Голямата измама и гавра със звездите в партийни листи

02.03.2017;

Днес няма по-прецакана роля от това да си известен актьор, музикант или спортист в предизборна листа на политическа партия.

С ловко погъделичкано от партийните апаратчици его и замаян от заразителната комсомолска еуфория в централите, така и не разбираш, че в този спектакъл ролята ти е дълбоко поддържаща, но за нея няма нито статуетка, нито депутатска карта, защото тези оскари са отдавна разпределени и тук не стават грешки като на сцената на Кодак тиатър.

Партийците така са те "наредили", както много удачно за този случай се употребява в престъпния свят, че нито ще помиришеш парламента отвътре, нито нещо в държавата ще успееш да промениш. Сценарият за теб е да бъдеш умело използван в предизборната кампания и като ти изсмучат енергията, да те изплюят покрай вратата на Народното събрание.

Може да се каже, че т.нар. гражданска квота, която е много модерна в тази кампания, е идеална за нуждите на съвременната политическа схема, понеже не бих употребил думата класа.

От една страна, известни хора, любимци на народа във всевъзможни сфери от живота, ти рекламират позавяхналия имидж, създаваш фалшиво впечатление у непретенциозната публика, че нещо в партията и намеренията ти ще се променя, а от друга - това не те обременява и натоварва с абсолютно никакъв ангажимент - нито финансов, нито кадрови.

Всички глезотии като кампания реално ти ги заплащат баламите, които после ще гласуват, а интелектуалците ще ги засилиш яко на т.нар. "почетни" места на пързалката, които нямат никакъв шанс да излъчат човек в парламента. Така ще имаш възможност да си вкараш обичайните послушни глупаци в Народното събрание, след като си се отъркал безплатно у някой певец или артист по време на кампанията.

Тази тактика в партийния живот в момента е по-модерна дори от приложението Musical.Ly при тийнейджърките. Буквално на пръстите на едната ръка могат да се преброят звездите, които са поставени на избираеми места в листите. Повечето са от 8-о място назад, има и класирани на 14-о и дори 17-о. Тези пък, които са по-напред, са в списъци на партии, които нямат абсолютно никакъв шанс да прескочат 4-процентовата бариера. (Виж подробности на 15-а - 17-а стр.)

С две думи, гражданската квота е гавра и измама. Гавра със звездите, измама на избирателите. За промяна и дума не може да става. Все пак нека не забравяме, че всички партии с шанс да влязат в следващия парламент не се съобразиха дори с референдума, отразяващ волята на 80 процента от българите.

За да продължат да си вкарват глупаци в Народното събрание, да смучат милиони от твърде високите партийни субсидии и да изравят с клиентелизъм, интелектуална немощност и дефицит на морал все по-дълбока пропаст между бизнес-партийните си интереси и желанията и нагласите на избирателите.

Аз лично прогнозирам, че рейтингът на следващия парламент ще падне под настоящия рекорд от 7,5 процента обществено доверие.

Артисти, музиканти и спортисти в листите безсмислено се оцапаха. За тях тази кампания ще остане нещо като нощна полюция - едно неосъзнато изпразване на енергия в грешна посока и време.

Още от Коментари

Нали щяха да намалят субсидията на партиите?! Като дечица ни манипулират!

Помните ли, имаше референдум - над 2.5 милиона българи гласуваха за намалавяне на субсидията на 1лв.! И какво стана, уж щеше да има намаление на субсидиите, не съвсем, ама все пак.

Тези хора се взеха за народа - вече не е заради горивата , те протестират "за всичко и срещу всички"

Пореден неделен ден лумпениада. Вече не е заради горивата /цените им паднаха/. Те вече протестират "за всичко и срещу всички". Всъщност някои вече си го казаха пред камерите - пРезидентът да въвеждал

Оставки и протести, а ресторантите, дискотеките и моловете са пълни

Оставки и протести, пълни ресторанти, пълни дискотеки и пълни молове, километрични задръствания в столицата и всеки по-голям град в страната - стотици хиляди коли...

Извънпарламентарните ни демократи напомнят за деца, загубили се в гората

Нашите клети извънпарламентарни демократи напомнят на деца, загубили се в гората, ходещи на изолирани групички и викащи „ПОМОЩ!” Всяка отделна групичка се шляе безцелно из гората и се хвали от време

Каракачанов: Няма никакъв проблем да си подам оставката

"Това е такава идиотщина". Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред Би Ти Ви по повод изказванията на депутатът Петър Петров от НФСБ за децата с увреждания.

Тръмп: Очаквам до дни пълен доклад за убийството на Кашоги

Американският президент обеща "много пълен доклад" за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в близките два дни, предаде ДПА. "Случило се е нещо ужасяващо, убийството на журналист",

Зоран Заев: Груевски ще бъде върнат в Македония

Премиерът на Р Македония Зоран Заев в интервю за македонската телевизия Алсат М, цитирано от агенция МИА: "Ако се установи чия е отговорността, ще отговаря всеки, като се започне от мене.

Сидеров: Очаквам извинение от Борисов, Цветанов, Каракачанов и Симеонов, че не ме послушаха

Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен. Очаквам от членовете на коалиционния съвет - Борисов, Цветанов, Каракачанов, а и самият Симеонов, да ми кажат: Абе, Волене, беше прав, извинявай,

За Иванчева ще плащаме всички

Нали разбирате, уважаеми хора, че някой ден г-жа Иванчева ще осъди българската държава в ЕСПЧ и ще получи обезщетените за тормоза, но никой няма да ѝ върне загубеното време?

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.