Днес граждански арести, утре - граждански съд!

08.12.2016;

Защото системните партии обичат България на беззаконието - точно те я създадоха такава.

Трима лекари обжалваха тия дни условните присъди, с които второинстанционен съд във Варна ги погали по главите за убийството на малкия Дани.

Медиците смятат, че магистратите са допуснали процесуални грешки и не могат да разберат с кое точно тяхно действие са предизвикали смъртта на момченцето, което 14 дни преди фатално да попадне в ръцете им, духна 2 свещичка на празничната торта.

А прокурорът много точно е описал в обвинителния акт как Дани умира не заради някакво тяхно некомпетентно действие, а заради почти организираното им бездействие.

Поредица от груби грешки, престъпна глупост, нечовешко безразличие и потресаваща некадърност - продължили цяло денонощие, докато тяхна колежка в същото време подправя в документ подписа на майката, за да си прокара съответната здравна пътека.

Сигурен съм, че стотици лекари професионалисти, които не гледат на пациентите си като сума от здравната каса, умират от срам, докато четат обвинителния акт за смъртта на Дани.

Дано тримата им осъдени колеги бъдат и отстранени от работа за колкото се може по-дълго, за да не се повтаря ужасът на семейството от Варна - това е единственият начин да им се въздейства. Иначе те ще се отърват само с условни присъди, а обезщетенията от по 100 000 лева ще платят на семейството трите болници.

Тоест за смъртоносната грешка на тримата лекари в крайна сметка ще платят не самите те - реално дори не и болниците, а всички ние, които послушно пълним бюджета с данъци. Но това е нормално за България - тук не само лекарите, но и магистратите, които са безсилни да ги накажат, не носят абсолютно никаква отговорност за действията си.

Това е и една от основните причини да нямаме не само качествено здравеопазване, но и бързо и ефективно правосъдие. Вижте само какво правят във Франция - осъдиха наш адвокат на 15 месеца затвор за данъчно престъпление, без той дори да е стъпвал на тяхна територия.

Вярно, оказва се, че са му откраднали самоличността, за да направят далавера със създадена на името му фирма, но в крайна сметка юристът е осъден светкавично само по данните от личната му карта и то ефективно.

У нас реални фирми и хора зад тях, още по-нереално реални кражби, доказателства, свидетели, СРС-та.... но няма, няма и няма осъждане по нито едно знаково за обществото съдебно дело. Вече 26 години...

Затворите са пълни с роми крадци. Трябва да си най-големият и най-бедният тъпанар в държавата, за да те затворят на топло.

Затова френската присъда за благоевградския адвокат не може да се случи в България дори и по погрешка. Защото системата ни е тотално пробита от безразличие, некадърност и корупция. Вижте само крамолите между Висшия съдебен съвет, големите съдилища и прокуратурата и всичко ще ви стане ясно. От тези битки най-много губят гражданите - жертвите на престъпления.

Ситуацията с правосъдието е като проблема с корупцията - в тази сфера сме на опашката не само на ЕС, на нивото на африкански държави сме и на няколко галактики зад съседна Румъния. Сривът е тотално непоправим - няма желание, няма ефективен план, нито механизъм вътрешната съпротива срещу установеното статукво да се разруши.

Вече става съвсем очевидно - промяна не може да се случи с депутатите, които в този момент храним в парламента - те дори не си намалиха партийните субсидии, да не говорим за смяната на избирателната система - което поискаха над 70 процента от българите. Системните играчи в политиката харесват България на беззаконието. Защото те я създадоха.

Както и мегакражбите от здравната каса няма да спрат дори и с пръстовите отпечатъци, докато не се въведе компютърна система, от която всеки с потребителско име и парола във всеки един момент да може да проверява какви точно здравни услуги е получил.

Единственият вариант през 2016 г. в България да се ограничи беззаконието е контролът да попадне в ръцете на гражданите - държавата ни е немощна и некомпетентна в тази дейност. Чиновниците само харчат парите ни.

И хората явно узряват все повече и повече за тази иначе извратена формула. Ето само преди дни станах неволен свидетел на граждански арест. На голямо кръстовище в София минувачи задържаха пиян шофьор, който блъсна две неподвижни коли.

После се оказа, че 10-страничното му досие в КАТ е по-богато от историята на задържания стратег на Ндрангета в Италия Марчело Пеше-Танцьора. Нашият има почти 60 акта - катастрофи, преминаване на червен светофар, без колан, без документи, телефон...

В нормална държава с работещи институции този мъж отдавна щеше да бъде с отнета книжка. Но в България пие и блъска коли по кръстовищата. Като пример от учебник как беззаконието се превръща в правило и дори в модел за подражание.

Затова гражданите стават все по-раздразнителни и активни в желанието си да се намесят в задущаващото обществото ни бездействие. Протестите срещу държавни институции зачестяват с всяка изминала година.

Хората все повече искат да контролират полицията, прокуратурата, лекарите, съдиите, строителния надзор. И колкото повече затъваме в беззаконие и в усещане за обреченост, толкова по-силно ще е това желание.

Страшното е, че при липсата на адекватна реакция днес сме свидетели на граждански арести, но утре може да очакваме и граждански съд и присъди. Ей така, директно по улиците...

Още от Коментари

Бойко Борисов: Рокади в правителството ще има, просто сега не е моментът да ги правя (Обзор)

Преди 2 години им казах - заповядайте, направете правителство. Сега протестите не са същите. Надявам се да спрат, нали цените на горивата падат Акция “Олигарх” няма,

Фандъкова: Утре оставете личните си коли и ползвайте градски транспорт

Софиянци да оставят в петък личните си автомобили и да ползват градски транспорт, за да допринесат за по-чист въздух. Това призова столичният кмет Йорданка Фандъкова,

"Пещерен антикомунизъм" е същото като да кажеш "пещерно противопоставяне на тежките престъпления"

Не знам Радев какво има предвид под "пещерен антикомунизъм" (не че и той знае, така са му написали там да учи наизуст), но това е все едно да кажеш "пещерно противопоставяне на тежките престъпления

Измерения на политическата неграмотност

"Не разбирам от политика, но всички да се махат". "Пряка демокрация - народът да решава!" "Искаме мажоритарна система да избираме личности!" "Не щем партии!" "Президентска република ще ни оправи".

Румъния блокирана в аварийната лента на ЕС, България върви уверено към ядрото

Управлението Социалдемократическа партия (СДП) - Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) - Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) издърпа Румъния от европейското трасе,

3 вида протести, 2 са тъпи

Ще спаси ли генерал Радев демокрацията? Ако протестирате за по-евтин бензин, значи или сте глупак, или мислите с акъла на някоя политическа мутра. Бензинът може да поевтинее само ако държавата махне

Ако някой се напие с водка и извърши престъпление, цената на водката ли трябва да вдигнем?

Предложението за вдигане на застраховката на автомобила, до 400% при това, е доста странно. Автомобилите не правят нарушения, шофьорите ги правят. И ако вие си купите такъв автомобил,

Моника Люински за аферата с Клинтън: Земята се преобърна в този момент. Изпитвах толкова много вина

Моника Люински проговори за първи път за аферата си с американския президент Бил Клинтън през 1998 г. Тя разказва за ужаса и страха, които я обзели, когато разбрала,

Борисов: При партията държава контрабандата на цигари беше 34%, сега е под 5%

Истински се надявам съдебната система да доведе започнатите процеси докрай – и срещу оригарси, и срещу изпълнителната власт и срещу кметовете. Съдебната система е независима.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.