. Спецпрокуратурата нищи данъчни и финансови машинации в "Полимери"

Специализираната прокуратура извършва следствени действия в София и страната във връзка с дейността на приватизирания завод "Полимери" АД, информираха от прокуратурата.

Мистериозният брат на Живков - скрит като касиер в Берн

Пълна мистерия обгражда брата на Тодор Живков, за когото се знае малко или почти нищо. Абсолютно всички, които са го познавали, макар и бегло, реагират по един и същи начин: "А,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.