Петко Огойски: За мястото, където е погребан Иван Цачев чух от затворник в Стара Загора

17.11.2016;

Разказът за мястото, където е погребан Иван Цачев е записан от друг политически затворник - бившия депутат и известен земеделски деец Петко Огойски, в неговата трилогия “Записки по българските страдания”.

"Да, беше един турчин - Муса Исинов (Юсеинов), той ми разказа къде са погребани,

потвърди Огойски пред "168 часа". Първоначално съм чувал, още когато бях в плевенския затвор за случая с убитите, между които е и Иван Цачев, но по-късно - в старозагорския затвор се намерихме с този млад турчин Исинов и той ми разказа. Сближихме се, тъй като там един мой друг познат, националист, го сби и аз едвам го отървах. Причината беше че Муса веднъж каза: “Нашите са си поили конете на Дунава и пак ще ги поят!”

В Стара Загора сковавахме щайги за някаква фабрика, която граничеше със затвора. Бяха направили въжена линия, с която пренасяха щайгите там, в която слагаха набраните плодове. Докато работехме, ние бяхме насядали навън на двора и точно там ми е разказана тази история."

Според Огойски няма съмнение, че дядото на Цачева е осъден на смърт,

защото се е съпротивлявал срещу насилственото отнемане на земята

“Това са хора, които са се съпротивлявали срещу ТКЗС, а тук-там възникнаха и така наречените конспирации. Ние обаче не признавахме това наименование, а се наричахме възстановители на забранения през 1947 г. Земеделски съюз. Защото креацията, която остана заедно с властта, чийто шеф беше Александър Оббов, нямат право да се наричат така - две трети от Земеделския съюз беше с Никола Петков.

Гонени, бити, убити, псувани и в крайна сметка изпратени по всички затвори, земеделците съставляват 83 на сто от всички репресирани в България.

Борбата срещу отнемането на земята беше от тези хора, които все пак се надигнаха. Роптаели са мнозина, но са премълчавали, докато нашите, които са били организирани членове преди това на забранената николапетковистка организация на БЗНС, се съпротивляваха. Точно те са участниците в тази съпротива и ние не признавахме, че сме конспирация. Тя дори не беше официално забранена като организация. Разбира се, не всички са земеделци – имаше и някои социалдемократи, анархисти, легионери... Затова и когато ни съдеха, макар че болшевиките не зачитаха това, ние твърдяхме навсякъде, че не сме конспирация, възстановители на 100-годишна организация. Същото може да се каже и за дядото на Цецка Цачева . Сега се борим тези факти да влязат в учебниците.”

Още от Разследване

Какви са условията по "Гражданска отговорност" в ЕС? В България само съпрузите и децата получават обезщетения при катастрофи, останалите по 5000 лв.

Във Франция застраховката е толкова скъпа, че нарушителите предпочитат да се разплатят на място Заради протестите около идеите на Комисията за финансов надзор за застраховката "Гражданска

Офицер от разузнаването разказва как ДС участва в преврата срещу Тодор Живков

РЪКОВОДСТВОТО на българското разузнаване е съпричастно към преврата срещу Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Този малко известен факт разкри пред "168 часа" офицерът от Първо главно управление (ПГУ

Делва колкото човешки бой с 850 златни и сребърни монети

l Това е най-богатото османско съкровище по Черноморието l Малко глинено гърне със злато и сребро изскача два месеца по-рано на Калиакра l Сдружение издава в сборник най-важните

Журналист пуснал предварително новината за атентата в "Света Неделя". Най-кървавият в българската история - 280 души загиват

Съобщение във вестника на Йосиф Хербст описва терористичния акт, както е бил планиран, но не и както е извършен

България първа надига глава след Сталин

Добре укривани през годините исторически сведения сочат България като първата страна от Източния блок, в която е имало масово и открито изразено недоволство от комунистическата власт след кончината

Вакарелско овчарче написало химн на Харвард

В края на ХIХ век бедното българско овчарче Стоян от Вакарел успява да надвие в анонимен конкурс цвета на американската образована младеж в Харвард, при това на родния им английски език.

Проклятие преследва атентаторите от "Света Неделя", нито един от преките извършители не умира от естествена смърт!

Конспираторите, погубили над 200 души, издъхват на бесило, в концлагери, катастрофи и от куршум в главата

Разстрелват посланика ни в ООН, след като опитва да осветли агенти на Гешев в БКП

"Къде са другите днес, ако не сред ръководните среди на партията и държавата?", питал осъдиният на смърт дипломат.

Легендарният Боб Удуърд, свалил Никсън, е на път да събори и Тръмп

l В новата си книга героят от “Уотъргейт” разкрива шокиращи подробности: l Как президентът наредил на шефа на Пентагона да ликвидира Башар Асад l “Умственият му капацитет е като на петокласник”,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.