Журналист или илюзионист е Беновска? За Бърза помощ или за данъчни?

19.01.2017;

Винаги съм се чудил г-жа Беновска журналист ли е или илюзионист?

Особено след като показа номера с ябълките.

Великият маг Дейвид Копърфийлд примерно е господ в изчезването: дели тялото на две, тича без крака, лети без криле. Той е истински фурор в света на илюзиите – въвежда в заблуждение милиони и за 30 години натрупва от телевизионни спектакли почти 1 милиард долара.

Г-жа Беновска – обратното – нейният коронен номер е неочакваната поява, а най-великата илюзия - да заблуди милиони, че функцията й в живота е да задава неудобни въпроси.

Г-жа Беновска също може да натрупа милиард и да напъха Копърфийлд в жабката на перления си рейндж роувър – само да има достатъчно уплашена публика – премиери, министри, политически лидери, богати бизнесмени – всеки, готов да се отплати както може за комфорта да бъде извън обсега на ябълковия обстрел.

Завършила ВИТИЗ, г-жа Беновска нахлу с взлом в голямата журналистика и се превърна в режисьор на политическия живот. Винаги наточена с нов тоалет, запомнящо се бижу, прическа и маникюр, тя е първа на микрофона.

Предаването й може да се гледа и от 17 души, и рейтингът му да е 0,2 пункта, но от министър-председател до последния гард от НСО всеки я приема толкова на сериозно, че както казват по-опитните невролози, вече и да искаш, не можеш да й спреш ябълките.

Г-жа Беновска не е нито режисьор като режисьор, нито сценарист като сценарист, нито журналист като журналист.

Г-жа Беновска е феномен – както може да ти вдигне мерника, така може да ти скрие и парите, ако ще и по програма за комуникационни стратегии да е. Кой ще й откаже, когато примамва с микрофон в лявата ръка и жонглира с добре узряла ябълка в дясната.

Миг невнимание и микрофонът се обръща – днес е мила фея, утре - строга господарка. В понеделник те издига, във вторник те събаря. Представлението никога не свършва.

Г-жа Беновска те държи на нокти – не знаеш ни къде започва, ни къде свършва голямата илюзия - дали да я съжалиш и да й викнеш Бърза помощ с голяма инжекция и бял костюм без ръкави, дали да й пратиш данъчни.

Нейните зрители я мислят за смела - за символ на безстрашната журналистика - че кой друг е замерял някога президенти на пресконференции у нас? И г-жа Беновска се вдъхновява, надъхва. И всяка сутрин вижда в огледалото насреща поне Ориана Фалачи*.

Но как да се избистри съзнанието й, като получава легитимация от премиери, през министри до лидери на големите партии? Как да й отнемеш акредитацията и ябълките, като си има свое радио, свое телевизионно предаване, а на гърдите й отпред виси истинска прескарта?

Репортер от върха на токчето до последната руса къдрица, г-жа Беновска изглежда най-екзотичният символ на паралелната журналистика - тази със скрита бухалка зад гърба. Същият стил журналистика, която сътвори и „скандала” с голите снимки на директора на 51-о училище.

Да, онези голи снимки, които се оказаха фалшиви. Които прокуратурата с такъв хъс се хвърли да проверява. Но когато се оказаха манипулирани, разследването рязко бе прекратено. А какво ще се случи с вестника, който ги публикува? Някой ще носи ли отговорност за нечистоплътната лъжа?

Значи, когато един учител си направи голи снимки, това е някакво чудовищно престъпление, щом интригува така прокуратурата, а когато едно издание публикува фалшиви фотоси и публично урони престижа и достойнството на някого, това не е нищо? Просто личен проблем на прецакания?

Питам, защото, когато, българските вестници, телевизии и сайтове с история, с журналисти, които не се крият зад псевдоними, засегнат нечий интерес, веднага получават съдебна призовка. А тези с празните редакционни карета - никога.

А за примитивните им читатели и зрители остава усещането за смела журналистика. Те зяпат с трескава възхита летящите ябълки и няма как да знаят, че въпросният учител е един от спряганите кандидати за бъдещ министър на образованието. И зад "скандалното разследване" срещу него стои елементарна поръчка - някой е платил в редакцията, за да бъде директорът на училището злепоставен. За да не стане след време министър.

Виждате колко е тънка понякога границата между фалшивите и истинските новини и между илюзионистите и журналистите.

И не се тревожете, светът днес нямаше да е различен, ако Беновска беше библейската Ева. Тя със сигурност щеше да яхне ролята на Адам...

* Италианска журналистка и писателка, военен кореспондент, книгите й са преведени на повече от 20 езика.

Още от Коментари

Предсрочните избори са нормална практика, не трябва да се плаши с тях

Симеон валидира марка за 100 г. от възкачването на престола на баща му цар Борис III Предсрочните избори са съвсем нормална практика. Сега се прибрах от Великобритания и том може да си случи,

Тоест за една година и половина всички работещи българи ще са голтаци

Ей такива небивалици се разпространяват из нета и то от “медии”. Кой ги сметна тези милионери и голтаци, които се появявали всяка седмица? 9000 по 360 = 3 285 000.

Знаех си, че Христос е българин!

"Изискванията на приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията са следните: За да проповядваш, трябва да си български гражданин, да говориш само на български и да си взел диплома от

Дежа вю вече 29 години...

От 6 дни престой във Варна - 3 дни (включително и днес) нямам вода. Като липсата на вода варира от 12 до 18 часа в денонощието! Така е в целия град. По същия начин беше и през моето комунистическо

Заради моя пост прочетох 100 коментара за външния ми вид, но я си помислете дали съм кифлата с чанта "Шанел"!

Огромна дискусия и обсъждане на външния ми вид е паднала - близо 100 коментара. Ето ви една снимка, на която съм станала в 5 сутринта, за да отида на работа на 60 км.

Още миналата година му казах на Валери да не се занимава с дискотеки и лифтове, a с доходите на хората

Сидеров: Нямам амбиции за изпълнителната власт Патриотите са коалицията, която е най отворена пред медиите. Ние сме най-открити пред обществото. При нас няма задкулисие, така че какво става,

Българските емигранти никога не ще съхранят българщината - децата им вече не знаят езика ни...

Българите в Бесарабия! 1862 г Русия изхвърля 200000 черкези и прибира 350000 поробени българи-християни. За тях Родината живее като лъч надежда, съхраняват я, подържат огъня...

Милена Маркова-Маца: С майка ми сме яли хляб и маргарин - това не е най-тежкият ми период

„Простотията и предателството могат да ме изкарат извън нерви. Ненавиждам егоизма в другите. Хората са лоши, защото просто не са щастливи”, споделя Милена Маркова-Маца пред Нова тв.

Накарайте ги да вдигнат заплатите

Протестите не стихват въпреки оставката на Симеонов, енергията идва от гнева срещу егоизма на богатите За да се справи с кризата, Борисов трябва да накара частния сектор да вдигне заплатите.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.