Герджиков се опълчи срещу президента

04.05.2017;

Румен Радев добре отигра хода с опърничавия професор, като му прехвърли  отговорността

Характерното за всички служебни правителства е, че са послушни на президента, който ги назначава. Единственото изключение е сегашното, начело с премиера Огнян Герджиков.

Професорът по право на няколко пъти си позволи да се противопостави на държавния глава, но го направи толкова аргументирано и без конфронтация, че Румен Радев нямаше как да му опонира.

На професора

не му мигна окото

да каже в прав текст на назначилия го Радев, че предложението за уседналостта е доста прибързано. Като даде да се разбере, че изобщо не го одобрява. Президентът публично обяви мотивите си, но това не промени позицията на Герджиков.

Между двамата имаше проблем и с отмяната на постановлението за бежанците. Професорът даде да се разбере, че не е съгласен, но щом държавният глава настоява, то може да бъде преработено.

Президентът не бе съгласен и с уволнението на съветника на премиера Иван Гарелов, но прие решението на университетския преподавател. Тогава Гарелов взе страната на колежката си Елена Йончева в спора й с Бойко Борисов по повод освобождаването на заложници в Сомалия.

"Гарелов постъпи като джентълмен и защити колега, още повече жена", бяха думите на Радев. Въпреки това професорът бе категоричен, че няма да допусне партийни пристрастия в мандата си.

Според политолога Първан Симеонов президентът е постъпил много мъдро, назначавайки Герджиков, който има славата на независим човек.

"По този начи Радев сне от себе си отговорността. От друга страна, премиерът също добре отигра някои

спорни въпроси

и умело ги прехвърли на президента", казва Симеонов.

Според него Радев също добре се е възползвал от независимия си премиер.

"Като проучвахме нагласите, се оказа, че повечето хора са "за" ограничаване гласуването в Турция", коментира Симеонов.

Вероятно затова той смята, че от последните три служебни правителства това на Огнян Герджиков се е справило най-добре. Първо, той е провел изборите и резултатите им са признати от всички. Второ, не е допуснал спиране на европрограми и евросредства. Трето, екипът на Герджиков е ускорил темпото при подготовката на председателството ни за ЕС.

"И накрая той бе еднакво критикуван както отляво, така и отдясно, което означава, че е бил независим", смята Симеонов.

От друга страна, служебният кабинет се намеси в такива сфери, че с основание си навлече доста критики.

Ролята на едно служебно правителство е да проведе изборите и да администрира текущите процеси в институциите, докато не се избере нов редовен кабинет - обясни пред "168 часа" политологът Стойчо Стойчев. - Не е негова работа да отменя постановления на предишни Министерски съвети, да подготвя законопроекти, да законодателства, да прави политики.

Функцията на служебния кабинет не е да провежда политика, а да движи

административно нещата до идването на редовно правителство." Според него кабинетът на Герджиков е провел нормални избори, но в последния месец са направили много неща извън компетенциите им - отмениха постановлението за бежанците, опитаха да променят изборните правила.

Ревизията на предишния кабинет също по никакъв начин не влиза в работата на служебния. Още повече че задачата бе в рамките на две седмици министрите на Герджиков да открият нарушения на предшествениците си. Разбира се,

това бе параван,

за да стартират безпрецедентните чистки през февруари.

Тогава бяха уволнени трима шефове от Агенция "Пътна инфраструктура", 14 областни управители, трима директори в НОИ, ръководствата на БДЖ и НКЖИ и шефът на фонд "Земеделие".

В парламента тези дни стана ясно, че Огнян Герджиков е уволнил общо 22 губернатори от общо 28 и 27 техни заместници.

Масовата метла сред областните управители остави публиката с впечатлението, че всичко е заради изборите. Да не би случайно губернаторите на ГЕРБ да попречат на някой или

да помогнат на друг

да спечели вота

Метлата в АПИ се развихри през февруари, след като лампа в тунел "Ечемишка" падна и уби жена. Тогава бяха уволнени двама шефове на дирекции и директорът на агенцията Дончо Атанасов, който бе назначен 2 месеца преди инцидента. В случая най-логичното решение бе да се проведе разследването и едва тогава да се реши кой е за уволнение и кой не.

Шефът на БДЖ Владимир Владимиров е човекът, който вече има пълен имунитет. Той бе отстранен и от служебния кабинет на Марин Райков, и от сегашния на Огнян Герджиков. И предишния път, а вероятно и този, той ще бъде възстановен от новото правителство на ГЕРБ.

Така и не се разбра

какви са причините

за чистката в БДЖ

Както и истинският мотив за отстраняването на шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов. При заместничката му Лозана Василева би могло да се търси логика от гледна точка на това, че тя бе кандидат-депутат на ГЕРБ.

Бяха отстранени и шефовете на Агенцията по горите Тони Кръстев и на Агенцията по рибарство и аквакултури Валентин Вълков, който бе назначен преди няколко месеца.

Факт е, че институцията разпределя над 2 млрд. лв. по европрограми и

винаги е била

обект на чистки

при всяка смяна на властта.

С формални мотиви бяха отстранени и шефките на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Гергана Георгиева и на "Българско гражданство" Мариана Асенова.

В МВР с много мъки бе освободен главният секретар Георги Костов с мотива, че влияел на областни началници.

Абсолютно неясни

бяха мотивите

и за уволнението на журналиста Иван Гарелов. В качеството си на съветник на премиера той публично защити колежката си Елена Йончева в спора й с Бойко Борисов по повод операцията на спецслужбите в Сомалия. Той бе защитен дори от президента Румен Радев: "Господин Гарелов постъпи като джентълмен, като защити свой колега, и то жена, но право на премиера е да го уволни."

Служебният премиер Огнян Герджиков обеща, че ще поиска от министрите си точна справка за уволненията. Тезата му е, че те не са плод на хрумвания, а в резултат на констатирани нарушения. 

Какви чистки правеха останалите служебни правителства, четете в хартиеното издание. 

Още от Репортаж

Днес ще е облачно с превалявания от дъжд и сняг

Над по-голямата част от страната ще бъде предимно облачно. В Северна България и в източните райони ще има превалявания от слаб дъжд, в Предбалкана и Североизточна България от дъжд и сняг, предаде БТА.

Пилоти наблюдават ярко светещ НЛО над Ирландия

Разказват за движещ се с космическа скорост обект, който се появил и изчезнал бързо “Радвам се, че не го виждам само аз”, съобщил един от тях в контролната кула Летящ над Ирландия НЛО е забелязан в

Майката на Деница след оневиняването на всички за двете мъртви момичета на ул. “Алабин” : Пак убиха и нас, и децата

Основният свидетел по делото живее на метри от Съдебната палата, но дълги години не можеше да бъде открит Онемях, като чух присъдата. Отново убиха децата, но и нас за кой ли път.

Лекарства откраднати от хематологията, сред тях тези, за които разследват депутат

- Апашите влезли през външната врата на болничната аптека, заглушили СОТ-а - Атакували единствено стаята със скъпите медикаменти за клинични проучвания Лекарства за клинични изпитвания,

Горивата падат с 10 ст. всяка зима, ако нямат биодобавка

- В момента с добавката литър бензин и дизел на едро е 2-2,20 лв. Ако се махне, ще падне на дребно с 9-10 стотинки - От петролния бизнес искат право да публикуват цени,

Протестърът с руския джип: В неделя съм с жигула или на колело. Не съм племенникът на Бенчо Бенчев - работя във фирмата му

Най-популярният водач на протести в България Мартин Пенчев от Поморие, който се появи на автошествие в Бургас с джип кубче с руска регистрация, смята да го смени със стара жигула или колело на

Задържаха 7 души, превозвали незаконни дърва в Стралджа

Седем души с каруци с незаконно добита дървесина са задържани в община Стралджа при съвместна акция на полиция и жандармерия, съобщи заместник-кметът на общината Гроздан Иванов.

Петролът провокира нова световна криза: Цената на горивата е като през 2007 г., когато се зароди финансовото цунами

Случайно ли е, че успоредно с прогнозите за нова световна криза, цените на петрола се оказаха на нивата от 2007 г. – годината преди големите финансови катаклизми през 2008 г.?

Мерцедеси и беемвета протестираха срещу високите цени на бензина

Странно защо собствениците на втора ръка автомобили не излязоха да блокират пътища Единичните бензиностанции продават по-евтино, хората се редят на опашка,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.