Поне 5 млн. долара за сестрите от Либия за 8 г. мъчения

11.11.2016;

Медиците ни нямат пари да съдят арабската държава.Соломон Паси: Ако страната ни не се беше намесила, сигурно още щяха да са там.Жертвите на Кадафи: Майки ни казваха, че полицаи са заразили децата, но ние не вярвахме, че е възможна такава жестокост

Режимът на Муамар Кадафи в Либия е извършил умишлено заразяването на 420 деца със СПИН и българските медици, прекарали цели 8 години в затвора, са абсолютно невинни, съобщи Франс прес.

В светлината на тази информация излиза, че за всичко, което сънародниците ни изтърпяха - мъченията с ток, завързване на ръцете и краката, провесване с главата надолу и хвърляне на настървени кучета, те могат да претендират за поне 5 млн. долара обезщетение. За първи път "168 часа" научи и за намесата на чужди тайни служби при спасяването на попадналите в затвора невинни български граждани.

Новите разкрития повдигат и въпроса за активна намеса от страна на държавата за нов процес, с който да се поиска справедливо възмездие за хората, превърнали се в жертва на един престъпен режим.

"Понеже Кадафи и синът му платиха на децата по 1 млн. долара, в Хага Ашраф също ги осъди за 1 млн., може би и нашите адвокати ще последват примера", казва по повод на евентуалните претенции Валя Червеняшка, една от пострадалите медицински сестри, пред "168 часа".

Най-вероятно обаче за невинните ни сънародници ще се окаже невъзможно сами да поемат разноските за бъдещи дела. Въпреки това те споделят, че множество чуждестранни, а и български адвокати са им предложили помощ в съда.

Според юристи и дипломати от значение е дали либийската държава в състоянието, в което е, ще има средства, с които да обезщети жертвите. Самите жертви обаче нямат вяра, че отделни хора могат сами да се изправят срещу цяла държава.

"Получихме предложения оттук-оттам, но още не сме отговорили на много хора, включително и българи, които искат да ни помогнат. Ние очакваме държавата да ни помогне при евентуален международен процес.

Нямаме и 1000 евро за разноски за каквото и да е дело, защото работим за по 500-600 лв.", обяснява в тази връзка Кристияна Вълчева. "Явно има възможности да търсим възмездие, но частни лица като нас да тръгнат и някъде по света да търсят истината и правата си, как може да успеят?! Звучи много странно", смята и Валя Сиропуло.

Оказва се, че опити да се потърси справедливост е имало и преди. Освен палестинеца Ашраф, който успя да осъди Либия в холандски съд, но не получи присъденото парично обезщетение, и другите медици са се обръщали безрезултатно със съдебни жалби към либийските власти.

"Ние сами отпреди 4 години се борим с двама-трима адвокати - разкрива Нася Ненова, друга от осъдените. - Още не е даден ход на нито едно от делата. Ето сега ни искат 3000 лева, а ние няма откъде да ги вземем. И къде изобщо е смисълът. Ние съдим техни граждани. Завеждаме дело в Либия, а тя не отговаря, защото няма такава държава. Последно преди два месеца адвокатите ми казаха: "Всичко е просто безнадеждно."

През 2004 г. за първи път във в. "24 часа" излиза смразяващата новина, че Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският стажант-медик Ашраф Ахмад ал Хаджудж са задържани за умишленото заразяване на повече от 400 деца с вируса ХИВ. Присъдата е смърт и идва, след като част от сестрите се признават за виновни след поредица от тежки мъчения.

Срещу тях се водят няколко процеса. През 2005 година Върховният съд на Либия отмени постановените смъртни присъди и върна делото за ново разглеждане. Година по-късно присъдите бяха препотвърдени от Апелативния съд, а на 11 юли 2007 г. - окончателно потвърдени от Върховния съд.

За освобождаването им главна заслуга има съпругата на Никола Саркози - Сесилия. Тя води тежки и дълги преговори с Кадафи и посещава болницата, където са заразените деца.

"При първото ми посещение говорих само с Кадафи, 20 часа се опитвах да го склоня да преговаряме за освобождаването на вашите медици. Вече си тръгвах и на летището ме застигна човек на Кадафи, каза ми на много развален английски, че ще освободят медиците", разказва Сесилия.

Най-после на 24 юли 2007 г. те стъпват на българска земя. Според последните разкрития двама бивши високопоставени представители на разузнаването са заразили децата

Това пише в тефтера на бившия премиер Шукри Ганем, открит мъртъв през 2012 г. след бягството си във Виена предишната година. Ганем разказва, че през 2007 г. бил посетен от Мохамед ел Кадар, член на анкетната комисия на Либия, която разследва медиците, сочат тези записки, оповестени от френския сайт “Медиапар”. Според Ел Кадар при разпит в комисията шефът на военното разузнаване Абдула Сенуси заявил, че заедно с ръководителя на либийските тайни служби Муса Куса се сдобили с "епруветки със заразен вирус" - четири за Сенуси и 27 за Куса.

"Двамата са инжектирали вируса на децата", твърди членът на анкетната комисия пред Шукри Ганем.

Какво мислят за новите разкрития измъчените ни медици, четете в хартиеното издание на "168 часа".

Още от Разследване

11 лекари с пробиви срещу рака убити и отвлечени

6-има погубени и 5-има изчезнали само през последната година в САЩ. Ракът е не само един от най-свирепите убийци на човечеството, но и богат извор на конспиративни теории.

Кольо Вутев от с. Торос, оцелял от лагера в Ловеч: Убиха пред мене бащата на Богдана Карадочева

Ненавършил 18 г. е пратен в кариерата в Ловеч, защото искал да участва в селска забава със "забранена" музика.

Ограничават изкачването от северната страна на Еверест. Ще почистват телата на загиналите алпинисти

Китай ще ограничи с една трета опитите за изкачване на Еверест (8848 м) от северната страна този сезон, пише "Дневник". Мярката е свързана с плановете за мащабно почистване на най-високия връх на

Как хакнаха тайния чат на Ел Чапо

ФБР вербува IT консултанта на наркобарона, който разкрил криптираната му връзка, мислейки, че работи за руски мафиот ФБР успява да проникне в криптираната комуникационна система на Хоакин Гусман,

Полуголият IT спец Кирил Радев, който изкачи Черни връх на Нова година, тича заради прахова алергия

Огромен скандал се разрази в новогодишната нощ заради Кирил Радев, който на 31 декември вечерта тръгва полугол от центъра на София към Черни връх. След 3 часа и половина е на заслона,

Медици: Цирозата се лекува, ако се хване в началото

l С нея човек има право само на един жълт картон, при следващия е аут l Допустимата доза на ден: 25 мл концентрат, чаша бяло или червено вино или 330 мл бира Ако пиете над 500-600 грама твърд алкохол,

Сталин към Георги Димитров: Знаете ли защо останахте жив?

Цар Борис се застъпвал за героя от Лайпциг. Но комунистите се надявали да се отърват от него

Стар лагерист разказва: Как се празнуват Коледа и Великден в "Белене"

Заради невъзможните условия в социалистическата родина Никола Куртоклиев опитва три пъти бягство през граница - два пъти за Гърция и веднъж за Югославия. Все неуспешно.

Има ли Коледно проклятие? Преди 17 години седем деца загиват пред дискотека "Индиго", а преди 15 експлозия уби петима български военни

За повечето хора Коледа е време на спокойствие, щастие и забавление. Но понякога нещата не се нареждат точно така и съдбата се намесва фатално. За съжаление България има значителен собствен принос в

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.