Стихотворението на Смирненски за робите актуално и днес

01.05.2017;

Честит 1 май! Честит празник! Честит ден на труда!

Най-голямото обвинение към състоянието на обществото ни сега е това, че пролетарската поезия, тази, която смятахме, че обитава единствено учебниците по литература, днес отново става болезнено актуална. Тези дни случайно отворих стихосбирка на Смирненски. Думите му днес са мъчително живи. Те са като репортаж от бъдещето. Само вижте как започва стихотворението "Първи май":

Да спрат фабричните комини

и всеки черен труд да спре,

и туй намръщено море

от морни роби и робини

Роби и робини. Тогава все още е имало фабрични комини, но хората са получавали жълти стотинки. И заради това трудът е окачествен като "черен". Но какво да кажем за съвременните роби - тези, които се трудят, но в края на месеца не получават нищо. Статистиката е безмилостна. Между 30 и 90 милиона лева е сумата на неизплатените заплати у нас. Заради това често като страничен фон на основните новини за катастрофи, чуваме, че миньори не искат да напуснат мините като протест за неполучени пари, за това, че работниците от някое малко цехче са блокирали път, защото собственикът му от половин година не им е давал нищо. И как да не са намръщени робите?

Стихотворението на Смирненски обаче е пълно с предчувствието за светлина и за празник. То е озарено от надежда. И това е голямата разлика във времената. Днес всеки социален протест се задушава, защото винаги се появава някой пропазарен всезнайко, който твърди, че промяна не може да има. Винаги се появява някой богат костюмар като Владислав Горанов, който да изсъска, че "справедливостта е класово понятие". Ето защо повече от всякога днес е необходима съпротива. Смирненски говори за "огнена разплата". Късогледството на икономическите елити и на маститите банкови олигарси като нищо един ден могат да стоварят разплатата с огън и по тези ширини. Защото робите имат неприятната склонност да питат, да протестират, да се съпротивляват.

И това е основният смисъл на 1 май.

Това е ден на съпротивата.

И винаги ще си остане такъв.

Депутаът от БСП написа този статус във фейсбук

Още от Коментари

Помен за Левски: Свободни ли сме наистина или сме още роби?

Край бесилката на Апостола ще застанат онези, които след месец ще ви призовават да гласувате за тях. Белокос малоумен истерик ще крещи в мегафона, до него ще стои подпийнал дебел доносник от държавна

Ужас! Какво ако на таткото-патрЕот му кажат родител номер 2

Родител 1 и 2 много възмути православния български народ. Французите ни разбиха идеята за православното славянско семейство с този подъл ход. Какво ще прави българският народ сега?

Тръмп задължително трябва да изкара втори мандат, за да закрие Академията

Вчера гледах Фаворитката. Филмът има десет номинации за Оскар. Вече знам, че Тръмп задължително трябва да изкара втори мандат, за да закрие Академията.

Умни хора, смирете се! Светът загива заради високомерието ви

Причината за антиваксърството не е само тъпотията на мамите, а и недоверието във фармацевтичната индустрия като цяло Антиваксърството е тъпо нещо безспорно.

Ерменков трябва да бъде съден. По "хуманитарни" подбуди може да оправдае всеки диктатор

Enough is Enough Това е престъпление. Ерменков трябва незабавно да подаде оставка и да бъде съден. Така по "хумантарни" подбуди и по "хумантарен" начин може да оправдае всяко престъпление на всеки

Кюстендил е онова, което политици и мутри създадоха. Тя беше и столица на ВИС 2

Гледам какво се случва в Кюстендил и се чувствам ужасно. За това се чувствам длъжен да кажа няколко неща. В края на 70- те и началото на 80 - те години, когато бях малък,

Ген. Луков не е нацист! И още по-важно - не е комунист

Ген. Луков не е нацист! И още по-важно - не е комунист. У нас престъпна политическа организация е била само БКП.Така казва законът. *Коментарът е от

За да унищожиш една държава не е нужно да хвърляш атомни бомби, а да принизиш народа му

Да не забравяме - ние живеем в разказа за България. Ние не строим и не поддържаме българските улици и пътища, ние строим и поддържаме разказа за българските улици и пътища.

Разводът е началото на яростно състезание "кой сега е по-щастлив"

Разводът е началото на яростно състезание в дисциплината „кой сега е по-щастлив“. *Коментарът е от

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.