Политици! Идва край на гласуването с отвращение!

10.11.2016;

На 3 ноември 2003 г. бившият премиер Иван Костов и съпругата му Елена измениха рязко на стила си и гласуваха в училището в центъра на Драгалевци по тъмно - чак в 18 часа вечерта.

Обикновено те заставаха пред урните в ранна утрин - веднага щом Елена полееше теменугите на двора, а Иван си поприказваше насаме с тях.

Този път обаче Костови гласуваха с отвращение. За Стефан Софиянски. Но не толкова, защото в предишните му два мандата почти всички апетитни фирми и далавери в столицата се оказаха в ръцете на мутрите, а защото борещият се за трети мандат кмет напусна синия съюз и се въртеше вече около царя и червените генерали.

Отвращението, така да се каже, беше повече лично и бизнес, отколкото идейно.

Така на 3 ноември 2003 г., след като вече се бе прочул със стабилизацията на икономиката след Виденовата зима, но и с разграбването на държавата чрез приватизация през РМД, Иван Костов вкара в обращение и "гласуването с отвращение".

До момента тази терминология бе новост за младата ни демокрация. Нямаше място за погнуса и принуда, страстите бяха горещи, а избирателната активност висока. Обществото бе полярно разделено и гласуваше яростно за своите - и на парламентарни, и на местни и на президентски избори.

Резултатите от вота се определяха от т. нар. периферни гласове. А те се активираха и извъртаха на 180 градуса в зависимост от това кое правителството вече бе успяло да се провали - ама яко!

И тогава избирателите търсеха веднага спасение в противоположната алтернатива, която обещаваше всичко. Така се редуваха - СДС, БСП, служебно правителство, БСП, служебно правителство, СДС... От време на време Цар за престиж, а ДПС постоянно - за баланс.

Горе-долу по онова време, когато Костов откри "гласуването с отвращение", по-обикновените хора започваха да разгадават какво всъщност се крие зад политическия термин "баланс" в българския му вариант - икономически групировки, които завземаха бизнеса с всяка смяна на политическата власт, като изместваха старите структури.

В повечето случаи обаче в разпределянето на "обществените блага" политиката бе само инструмент. Също като службите в МВР. Колкото по-специални, толкова по-активни - да пазят своите и да мачкат предишните.

Така в годините с всяко следващо правителство се сдобивахме с нови групировки и кръгове: "Мултигруп", "Възраждане", "Орион", "Олимп", "Агнешки главички", "Приятели на юпитата", "Момчета с червени прашки", "Котараци"...

Естествено, постоянно актуални бяха и обикновените олигарси и няколко необикновени бизнесмени, които успяваха да "работят" с всички партии.

По тази стройна схема постепенно бизнесът силно измести политиката, за да дълбае още и още все по-дълбоката пропаст между избирателите и все по-случайните хора, които запълваха седалките в пленарната зала в Народното събрание. Може да се каже, че точно след 2003 г. започна якото гласуване с отвращение и избирателната активност леко спихна.

Днес, 13 години по-късно, разделението между политици и избиратели в България наближава в метри дълбочината на Марианската падина*. Показват го и резултатите от референдума. Те не са толкова знак, че хората искат мажоритарни избори (огромна част от отбелязалите тази опция в бюлетината не знаят за какво точно става въпрос), колкото че избирателите отхвърлят категорично наложената им от политиците схема.

Изборите за президент налагат и още един важен извод, който партийците все още не забелязват, опиянени от удобното за всеки един от тях обяснение за неочакваното преподреждане на гласовете при първия тур.

Изненадващите за тях и за социолозите преливания на гласове не се дължат на някакви техни успехи и постижения, а на един основен фактор - хората вече не желаят да гласуват с отвращение.

И това ще се види ясно от резултатите от балотажа...

* Марианската падина е най-дълбокото място в земната кора. Намира се в Тихия океан на 10 911 м под морското равнище. Повече от най-високия връх Еверест - 8848 м.

Още от Коментари

Цветанов: След оставката правителството излиза по-работоспособно

Оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е изненада и не "счупва" конструкцията на управляващата коалиция, а даже я заздравява.

Крайно време да се прекрати оценяването на Орбан като европейски политик

Това, че Орбан е най-активен защитник на бившия македонски премиер Груевски е обяснимо преди всичко с общия им политически афинитет към Русия на Путин и желанието на Орбан като руски лобист да

"Книга за българския народ" на Стоян Михайловски е от края на 19-ти век, но хич не е овехтяла

"...На другий ден в Шех-кмьислям-капия избухна пожар...Няма веч архива!" Тази сатирична книга е написана от Стоян Михайловски в края на 19-ти век. Казва се "Книга за българския народ" Предполагам че

Тръмп: Отговорих на въпросите на Мълър за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е отговорил на писмените въпроси на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.

Валери Симеонов след оставката: Да видим ще продължат ли протестите и на какво основание

"Повиках ви, за да обява пред вас моето лично решение да подам оставка. Причините са продължаващата медийна кампания, особено през последните 2 дни, която е продължение на кампанията срещу мен,

Сидеров пред "24 часа": Не знаех, че Валери подава оставка

Не сме се виждали с Валери Симеонов, нито сме се събирали на коалиционен съвет. Това заяви току-що пред "24 часа" лидерът на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

За връзката на рухналите КТБ и сградата убиец на “Алабин”

Преди прокуратурата и съда са корумпираните и безхаберни институции. Да помислим и за тях Оправдателните присъди по делото “Алабин” са възмутителни, но закономерни.

Престъпността не е нито българска, нито циганска

Жена от цигански произход уби мъж във влак при Вакарел. Сега всички дето публикуваха статуси за убиеца като бял мъж, християнин от български произход с риза с народни шевици в Християнски Храм да си

Впечатляващото не е, че някой не знаел коя е Саша Грей, а че тоя народ продължава да се захласва по патриотични картинки, фалшиви новини и вресливи призиви

Патрашкова казала, че е изумена колко хора са запознати със Саша Грей, пък не можели да кажат наизуст "Аз съм българче" (повръщам в неравноделен такт върху покривка с везани шевици).

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.