Не търсим врагове, трябват ни приятели. Като САЩ

02.12.2016;

Бурни аплодисменти над 10 пъти прекъсваха годишната реч на руския президент

“Не желаем противопоставяне с когото и да било. Не търсим врагове, трябват ни приятели”, заяви Владимир Путин в годишното си обръщение към Федералното събрание. Руският президент използва необичайно мек тон в четвъртък и заяви, че Москва иска да се разбира с новата администрация на САЩ, съобщи Ройтерс.

Путин преди използваше изказванията си, за да отправя остри нападки срещу Запада и най-вече САЩ. Този път още в началото президентът обяви, че главните теми ще бъдат икономиката, социалната и вътрешната политика. Той изрази съжаление за

пропилените

уроци на

студената война

Путин чете 13-ата си годишна реч в Кремъл в продължение на 69 минути. Залата го прекъсна с ръкопляскания най-малко 10 пъти. Сред гостите бяха министри, председателите на Конституционния и Върховния съд, главният прокурор, председателят на Централната избирателна комисия, шефът на Сметната палата, членове на Държавния съвет, главите на основните религии в Русия.

“Имаме споделена отговорност да гарантираме международната сигурност. Всяко сътрудничество между САЩ и Русия трябва да бъде от взаимна полза и да е балансирано”, каза руският президент. Путин добави, че се надява

да намери общ

език с

Вашингтон,

най-вече в борбата с глобалния тероризъм. С това руският президент намекна за ситуацията в Сирия, където Москва подкрепя президента Башар Асад, докато сегашната американска администрация стои зад бунтовническите групи.

Президентът подчерта и необходимостта от “укрепване на режима на неразпространение” на ядрени оръжия, посочвайки, че опитите за отслабване на стратегическия паритет са крайно опасни и могат да доведат до глобална катастрофа.

Въпреки по-мекия тон Путин все пак ясно показа, че Русия ще продължи твърдо да защитава интересите си. Оплаквайки се заради “митовете” за руската агресия и руската намеса в изборните процеси на други страни, Путин каза, че Москва иска да взема независими решения за собствената си съдба. “Ще градим нашето бъдеще без съвети от някой друг”, каза Путин.

В обръщението към народа Путин увери, че най-лошото от мъчителната икономическа криза е вече в миналото и сега е време фокусът да бъде върху

подобряване

на жизнените

стандарти

чрез по-големи инвестиции в образованието и здравеопазването.

Путин обеща 187 000 нови места в училищата. Той настоя, че децата трябва да имат ясно разбиране, че Русия се нуждае от техните знания и умения и ще има интересни възможности за тях в руските компании, когато дойде време да започнат работа.

Колкото до борбата с корупцията, посочи той, никакви минали постижения и контакти няма да помогнат на корумпирани длъжностни лица да избягват наказанието, намеквайки за бившия икономически министър Алексей Улюкаев, на когото бяха повдигнати обвинения за корупция. “Борбата срещу корупцията не е шоу”, коментира той.

Путин разпореди, че Русия трябва да се съсредоточи върху новите технологии: невротехнологии, роботика и т.н. Русия трябва да разработи мащабна система на дигитална икономика, съсредоточавайки се върху руските изобретения.

Още от Коментари

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан,

Извинявайте, че не се съобразихме с академичните и човешки норми - свалихме клипа

Здравейте, искам да се извиня на всички, които се чувстват засегнати от нашия клип. Съжалявам, че не съобразих, че клипът не отговаря на определени академични и човешки норми,

Хленч по български

Добре, искате оставка на правителството... Но какво предлагате. Искате увеличение на заплатите и намаляване цената на горивата. Заплатата може да си я създадете сами - с повече инициативност.

Добрите трябва да се търсим и да се организираме

Преди няколко дни, решихме и пуснахме в ФБ един текст платен, за да достигне до повече читатели. В началото имаше коментари, повечето позитивни. В един момент,

Менда Стоянова: Цената на "Гражданската отговорност" няма нужда да се повишава (Видео)

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова с извънредно изявление в Народното събрание. "Гражданската отговорност" няма нужда да се повишава, за това остава същата, заяви тя.

Цветанов: Президентът прави внушения, които не му правят чест

Президентът прави такива внушения, които не му правят чест. Това заяви пред Би Ти Ви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Високите цени на горивата зависят ли от

Пламен Димитров: Гневът на хората е автентичен, но няма как да няма организация на протестите

Никой не обяснява как се ценообразуват цените на горивата у нас, хората не вярват, че в момента това е реалната цена. И в комбинация с ниските доходи, това води до автентичен гняв.

Летище "Стефан Стамболов" бива, но летище "Желю Желев" ми звучи комично

Качвам се за презокеански полет на летище "Джон Кенеди" в Ню Йорк. Сменям самолета на летище "Шарл де Гол" в Париж и кацам на летище "Стефан Стамболов" в София. Така бива ли, ами бива...

Дано най-накрая всички разберат, че амбицията, да поправиш света, е довела до много беди

Главният глобалист на този свят е Карл Маркс. Дали е имал предшественици в този мрачен Интернационалистичен проект е въпрос на дебат между онези, които знаят повече от мен.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.