Първата парична реформа: за да се спасят, богаташи хвърлят милиони в имоти

03.04.2017;

България става република след референдума, проведен на 8 септември 1946 г. На власт е отечественофронтовско правителство, но неговото управление е затруднено от редица обстоятелства, едно от които е, че основните икономически и финансови лостове все още се държат от буржоазията.

Затова Политбюро на БКП замисля да ги изземе от нея. Като първа стъпка в това отношение се предвижда провеждането на мащабна парична реформа с цел да се намали, а ако може и дори да се обезсили финансовото превъзходство на градската и селската буржоазия. Запланувано е това да стане през март 1947 г. и замисълът се осъществява. Решението на Политбюро на БКП, която има ръководна роля в отечественофронтовското правителство, а нейният партиен лидер - Георги Димитров, е и министър-председател, се оформя като постановление на Министерския съвет, като по тази начин придобива законна форма.

Тя се провежда от 10 до 16 март 1947 г. Според нея от обращение се изтеглят функциониращите до тази дата банкноти от 200, 250, 500, 1000 и 5000 лв., които се заменят с нови със същите номинали. Остават да съществуват банкнотите от 20, 50 и 100 лв. Изтеглят се и държавните съкровищни бонове. Всяко физическо лице може свободно да обмени сума до 2000 лв. в съотношение 1:1. Ако притежава повече пари, те се вкарват в блокирана сметка, като при това сумите над 15 хил. лв. се облагат с данък, който е от 5 до 70% в зависимост от размера на сумата. Частните предприятия могат да обменят до 50% от сумата във фонд „Работна заплата“, а държавните – изцяло.

В резултат на проведената реформа парите в обращение намаляват от 76 на 25 млрд. лв., а държавните съкровищни бонове, които са за 31 млрд. лв., престават да се смятат за платежно средство.

Въпреки че подготовката за паричната реформа се държи в най-строга тайна, по невидими канали сведения за нея изтичат към хората с много пари. Сред тях са индустриалци, банкери, застрахователи, едри търтовци и земеделци. В края на 1946 г. и през първите месеци на 1947 г. те се втурват в операции за съхраняване на богатствата си. Започват да купуват недвижими имоти, бижута, картини, антики, други произведения на изкуството и ценности.

В резултат на това цените им нарастват неимоверно. Един двустаен апартамент в София, който през 1946 г. е можело да се купи за 700 хил. лв., през февруари 1947 г. вече струва 4,5 млн. лв. Наследникът на наскоро починалия известен производител на колбаси Христо Докузанов - Димитър, похарчва близо 20 млн. лв. за купуване на бижута собственикът на фабрика за гумени изделия - Бакиш купува малка селска къща с двор в с. Бяла черква за 6 млн. лв., която притежателят й преди това дълго време се е опитвал да продаде за 500 хил. лв.

По подобен начин постъпват и други богати хора в тогавашна България – Томасян (производител на цигари), Тевекелиев (крупен търговец на плодове и зеленчуци), Губиделников (наследник на смятания за първи български олигарх, индустриалец и бакер).

От създалата се паническа ситуация успяват да спечелят нещо и някои най-обикновени хора. Мой познат от Ботевград - филателист, който вече не е между живите, ми е разказвал, че през януари 1947 г. продал на пловдивски банкер пощенски марки с номинал 45 хил. лв. за 2 млн. лв.

С парите веднага си купил строителни материали и през лятото на 1947 г. с тях построил къща на два етажа.

По-голямата част от парите на богаташите обаче потънали безвъзвратно. Милионите им, обложени с данък, след това били поставени в блокиращи сметки, но не само те, но и наследниците им вече никога не са ги видели. Както сега, така и преди 70 г. в България не се е знаело точно колко са милионерите, но има основание да се предполага, че през 1947 г. те са били не по-малко от 6000 души.

Но трябва да се има предвид, че тогава 1 млн. не е било особено голяма сума, така че наистина много богатите хора са били около 500 души и за такива са се смятали тези, които са притежавали повече от 100 млн. лв. С паричната реформа през 1947 г. само от тях се изземат 50 млрд. лв.

В интерес на истината трябва да се посочи, че парите на богаташите не са изразходвани за благоденствието на новите управници, както се опитват да твърдят някои днешни историци и финансисти.

Какво се случва с парите, какви измами е позволила реформата и как се стига до купонна система, четете в хартиения брой на изданието.

Още от Репортаж

Първи сняг натрупа на прохода Шипка

Първи сняг натрупа на прохода Шипка, съобщи началникът на Областното пътно управление Стара Загора Илия Златев, цитиран от БТА. Натрупана е 10 см снежна покривка.

Подпалиха кола във Вършец

Неизвестен отмъстител подпалил лек автомобил "Ауди А3" тази нощ във Вършец. Пламъците лумнали на 15.11.2018 г. Около 3.40 часа в полицията във Вършец е получен сигнал на тел.

Адвокатът на Баневи: Те не искат да се връщат в България. Добре са, като за първи път в затвора

Семейство Баневи не иска засега да се връща в България, заяви техният италиански адвокат в интервю за "Тази сутрин" по БТВ. Той заяви, че за последно ги е видял онзи ден в затвора.

Обир в магазин за оръжия в Дружба

Рано сутринта в петък склад за газови и въздушни оръжия в столичния квартал Дружба е бил обран, съобщава Би Ти Ви по сигнал на зрители.  Крадците са успели да влязат през една от вратите на склада,

Днес ще е облачно с превалявания от дъжд и сняг

Над по-голямата част от страната ще бъде предимно облачно. В Северна България и в източните райони ще има превалявания от слаб дъжд, в Предбалкана и Североизточна България от дъжд и сняг, предаде БТА.

Пилоти наблюдават ярко светещ НЛО над Ирландия

Разказват за движещ се с космическа скорост обект, който се появил и изчезнал бързо “Радвам се, че не го виждам само аз”, съобщил един от тях в контролната кула Летящ над Ирландия НЛО е забелязан в

Майката на Деница след оневиняването на всички за двете мъртви момичета на ул. “Алабин” : Пак убиха и нас, и децата

Основният свидетел по делото живее на метри от Съдебната палата, но дълги години не можеше да бъде открит Онемях, като чух присъдата. Отново убиха децата, но и нас за кой ли път.

Лекарства откраднати от хематологията, сред тях тези, за които разследват депутат

- Апашите влезли през външната врата на болничната аптека, заглушили СОТ-а - Атакували единствено стаята със скъпите медикаменти за клинични проучвания Лекарства за клинични изпитвания,

Горивата падат с 10 ст. всяка зима, ако нямат биодобавка

- В момента с добавката литър бензин и дизел на едро е 2-2,20 лв. Ако се махне, ще падне на дребно с 9-10 стотинки - От петролния бизнес искат право да публикуват цени,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.