10-те най-добри чая
Мед им се добавя, след като изстинат
В различните страни се пият различни чайове, слагат им различни добавки. Но няколко вида се радват на всеобща любов. Има и правила за пиене, валидни навсякъде. Ето най-важните от тях:
1. Зелен
Наричат го мерцедеса на чайовете. Приготвя се от листата на растението Camellia sinensis, известно като чаен храст. Първият зелен чай е произведен в Китай преди 4000 г.
В Китай, Индия, Япония, Шри Ланка, Виетнам, Индонезия, Непал и Малайзия този чай има над 50 разновидности. Те варират по вкус и добавки, но общото между тях е, че при обработката са подложени на минимално окисляване. Най-популярни са чайовете с жасмин и женшен.
Зеленият чай предпазва от рак, пази сърцето, сваля холестерола и кръвната захар, намалява възпаленията и подпомага изхвърлянето на токсини. Чаша зелен чай съдържа само 35 мг кофеин, докато в черния и еспресото има по 45 и 110 мг.
2. Бял
Белият чай е по-скъп от зеления, тъй като се произвежда в много къс период. При запарването му течността се оцветява съвсем леко. Приготвя се от най-младите и нежни листенца на чаения храст, едва-що покарали. Те също се подлагат на минимална обработка. Сушат се на слънце.
В белия чай има с 60% по-малко кофеин от зеления. Поради това може да се пие в по-големи количества. Дори да остане по-дълго в запарката, не придобива характерния стипчив вкус на зеления. Нарича се “бял” заради финия сребристобял мъх, с който са покрити неотворените пъпки на чая.
3. Улон
Улон или олон е сорт зелено-черен чай. Бере се, след като вече не е зелен, но и преди да узрее. Поради това е полуферментирал чай, който има свойствата и качествата на неокисления зелен чай, но и наситения аромат и вкус на окисления черен чай. Има същите доказани профилактични и лечебни свойства като черния и зеления чай.
Кофеинът в него е малко повече.
4. Ройбос
Приготвя се от листа на храст от семейство бобови, който вирее само на няколко места в Южна Африка. Пие се и зеленият, и зрелият ройбос. И двата вида са великолепен антиоксидант. Укрепват имунната система и забавят процесите на стареене.
Тъй като не съдържа кофеин, може да се пие и вечер. Подходящ е за деца, бременни и кърмачки. Има успокояващ ефект. Съдържа желязо, калий, мед, калций, манган, цинк, магнезий и витамините А, С, Е, РР.
5. Меден храст
Прави се от т.нар. меден храст - рядко растение, което вирее само на едно място в Южна Африка. Макар че е от същото семейство като ройбос, има по-различен, естествено сладък вкус, откъдето и името му.
Този вид чай е богат на флавоноиди, които са най-мощните антиоксиданти. Регулира хормоналния баланс при жените и ги пази от рак на гърдата и яйчниците, а мъжете - от рак на простатата.
Метла за токсините е, има антимикробни и антивирусни свойства. Не съдържа кофеин и може да се пие и вечер.
6. Каркаде
Прави се от храста хибискус, отглеждан в Северна Африка - главно в Египет. Бил е любима напитка на фараоните. Цветовете на хибискуса имат характерен наситен тъмночервен цвят, какъвто има и готовият чай. Вкусът на напитката е приятно кисел, близък до шипковия чай.
Не съдържа кофеин, но е богат на витамин С. Затова го наричат рубинения склад за витамин С. Добър е за спортисти и хора на тежкия физически труд.
7. Мате
Родината на чая мате (с ударение на “а”) е Южна Америка. Доста силен е, защото съдържа матеин - аналог на кофеина, но с по-продължително действие. Затова се прави по-слаба запарка и не се пие вечер. Слагат се двойно по-малко листенца, отколкото при приготвянето на бял или зелен чай. Пие се само по 1 чаша на ден.
Мате съдържа вещества, които подсилват имунитета, намаляват холестерола, подобряват умствената дейност и повишават потентността.
Това е единственият чай, който по традиция се пие с метална сламка. Тя завършва с дупчици, играещи ролята на цедка. Затова листата остават в съда, който е от сребро или от рог.
8. Плодов
Прави се от парченца сушени плодове. Колкото по-ситни са, толкова по-качествен е. Най-хубавият е смес от колкото може повече плодове - ябълка, кора от цитрус, ягоди, малини, къпини, череши и вишни, дюли, боровинки, шипки.
Подвеждащо някои производители наричат плодов черния чай с добавени изкуствени аромати. Истинският плодов чай няма толкова силен аромат. Той трябва да се запарва поне 15 минути. Като се изпие, сушените късчета се изяждат с лъжичка.
9. 7 билки (български)
България може да се похвали с прекрасни билкови чайове в различна комбинация според фантазията и нуждите на пиещия чай. От векове се смята, че сакралният билков чай има 7 билки в различни комбинации. Защо 7? Защото това е пределът, при който се усеща вкусът на всяка, без да си “пречат”. Билки като маточина и риган ухаят приятно, но запарени имат неприятен или горчив вкус.