Поне 5 млн. долара за сестрите от Либия за 8 г. мъчения

11.11.2016;

Медиците ни нямат пари да съдят арабската държава.Соломон Паси: Ако страната ни не се беше намесила, сигурно още щяха да са там.Жертвите на Кадафи: Майки ни казваха, че полицаи са заразили децата, но ние не вярвахме, че е възможна такава жестокост

Режимът на Муамар Кадафи в Либия е извършил умишлено заразяването на 420 деца със СПИН и българските медици, прекарали цели 8 години в затвора, са абсолютно невинни, съобщи Франс прес.

В светлината на тази информация излиза, че за всичко, което сънародниците ни изтърпяха - мъченията с ток, завързване на ръцете и краката, провесване с главата надолу и хвърляне на настървени кучета, те могат да претендират за поне 5 млн. долара обезщетение. За първи път "168 часа" научи и за намесата на чужди тайни служби при спасяването на попадналите в затвора невинни български граждани.

Новите разкрития повдигат и въпроса за активна намеса от страна на държавата за нов процес, с който да се поиска справедливо възмездие за хората, превърнали се в жертва на един престъпен режим.

"Понеже Кадафи и синът му платиха на децата по 1 млн. долара, в Хага Ашраф също ги осъди за 1 млн., може би и нашите адвокати ще последват примера", казва по повод на евентуалните претенции Валя Червеняшка, една от пострадалите медицински сестри, пред "168 часа".

Най-вероятно обаче за невинните ни сънародници ще се окаже невъзможно сами да поемат разноските за бъдещи дела. Въпреки това те споделят, че множество чуждестранни, а и български адвокати са им предложили помощ в съда.

Според юристи и дипломати от значение е дали либийската държава в състоянието, в което е, ще има средства, с които да обезщети жертвите. Самите жертви обаче нямат вяра, че отделни хора могат сами да се изправят срещу цяла държава.

"Получихме предложения оттук-оттам, но още не сме отговорили на много хора, включително и българи, които искат да ни помогнат. Ние очакваме държавата да ни помогне при евентуален международен процес.

Нямаме и 1000 евро за разноски за каквото и да е дело, защото работим за по 500-600 лв.", обяснява в тази връзка Кристияна Вълчева. "Явно има възможности да търсим възмездие, но частни лица като нас да тръгнат и някъде по света да търсят истината и правата си, как може да успеят?! Звучи много странно", смята и Валя Сиропуло.

Оказва се, че опити да се потърси справедливост е имало и преди. Освен палестинеца Ашраф, който успя да осъди Либия в холандски съд, но не получи присъденото парично обезщетение, и другите медици са се обръщали безрезултатно със съдебни жалби към либийските власти.

"Ние сами отпреди 4 години се борим с двама-трима адвокати - разкрива Нася Ненова, друга от осъдените. - Още не е даден ход на нито едно от делата. Ето сега ни искат 3000 лева, а ние няма откъде да ги вземем. И къде изобщо е смисълът. Ние съдим техни граждани. Завеждаме дело в Либия, а тя не отговаря, защото няма такава държава. Последно преди два месеца адвокатите ми казаха: "Всичко е просто безнадеждно."

През 2004 г. за първи път във в. "24 часа" излиза смразяващата новина, че Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският стажант-медик Ашраф Ахмад ал Хаджудж са задържани за умишленото заразяване на повече от 400 деца с вируса ХИВ. Присъдата е смърт и идва, след като част от сестрите се признават за виновни след поредица от тежки мъчения.

Срещу тях се водят няколко процеса. През 2005 година Върховният съд на Либия отмени постановените смъртни присъди и върна делото за ново разглеждане. Година по-късно присъдите бяха препотвърдени от Апелативния съд, а на 11 юли 2007 г. - окончателно потвърдени от Върховния съд.

За освобождаването им главна заслуга има съпругата на Никола Саркози - Сесилия. Тя води тежки и дълги преговори с Кадафи и посещава болницата, където са заразените деца.

"При първото ми посещение говорих само с Кадафи, 20 часа се опитвах да го склоня да преговаряме за освобождаването на вашите медици. Вече си тръгвах и на летището ме застигна човек на Кадафи, каза ми на много развален английски, че ще освободят медиците", разказва Сесилия.

Най-после на 24 юли 2007 г. те стъпват на българска земя. Според последните разкрития двама бивши високопоставени представители на разузнаването са заразили децата

Това пише в тефтера на бившия премиер Шукри Ганем, открит мъртъв през 2012 г. след бягството си във Виена предишната година. Ганем разказва, че през 2007 г. бил посетен от Мохамед ел Кадар, член на анкетната комисия на Либия, която разследва медиците, сочат тези записки, оповестени от френския сайт “Медиапар”. Според Ел Кадар при разпит в комисията шефът на военното разузнаване Абдула Сенуси заявил, че заедно с ръководителя на либийските тайни служби Муса Куса се сдобили с "епруветки със заразен вирус" - четири за Сенуси и 27 за Куса.

"Двамата са инжектирали вируса на децата", твърди членът на анкетната комисия пред Шукри Ганем.

Какво мислят за новите разкрития измъчените ни медици, четете в хартиеното издание на "168 часа".

Още от Разследване

Разстрелват посланика ни в ООН, след като опитва да осветли агенти на Гешев в БКП

"Къде са другите днес, ако не сред ръководните среди на партията и държавата?", питал осъдиният на смърт дипломат.

Легендарният Боб Удуърд, свалил Никсън, е на път да събори и Тръмп

l В новата си книга героят от “Уотъргейт” разкрива шокиращи подробности: l Как президентът наредил на шефа на Пентагона да ликвидира Башар Асад l “Умственият му капацитет е като на петокласник”,

Офицер от разузнаването разказва как ДС участва в преврата срещу Тодор Живков

РЪКОВОДСТВОТО на българското разузнаване е съпричастно към преврата срещу Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Този малко известен факт разкри пред "168 часа" офицерът от Първо главно управление (ПГУ

Секретен доклад твърди: Саудитска Арабия стои зад атентатите от 11 септември. Подозират, че тогавашният президент Джордж Буш е знаел за заговора

На 15 юли най-накрая бяха разсекретени 28 страници от официалния доклад за атентатите от 11 септември. Това съвпадна с опита за военен преврат с Турция и така медиите не обърнаха внимания на тези

Доналд Тръмп тайно обмислял преврат срещу президента на Венецуела Николас Мадуро

Представители на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп са се срещали тайно с венецуелски военни, настроени срещу сегашния държавен глава Николас Мадуро, за да обсъждат свалянето му.

Как може да се прекрои Европа. Размяната на територии между Сърбия и Косово може да отприщи конфликти в Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания

 Ако Брюксел допусне сделката, ще има нов конфликт на Балканите, опасяват се анализатори Може ли границите на Балканите отново да бъдат променени? Дълго време това беше немислимо с оглед

Ветко Арабаджиев е агент на ДС от 1989 г. Под името Стефан, той сътрудничил на МВР Пловдив

Вълчо (Ветко) Арабаджиев е вербуван за агент на ДС в средата на 1989-ата година. Няма данни за това кога е снемане от действащ оперативен отчет, пише flagman.

Шофьорът на автобуса: Живот назаем

l Григор Григоров е бивш полицай, но има 3 акта и 7 фиша l Купува си бус, но той веднага изгаря в сервиз Шофьорът на автобуса ковчег Григор Григоров винаги е живеел на кредити.

Кървав август: Загиналите са 72-ма души - с 18 повече от миналата година

l Загиналите са 72-ма души - с 18 повече от миналата година l Щастлива случайност е, че във фаталния ден внуците не придружавали бабите и дядовците си,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.