Защо да плащаш данъци и заплати? Продай фирмата!

06.04.2017;

В България, когато си изряден, държавата ще те побърка от административни

изстъпления, а когато си обикновен крадец, ще ти гарантира пожизнен комфорт

Според една сравнително актуална международна класация България е едновременно на първо място в Европа по население, което работи в робство, и на 30-о място по усилия и успехи на държавата да се пребори с този проблем.

А ако сме евространата на насилствения и безплатен труд, за което няма много основания да се съмняваме, то столицата на робството ни със сигурност е Дупница.

През 1992 г., точно 16 години след като експлоатацията на хора е забранена в цял свят с пакт на ООН, в града на фармацевтиката, на автокъщите и на братя Галеви се заселват едни италианци с истинска машина на времето.

Те директно ни връщат не в Средновековието, а в разцвета на Римската империя, където само в Древен Рим 400 хиляди гърци, илири, бербери, германи, траки, гали, араби са слугували безплатно в домовете на патрициите и са проливали кръвта си, за да ги забавляват в Колизеума.

Дупнишките италианци обаче избират за арена една бивша социалистическа фабрика за обувки, за да демонстрират, че робството е все по-актуално в съвременния свят.

Съществува сериозна икономическа теория, според която насилственият труд никога не е бил ефективен. Дилетантите, които са я писали, обаче никога не са стъпвали в Дупница.

Pаботничките там обработват по 3 чифта обувки за минута и половина, полагат извънреден труд в събота и в неделя, доработват всяка минута, прекарана в тоалетната, получават за всичко това по 10 лева надница на ден и официално не се водят роби.

Вярно, линейки летят всеки ден до фабриката заради припаднали труженички, но продукцията е на световно ниво и се изнася за страните от ЕС. Както и в Колизеума в Рим, оцеляват най-силните.

Сред тях не са сестрите Павлина Любенова и Райна Йончева - те умряха в рамките на 11 дни през януари 2006 г. - едната над поточната линия, а другата в неврологията на местната болница, след като получи инсулт на работното място.

4 години по-рано обаче цели 12 работнички с остра интоксикация от лепила в цеха се озоваха в дупнишката болница, но се пребориха с отровата, за да покажат, че за 200 лева на месец са готови да минат и през ада. Това бе високо оценено от управителя на фабриката по онова време, чиято фамилия, без майтап, бе Данте.

Преди Данте шеф на фабриката бе Клаудио Мароки, а след Данте още една купчина знайни и незнайни италианци. Последният, който прецака за последно работничките в цеха с по две заплати, се казваше Луиджино, а след него щафетата с прецакването пое Еджео.

Той в момента е в неизвестност в родината си, но това няма никакво значение, защото Еджео е само брънка във веригата от фирми, които постоянно си препродават собствеността в дупнишката фабрика. В последните 25 години там постоянна величина са само машините и работничките, а постоянна променлива - заплатите на жените и имената на фирмата и боса.

Италианците са, може да се каже, дизайнерите на тази схема. Те инквизираха не само 200 работнички в Дупница, но и още почти 700 отново в цехове за обувки, но в пазарджишкото село Ветрен и филиали в Пещера и още едно населено място в района. Там пък италианска фирма, но собственост на албанско дружество, не плати няколко заплати на българките и ги уволни до крак точно преди Коледа.

А когато държавата започна да ги търси, за да си плащат данъците и задълженията към персонала, се оказа, че те вече са продали фирмата си на социално слаба ромка инвалид от Плевен. Без дори и секунда трудов стаж в живота си, циганката се сдобива с цели 22 фирми само през 2016 г. Всички те със задължения както към държавата, така и към работниците си.

Е това вече не е италианска, а масова българска дизайнерска схема. Ненаказуема като дизайнерската дрога.

Благодарение на нея Данте, Клаудио, Луиджино и Еджео са дошли в България не заради красивите българки, чалгата и шопската салата - това са подробности от пейзажа.

Италианците са тук заради ниските данъци и защото могат дори и тях да не платят, като продадат задлъжнялата си фирма. Така излизат сухи от и без това неравностойната игра, а държавата не може да си търси парите от ромката - тя няма пукнат лев.

Ако не е циганка, ще е клошар. Ако не е клошар, ще е странджански овчар.

Важното е да няма нищо на свое име, а тарикатът, който продава дружеството си, е на чисто - ни лук ял, ни лук мирисал. Правят го всички - от мастити продуценти в шоу бизнеса през олигарси, крадци на ДДС и дребни измамници до известни бизнесмени с дългове към банките, към данъчните и към служителите си.

Уж още от 2010 г. промениха законите, така че фирма да не може да се продаде без проверка в НАП за задължения, а у нас всеки ден масово се търгуват както дялове, така и цели дружества с дългове.

Значи имаме си закон, но само наужким. Дали далаверата става при нотариуси паразити, които не носят никаква отговорност за сделките по същество, дали в Агенцията по вписвания, дали не помагат и данъчни, или в схемата са всички, взети заедно?

Факт е, че да си продадеш фирмата в България е тривиален трик, за да избегнеш плащане. В 90 процента от случаите, когато това се прави у нас, целта е измама.

Прецаканите от италианците работнички в Дупница, във Ветрен и в Пещера не са единствени. Само при омбудсмана за първите 3 месеца на годината тези жалби са повече от получените през цялата 2016 г.

Държавата губи милиарди, десетки хиляди българи са ощетени. Директно от тариката, който не им плаща заплати, индиректно пак от него, защото в бюджета не влизат пари за детската градина, за училището на детето му, за ремонта на улицата, за театъра, за спорта.

Честните частници всеки ден гледат тези схеми и се чудят защо, по дяволите, да продължават да са честни. В България, когато си изряден, държавата ще те побърка от административни изстъпления, а когато си обикновен крадец, ще ти гарантира пожизнен комфорт.

Измамите с безконтролни продажби на фирми с дългове може и да не са най-страшният ни проблем. Но те със сигурност са една от многото основателни причини да няма справедливост и ред, а младите българи да гледат към терминал 1.

Още от Коментари

Нали щяха да намалят субсидията на партиите?! Като дечица ни манипулират!

Помните ли, имаше референдум - над 2.5 милиона българи гласуваха за намалавяне на субсидията на 1лв.! И какво стана, уж щеше да има намаление на субсидиите, не съвсем, ама все пак.

Тези хора се взеха за народа - вече не е заради горивата , те протестират "за всичко и срещу всички"

Пореден неделен ден лумпениада. Вече не е заради горивата /цените им паднаха/. Те вече протестират "за всичко и срещу всички". Всъщност някои вече си го казаха пред камерите - пРезидентът да въвеждал

Оставки и протести, а ресторантите, дискотеките и моловете са пълни

Оставки и протести, пълни ресторанти, пълни дискотеки и пълни молове, километрични задръствания в столицата и всеки по-голям град в страната - стотици хиляди коли...

Извънпарламентарните ни демократи напомнят за деца, загубили се в гората

Нашите клети извънпарламентарни демократи напомнят на деца, загубили се в гората, ходещи на изолирани групички и викащи „ПОМОЩ!” Всяка отделна групичка се шляе безцелно из гората и се хвали от време

Каракачанов: Няма никакъв проблем да си подам оставката

"Това е такава идиотщина". Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред Би Ти Ви по повод изказванията на депутатът Петър Петров от НФСБ за децата с увреждания.

Тръмп: Очаквам до дни пълен доклад за убийството на Кашоги

Американският президент обеща "много пълен доклад" за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в близките два дни, предаде ДПА. "Случило се е нещо ужасяващо, убийството на журналист",

Зоран Заев: Груевски ще бъде върнат в Македония

Премиерът на Р Македония Зоран Заев в интервю за македонската телевизия Алсат М, цитирано от агенция МИА: "Ако се установи чия е отговорността, ще отговаря всеки, като се започне от мене.

Сидеров: Очаквам извинение от Борисов, Цветанов, Каракачанов и Симеонов, че не ме послушаха

Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен. Очаквам от членовете на коалиционния съвет - Борисов, Цветанов, Каракачанов, а и самият Симеонов, да ми кажат: Абе, Волене, беше прав, извинявай,

За Иванчева ще плащаме всички

Нали разбирате, уважаеми хора, че някой ден г-жа Иванчева ще осъди българската държава в ЕСПЧ и ще получи обезщетените за тормоза, но никой няма да ѝ върне загубеното време?

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.