Спящи машинисти летят със 79 км/ч в Хитрино. Събуждат се на 2-ри “Стоп!”

15.12.2016;

Видео от лятото показва опасните релси - вагоните подскачат и на бавна скорост.Първо избухва цистерна номер 10, пълна с пропилен. Тя е била буквално разцепена от край до край.Огънят - на 20 метра височина, ударната вълна руши къщи с 1000 метра в секунда.

Двойно по-висока скорост от разрешеното, задрямали машинисти и опасно остаряла железопътна линия - това са трите основни причини за трагедията на гара Хитрино, която отне живота на 7 българи и прати други 29 с тежки наранявания в болница.

Дигиталната черна кутия на сравнително модерния локомотив "Сименс" показва, че композицията е прелетяла в 5 часа и 28 минути покрай първата стрелка на гарата със 79 км/ ч, вместо с разрешените за това място и ситуация - 40 км/ч.

Две жълти светлини на семафара са сигнализирали, че влакът трябва да намали и да се отклони от основния път към гарата, за да пропусне пътническия, който се е движел в това време срещу него.

Машинистите обаче въобще не са реагирали на първата стрелка и са профучали покрай нея.

Почти сигурно е, че те са дремели с притъпени реакции. "Това е много честа, опасна практика в този час на денонощието между 5 и 6 часа сутринта. В този момент хората в локомотива са най-изморени. Машинистите във фаталната нощ реално са се събудили на втората стрелка", коментираха пред вестника източници, запознати с разследването.

Те обаче уточниха, че за дерайлирането на вагоните не е достатъчна само двойно по-високата скорост, с която е летял влакът. И тук идва вторият генерален проблем - опасно занемарената железопътна линия.

В интернет бяха разпространени два видеоклипа, заснети по-рано през годината в района на катастрофата.

На тях ясно се вижда как вагоните подскачат, когато преминават през района на гара Хитрино. "Това означава, че релсовия път е прекалено твърд и не обира вибрациите Строен е през миналия век и е износен. Не отговоря на изискванията за еластичност", коментираха експерти, работили дълги години в БДЖ.

Комбинацията от нестабилна настилка, невнимателни машинисти и 79 км/ч ускорение става причина от влаковата композиция да се откъснат 6-а, 7-а, 8-а, 9-а и 10-а цистерни. Те дерайлират и мачкат всичко наоколо с голямо ускорение.

Огненият ад за жителите на Хитрино обаче избухва не заради 6-и, а заради 10-и вагон. Той е бил буквално разцепен целият от край до край от релса или от стърчащи метални части от предишния вагон, разкриха разследващи.

Така пропиленът, с който е бил пълен, изтича за секунди навън. Едва ли някога ще стане ясно откъде е дошла искрата, която го възпламенява.

Това и няма толкова съществено значение при бясното триене на тонове метални предмети в релси, остър чакъл и различни сгради наоколо - искрите най-вероятно са пръскали огън във въздуха от стотици места.

Предостатъчно, за да възпламенят 10-и вагон, а от там бруталната ударна вълна взривява на мига и останалите, пълни и с пропан бутан. Огнените пламъци са над 20 метра в небето. Десетки тонове метал се стоварват върху най-близките къщи. Всички предмети в епицентъра летят с повече от 1000 метра в секунда, за да разрушават къщи, селскостопански постройки. Цели стени падат върху хората в съня им. Седем души загиват на място, без дори да разберат какво се случва. Останалите 29 се озовават в истински огнен ад.

Още от Разследване

Офицер от разузнаването разказва как ДС участва в преврата срещу Тодор Живков

РЪКОВОДСТВОТО на българското разузнаване е съпричастно към преврата срещу Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Този малко известен факт разкри пред "168 часа" офицерът от Първо главно управление (ПГУ

Делва колкото човешки бой с 850 златни и сребърни монети

l Това е най-богатото османско съкровище по Черноморието l Малко глинено гърне със злато и сребро изскача два месеца по-рано на Калиакра l Сдружение издава в сборник най-важните

Журналист пуснал предварително новината за атентата в "Света Неделя". Най-кървавият в българската история - 280 души загиват

Съобщение във вестника на Йосиф Хербст описва терористичния акт, както е бил планиран, но не и както е извършен

България първа надига глава след Сталин

Добре укривани през годините исторически сведения сочат България като първата страна от Източния блок, в която е имало масово и открито изразено недоволство от комунистическата власт след кончината

Вакарелско овчарче написало химн на Харвард

В края на ХIХ век бедното българско овчарче Стоян от Вакарел успява да надвие в анонимен конкурс цвета на американската образована младеж в Харвард, при това на родния им английски език.

Проклятие преследва атентаторите от "Света Неделя", нито един от преките извършители не умира от естествена смърт!

Конспираторите, погубили над 200 души, издъхват на бесило, в концлагери, катастрофи и от куршум в главата

Разстрелват посланика ни в ООН, след като опитва да осветли агенти на Гешев в БКП

"Къде са другите днес, ако не сред ръководните среди на партията и държавата?", питал осъдиният на смърт дипломат.

Легендарният Боб Удуърд, свалил Никсън, е на път да събори и Тръмп

l В новата си книга героят от “Уотъргейт” разкрива шокиращи подробности: l Как президентът наредил на шефа на Пентагона да ликвидира Башар Асад l “Умственият му капацитет е като на петокласник”,

Секретен доклад твърди: Саудитска Арабия стои зад атентатите от 11 септември. Подозират, че тогавашният президент Джордж Буш е знаел за заговора

На 15 юли най-накрая бяха разсекретени 28 страници от официалния доклад за атентатите от 11 септември. Това съвпадна с опита за военен преврат с Турция и така медиите не обърнаха внимания на тези

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.