Иво Сиромахов:

14.05.2015;

- Г-н Сиромахов, като един от четиримата упълномощени оценители на таланта каква е вашата присъда за дарованията на българите? Има ли много талантливи личности у нас?

- В нашата страна има много даровити хора и форматът "България търси талант" им дава възможност за изява. Има таланти, които са на световно ниво, но за съжаление у нас нямат условия да се развиват. Така е във всички области. Вижте колко много български ученици печелят международни олимпиади по математика, физика, биология. Но като завършат училище, са принудени да заминат в чужбина, защото тук не могат да получат качествено образование. Вашият вестник публикува наскоро една статистика, според която професорите и доцентите в България през 1989-а година са били 1223 души, а само за последните три години са хабилитирани 2609 нови професори и доценти. Това е хиперинфлация на висшето образование. Не може неграмотни хора да стават университетски преподаватели. Държава, в която професорите са повече от студентите, не може да очаква нищо добро.

- Сблъсквате ли се често с липсата на реална преценка у хората както за самите тях, така и за заобикалящата ги действителност?

- Малцина са онези, които имат реална оценка за качествата си. Повечето хора или се подценяват, или се надценяват. И причината за това пак е в образователната система. Българското училище тъпче главите на децата с напълно безсмислени глупости. Каква е ползата да знаеш какъв е съставът на тетрафениламиндихлорида? Какъв е смисълът да пресмяташ кога ще се напълни басейнът, ако две тръби го наливат, докато други три го източват? В същото време в учебната програма изобщо не присъстват наистина важните неща - как да планираме семейния си бюджет, как да пресметнем имаме ли възможност да изплащаме ипотечен кредит и как да постъпим, ако видим припаднал човек на улицата.

Децата усещат, че училището не им дава смислени познания, и затова се резигнират

Гледат да избутат някак си до дванайсти клас и после да заминат някъде, където ще учат нормални неща.

Най-зле е положението с програмата по литература. Още от първи клас се почва с някакви хурки, къдели, ой гиди, гиди, бабините нощви и т.н. Извинете, ама вече сме 21-ви век. Децата се вълнуват от Хари Потър, Дръндьото и Уими Провала. Защо ги мъчите с такива дивотии?

- Бихте ли преподавали някой ден, ако ви се отвори възможност?

- Имам известен опит като преподавател. Миналата година с издателство "Сиела" направихме курс по творческо писане. Записаха се хора от всякакви възрасти, с различни професии, с различен поглед към света. Убедих се, че когато човек преподава, трябва да има индивидуален подход към студентите. Защото всеки очаква да бъде научен на различни неща. Ако просто застанеш пред тях и им изсипеш някакво количество информация, ще се провалиш.

- Като най-продавания автор за 2014 г. и все още начело на класацията за този месец с последната ви книга, смятате ли, че отдавна сте усетили вкуса и апетита на читателите към определени теми и стил?

- За мен е важно книгите ми да стигат до максимален брой читатели. Не съм от онези автори, които пишат някаква псевдоелитарна литература и дори роднините им не ги четат. Само глупаците ругаят вкуса на читателите. Разумните хора се съобразяват с него.

Наскоро се запознах с една изключителна жена. Тя се казва Елена Бояджиева и е училищен библиотекар в строителния техникум в Пловдив. Г-жа Бояджиева се интересува от литературните вкусове на учениците и затова в библиотеката на училището може да намерите романите на Стивън Кинг, на Джон Гришам, на Лий Чайлд. Всички онези автори, които съвременните хора четат. И поради тази причина библиотеката на строителния техникум се радва на голяма посещаемост.

Не е вярно, че младите хора не четат. Те четат толкова, колкото и нашето поколение. Само че трябва да им предложиш книги, които ги вълнуват. А в повечето училищни библиотеки

от 30 години не е купувана нова книга

По рафтовете им събират прах "Чернишка", "Митко Палаузов" и "Овчарчето Калитко".

- Вие освен всичко сте и доста продуктивен автор. От 2007 г. до днес не сте пропускали година, без да издадете книга. През 2009 г. публикувате две, през 2012 г. - три, през 2014 г. - също две. Какъв е творческият ви режим? Будувате ли по цели нощи, пишете ли по малко всеки ден, или сядате и от раз превръщате вдъхновението си в редове?

- Нямам някаква строго определена система. Пиша, когато ми е кеф. Не си поставям срокове. Когато стане книгата - тогава.

Работи ли Иво Сиромахов по нова книга и как го вбесяват хората, които не различават доброто от злото четете в новия брой на в. "168 часа".

Още от Шоу

13 години Волев търси новата си муза Кристина, за да “атакува” театъра

l 24-годишната актриса от Кърджали е с 27 роли в “Сексът - начин на употреба” l “Натисках” до краен предел възможностите й, но тя се оказа издръжлива”, признава режисьорът l “Интуицията ми я избра.

Ден нa Плюшеното мече по bTV помага на младежи да сбъднат мечтите си

„Скритите таланти на България“ ще бъдат подкрепени и от служителите на медията Гигантско плюшено мече ще присъства в студиата на всички предавания по bTV тази събота, 17 ноември.

Енио Мориконе на 90: Не съм написал нищо - вижте Бах и Моцарт

На 10 ноември забележителният композитор Енио Мориконе отпразнува 90-ия си рожден ден. Първоначално на шега, но вече и на сериозно наричаният от някои “Моцарт на ХХ век” в продължение на 6

Гала се върза на фалшива новина с порнозвезда

Проф. Сашка Ганева от Сливница, която е работила за НАСА и се е завърнала, за да се труди в БАН, е била обект на коментар в предаването "На кафе" на 15 ноември.

Уилям Дефо - готов за “Оскар” във “Ван Гог: Пред портите на вечността”

“Ще покажа това, което виждам, на моите човешки братя, които не могат да го видят.” (I'll show what I see to my human brothers who can't see it.) Печален старец с прошарени и оредели коси седи на

Джони Деп няма вече да бъде Джак Спароу

Джони Деп напуска поредицата "Карибски пирати", съобщи сценаристът Стюарт Бийти. Според специалисти това ще доведе до загуби за филма. Актьорът в момента представя новата си роля като Гринделвалд във

Най-желаните принцове на планетата

Интересът към живота на кралските особи винаги е бил голям. С годините благородниците успяват да запазят духа на монархията дори на фона на борби за власт, задкулисни игри, а понякога и убийства.

Бербатов: "Конкурирах се с всички, най-вече със себе си"

Стотици почитатели чакаха часове на опашка, за да се срещнат с Димитър Бербатов, който представи автобиографията си „По моя начин“. Футболистът доказа,

ОВЕН: Напрежение

РАБОТА През първите дни на седмицата напрежението, ако не го овладеете, може най-неочаквано да отклони успеха от пътя ви. Не планирайте важни делови срещи и не влизайте в спор с никого на работното

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.