Моля, спрете арестите за подкуп! Само плащаме обезщетения

17.11.2016;

Цяла нощ не можах да спя, притеснен кой ще плати обезщетенията за незаконния арест на поредните задържани подкупни митничари и гранични полицаи на Дунав мост.

Този път, слава богу, са само 10-ина души. От тях най-вероятно обвинения ще повдигнат на 6-7. Дано и бързо да ги пуснат под домашен арест или пък срещу подписка, защото колкото по-дълъг е безплодният тормоз върху тях, толкова по-щедри ще са обезщетенията, които ще им присъдят след 4-5 години наши съдилища.

Или пък, не дай боже, магистратите в Страсбург, които пишат само в евро - значи умножено по 2.

Чудя се въобще кому са необходими тези акции? Защо трябва да се хвърля целият този ресурс, като накрая не само че системният проблем не се решава, а дори държавата излиза на загуба. Агенти на ДАНС губят месеци, плащаме за специални разузнавателни средства, бръмбари, полицаи под прикритие, командировки, гориво, наблюдават ги и съветват спецпрокурори.

За нищо се похабява толкова ценен потенциал, който може да бъде пренасочен в битка срещу други големи несправедливости и тревоги на обществото.

Ако някой смята, че съм песимист и напразно съм пропуснал нощния сън, нека поиска от службите и от прокуратурата статистика за последните 16 години. Колко митничари и гранични полицаи са били арестувани, на колко от тях са повдигнати обвинения, за колко от тях впоследствие прокуратурата сама ги е свалила преди делото и колко са били оправдани от съда.

Също така може да се извадят и цифри колко от подкупните служители са били възстановени на работа, колко от тях са завели дела срещу държавата и колко обезщетения сме им платили.

Защото тук плащането е на 100 процента. България е страна, в която никога не можеш да си събереш вземания от крадци, измамници и олигарси например, но от държавата (тоест от всички нас) това става винаги на мига. Затова по правило тук се обезщетяват престъпниците, а жертвите - не.

Оптимистите в българското правосъдие могат също така да поискат цифри не само за последните 16 години, могат и за последните 27 - тогава само изумлението им ще е по-силно.

Защото митничарите и граничните полицаи, които вземат като последни прошляци на бариера от средата на 90-те години по 20 лева на камион, но и тези, които прибират по 50 хиляди евро на пропуснат ТИР с цигари, са абсолютно недосегаеми.

Ако не вярвате, нека се обзаложим. Сигурен съм, че поне един от последните хванати служители на ГКПП Дунав мост вече е задържан за корупция. В предишната шумна акция на същия пункт преди няколко години, която завърши с пълен провел.

Също като при операцията преди 10-ина дни на ГКПП Лесово.

Първоначално бяха задържани 33-ма души - за половината от тях това бе втори арест. Да не говорим за доайените от Капитан Андреево. Там има митничари с по 4-5 ареста. Всичките оправдани, всичките върнати на работа, мнозина с платени обезщетения за "тормоза на държавата".

За тях арестът е нищо работа - като да те освежи неочаквано летен дъждец - ще се намокриш малко, но в крайна сметка ще излезеш сух, за да продължиш да тъпчеш пачки в джоба.

Около 200 са задържаните за вземане на подкупи служители от различни ГКПП само в последните 3 години. Сред тях няма нито един влязъл в затвора.

Ето от тази фактология идват притесненията ми и въпросите - трябваше ли въобще да се прави поредната акция и кой ще плати новите искове в Страсбург. Питам, защото знам, че парите няма да дойдат от прокурорите и от полицаите, които не са успели да докажат обвиненията. Ще дойдат от всички нас.

Няма да ви занимавам с причините за всички тези провалени дела, защото съм го правил вече десетки пъти, пък и си има доказани експерти, които могат да обяснят много по-професионално безпомощността на правосъдието ни.

Знам само, че в Турция и Румъния вкарват в затвора по 50 души накуп като нашите подкупни прошляци - митничари и гранични фуражки, на които ние плащаме осигуровки, за да стават те милионери за няколко години служба.

Проблемът при нас е в липсата на ефективни закони срещу корумпираните служители и на професионалисти, които качествено, а не през пръсти да ги прилагат. И да носят отговорност за действията си.

Моментът да говорим за това е сега - когато политиците ни скачат в предизборна кампания и в спиралата на големите лъжи - за минимални пенсии от по 300-500 лева, за минимална заплата от 600, за отпадане на плоския данък, за да може единствените работещи, без да крадат в страната, да плащат за неработещите и още куп небивалици, които са абсолютно неизпълними.

И или никога реално няма да се приложат от обещалите ги, или пък ще ни докарат нова Луканова зима, а защо не и Жан-Виденова?

За да се развива икономиката и да започнат бавно да забогатяват хората, трябва да има преди всичко реално правосъдие и истинска битка с корупцията. И точно това трябва да се иска от политиците.

Защото когато влязат в предизборна кампания, те по нищо не се различават от митничар на нощна смяна.

Още от Коментари

Бедни ми Башар, кой си ти, че ще правиш студентска телевизия - я в казана!

ЯН ЯНЕВ* Една еротична рекламна закачка вдигна такъв шум в държавата, че заглуши клаксоните за скъпия бензин. А истината е, че в България е дяволски трудно да имаш идеи и някой да ти даде шанс да

Не бе случаен сценарият, че убийството на Виктория е заради работата й

“Не мога да коментирам позицията на БСП. Ще кажа само, че тя е обяснима, като политическа реакция в защита на член на парламентарната им група. Действията по разследването установяват предварителната

Депутатските заплати да се намалят с 543 лева. Да не си слагаме сами въжето на врата

Нинова: 200% е сигурно, че няма аз да водя евролистата Съпругът ми е служител в компания за горива, но не участва в определянето на цените, ГЕРБ създават фалшиви новини,

Изгубеният град

Разположен сред пустинните каньони и планини в сегашния югозападен край на Хашемитското кралство, Петра е бил процъфтяващ търговски център и столица на Набатейското царство между 400 г. пр. Хр.

Мартин Скорсезе има гигантско сърце, което приема всичко

Холивудски суперзвезди като Леонардо ди Каприо, Робърт де Ниро и Джона Хил отдадоха почит на легендарния режисьор Мартин Скорсезе на годишния бенефис на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк,

Тоест за една година и половина всички работещи българи ще са голтаци

Ей такива небивалици се разпространяват из нета и то от “медии”. Кой ги сметна тези милионери и голтаци, които се появявали всяка седмица? 9000 по 360 = 3 285 000.

Предсрочните избори са нормална практика, не трябва да се плаши с тях

Симеон валидира марка за 100 г. от възкачването на престола на баща му цар Борис III Предсрочните избори са съвсем нормална практика. Сега се прибрах от Великобритания и том може да си случи,

Знаех си, че Христос е българин!

"Изискванията на приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията са следните: За да проповядваш, трябва да си български гражданин, да говориш само на български и да си взел диплома от

Дежа вю вече 29 години...

От 6 дни престой във Варна - 3 дни (включително и днес) нямам вода. Като липсата на вода варира от 12 до 18 часа в денонощието! Така е в целия град. По същия начин беше и през моето комунистическо

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.