Не гласувай за партии! Направи кастинг в листите!

23.03.2017;

Изборните оферти на големите политически партии приличат поразително на пролетните намаления в магазините. Там етикета на залежала стока с цена 50 лв. се изхвърля в кошчето и заменя с нов, на който с червен маркер се задрасква цена от 80 лв., а под нея се изписва "промоция - 60 лв."

Абсолютно същата схема ни пробутват и системните играчи в политиката - продават ни скъпо стар продукт, представяйки го за нов, като всъщност не са обновили дори и само опаковката му.

За да видите същността на голямата политическа оферта 2017, не е необходима данъчна ревизия, само надникнете в листите. Специално в моя район в София с много незначителни изключения на избираемите места виждам едни и същи втръснали до изтощение манекени, които ми се предлагат вече на 3-та, 4-та и дори 5-а сензационна промоция.

Както обикновено на витрината са изложени дежурните бивши вицепремиери и министри, плътно следвани от абонирани депутати с по 1 изказване от трибуната на парламента, бивши районни кметове с провален мандат, общински съветници лобисти.

Лъскавата опаковка на листата - певци, артисти, световни шампиони, са натикани в склада - от 8-о до 17-о място - те съвсем скоро ще разберат, че през цялото време са били под мотото на олимпийския принцип - "важно е участието".

Както се разбра, няма никакъв смисъл да се задрасква и квадратчето "не подкрепям никого", защото този "революционен антивот" се миксира с останалите бюлетини и само помага на големите партии да вкарват повече депутати с по-малко гласове.

Накратко - на тези избори партиите не предложиха абсолютно нищо ново. Нямаше дори послания по важните за хората теми. Не че ако ги имаше, те после щяха да се претворят в действащи закони в Народното събрание. Имаше само противопоставяне и задълбаване в разделението на нацията.

А козметичните щрихи - нови лица в листите, са само евтина измама, но когато подвеждащата реклама идва от партиите, няма защита на потребителите.

Разбира се, съвсем услужливо за системните играчи времето не достигна за промяна в избирателната система, както поискаха в референдум 80 процента от българите. Партийците дори не намалиха и субсидиите си.

Затова единствената възможност, която се открива пред избирателите, е да не гласуват сляпо за партии, а да огледат внимателно хората в листите и така да изберат кого да подкрепят.

Този министър направи ли нещо успешно в управлението си, или само задълбочи провала, заложен още от предшественика му? Тази кметица ремонтира ли улиците, направи ли града по-чист или само открадна държавни пари с приятелски фирми?

Депутатът Х активен ли беше в парламента? Участва ли в писането на закони, или костюмиран лобираше в работно време за дежурните тарикати в ресторантите около Народното събрание?

Според последни социологически проучвания 20 процента от избирателите, които ще гласуват в неделя, още не са избрали кого да подкрепят. Със сигурност това са хора, чийто бизнес и живот не е свързан с хранилките на партиите. Това са клиенти, които съзнават, че са предварително излъгани на политическата сергия.

Те най-вероятно ще изберат бюлетината след кастинг в листите. Направи го и ти. Не че това ще промени нещо генерално. Но в така заложената от политическите играчи оферта това е най-малко лошата сделка.

Още от Коментари

Без партии? А какво ще дойде на тяхното място?

Специалните дни НА нещо приличат на глобален експеримент: готови ли са хората да се държат като мравуняк. Насаждат илюзия за свобода По повод наскоро отбелязания световен ден на тоалетната (19

Гладният иска само да му е по-евтино!

За жалост, докато националните протести в България, са винаги на материална основа, няма да има промяна на системата. Гладният не го интересуват идеални и абстрактни цели като съдебна реформа,

Промени себе си, после променяй системата

Вече втора седмица Европа се тресе от протести. Правата си търсят от най-бедните в съюза - българите, до едни от най-богатите - французите. От най-недисциплинираните - гърците,

Вицепремиерът: Аз съм майка, дайте ми 2 седмици толеранс

Икономиката, демографската политика и доходите - това ще са приоритетите на току-що избрания вицепремиер Марияна Николова. Това обяви тя на пресконференция в Народното събрание. "Аз съм майка.

Десислава Атанасова показа заплатата си от 2013 г.: Призовавам Нинова да покаже фиша си от последния месец, в който не ходи на работа

Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова призова лидерката на БСП Корнелия Нинова да покаже фиша си със заплатата й като народен представител от последния месец, "в който не ходи на работа,

"Борбата с неравенствата" е упражняване на натиск спрямо по-качествената част от населението с цел облагодетелстване на по-калпавата

Ееей ден не минава без тая глупост колко важна била "борбата с неравенствата" из медиите. Кой да се бори? Как? С чии пари? > Няма нищо по-естествено и справедливо от неравенството.

Започва внушителното превъоръжаване на руската армия

Мащабното преекипиране на руските въоръжени сили ще осигури запазване на стратегическия паритет и ще защити Русия от външни заплахи. Това заяви президентът Владимир Путин,

Режимът на Виктор Орбан ясно заяви враждебното си отношение към България

Вучич: Груевски е преминал Сърбия с унгарски пасаван, в унгарски дипломатически автомобил и с унгарски дипломати за придружители. Днес унгарските медии заявяват (непотвърдено),

Бедни ми Башар, кой си ти, че ще правиш студентска телевизия - я в казана!

ЯН ЯНЕВ* Една еротична рекламна закачка вдигна такъв шум в държавата, че заглуши клаксоните за скъпия бензин. А истината е, че в България е дяволски трудно да имаш идеи и някой да ти даде шанс да

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.