Защо ченгетата бягат масово от КАТ в Гранична полиция?

26.01.2017;

Какво ще си помислите, когато следовател по разследване за корупция опише в протокол за изземване на банкнотите за подкуп, че са в купюри от по 30 лева, а действието се развива в съвременна България?

А: Объркал се е, пренапрегнат от много работа, B: БНБ е пуснала в обращение купюри от по 30 лева, но за това знае само следователят, C: Магистратът е пацифист и не иска да вкарва никого в затвора, D: Сбъркал е нарочно, за да спаси корумпирания.

Този въпрос за 100 лв. в играта "Стани богат" може да затрудни само чужденец от някоя от най-уредените скандинавски държави.

Помощта обаче ще е от български компютър, който веднага ще елиминира два от грешните отговори - А и В - българските следователи със заплати от по 3000 лева на месец много отдавна не са затрупани от дела.

Благодарение на българските депутати, те са в работен режим "санаториум". БНБ пък неотдавна пусна наистина нови монети от 2 лева, но за вкарване в обращение на банкноти с номинал 30 лв. никога не е ставало и дума.

При оставащите отговори С и D дори и скандинавец, дори и без помощ от приятел със сигурност ще маркира последната възможност, защото не може да не е чувал, преди да хване самолета за София, че България е най-корумпираната държава в Европа и в челната класация за света.

Чужденецът обаче няма и да си помисли, че въпросът не е просто теоретична фикция, а реалистичен случай от българската практична действителност. Следователят е истински. Жив и здрав, просперира и продължава да си взима заплатата от 3000 лева на месец, а корумпираният му приятел - полицаят, заловен с 1500 лева подкуп, разбира се, не е в затвора, защото магистратът е провалил делото срещу него.

Ако не знаете, точно такива на пръв поглед дребни "грешки" в протокол, като да опишеш заловените банкноти в купюри от по 30 лева вместо по 50, както е в действителност, стават причина за лесно прецакване в съда на разследвания, отнели месеци труд.

И този трик на "дребните неволни грешки" е постоянен източник на странични доходи за немалко следователи и прокурори в нашата страна. Абсолютно безопасен бизнес. Помня само един изолиран случай от 2011 г., когато на взел подкуп следовател, направил преди това "малка грешка" по дело, бе наложена само глоба от 3000 лв., без да му се търси наказателна отговорност.

Така че в най-лошия случай рискът за него е да загуби една работна заплата. Но какво е една заплата, пък дори от 3000 лв., на фона на лавините от парични потоци в защита на корупцията?

Това е и една от основните причини за последните 25 години да имаме само двама осъдени за корупция митничари - като се замисля трезво, те най-вероятно са станали жертва на съдебна или статистическа грешка. Чудя се как още не са завели дело срещу държавата в Страсбург?!

Следователят с банкнотите от по 30 лева е само един чудесен пример за това колко гъвкави могат да бъдат корумпираните чиновници в областта на правоохранителните органи и правосъдието за разлика от българското антикорупционно законодателство.

То реално е попълнено в Наказателния кодекс в средата на 70-те години на миналия век и леко закърпено в началото на новото хилядолетие. Закърпено и с текстове, които днес бронират корупцията в държавния апарат.

Но като споменах "гъвкави", няма по-повратливи от служителите на Пътна полиция. Оказва се, че катаджиите масово напускат от началото на миналата година и недокомплектът в службата вече е набъбнал на 30 процента, при положение че навремето, за да постъпиш на работа там, трябваше някой от най-старите служители да е предал Богу дух.

Сега обаче униформените със стоп палки се чувстват прецакани от камерите и микрофоните, с които оборудваха патрулките им. Е, първоначално са се опитвали да ги покриват с различни предмети, да спират коли извън обсега на камерите, но започнали да ги наказват. Общо над 700 души санкционирани и застрашени с уволнение за 12 месеца - по двама катаджии на ден.

И тогава те започват да напускат и къде мислите си най-силно желаят да постъпят? Разбира се, в Гранична полиция - там страничните доходи са вече много повече, отколкото може да прибира месечно от квартални наркодилъри един униформен служител от полицейско управление.

Така че учените са абсолютно прави, като казват, че енергията в природата никога не се губи, а само променя формата (униформата) си.

На фона на този най-актуален тренд в МВР не мога да разбера какво точно има предвид зам.-шефът на Европейската комисия Франс Тимерманс, коментирайки последния мониторингов доклад за страната ни: "Отчитаме огромен, невероятен и впечатляващ напредък на България през последните 10 години".

Този господин със сигурност не може да се оправи в българския "Стани богат". Но едно в забележките на комисията със сигурност не може да се отрече - усилията на държавата срещу корупцията са хаотични и на критичния минимум.

Още от Коментари

Как се наричат сто пиара на дъното на океана?

- Как се наричат сто пиара на дъното на океана? - Пак дъно, но с претенции и на заплата. *От

Огромни субсидии за зърно и мляко. Зърнарите в поршета, а хлябът - поскъпва

Дори да се стигне до таван на печалбите при хляба и някои основни хранителни стоки, много скоро вероятно ще се окаже, че схемата не работи. Най-малкото защото всички по веригата са толкова

А се видяхме само преди седмица! Скъпа Наталка, бъди силна!

Така ще Ви запомня .. и така се видяхме преди седмица за последно!!! Моите най-сърдечни СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ !!! Скъпа Наталка , бъди СИЛНА!!! Новината много рано тази сутрин ме порази..

Как колата измести дома в BG икономиката

Кризата промени двигателя на растежа: вместо към вътрешното търсене - производства, ориентирани навън. Какво следва Икономиката в България все още създава доход, равен на около 50% от средния за ЕС,

Недолайкване в детството!

Бъдещите психолози ще кажат: основният проблем на днешното поколение – недолайкване в детството! *От

Ще гледам проклетото предаване, ако питат Ванко 1 дали си дава сметка как е разбил десетки животи

Ако някой от хората в Къщата на ВИП Брадър в някое от живите предавания седне и попита съвсем спокойно Ванко 1 дали си дава сметка какво се е случило с момичетата, които е принуждавал да проституират,

Борисов: Твърде съм малък да коментирам изявленията на Тръмп

Гутериш говори за надпревара в ядреното разоръжаване, мигрантски войни, влошени многополюсни отношения между държавите. От изказванията на Тръмп, Ердоган и всички останали виждате,

Повече пари за инвалидите е купуване на съвест

Те имат нужда от услуги, а не от изолация, казва президентът на КТ "Подкрепа" - Г-н Манолов, поискахте от НОИ и Агенцията за социално подпомагане данни за издадените решения за инвалидни пенсии.

Правата на престъпника нямат край, правата на жертвата обаче свършват със скромният надгробен паметник

Според мен болшевишкият комунист и контролираното от него общество разрушава цивилизацията чрез терора на една съдебна система, която обвинява, съди и в крайна сметка унищожава годните, читавите,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.