Битката за "Златният Орфей"

02.04.2015;

Легендарният международен фестивал "Златният Орфей" ще възкръсне два пъти тази година.

Съпругата на неговия създател и председателка на комитета "Генко Генов" Дариана Генова оповести, че заедно с управата на комплекса Слънчев бряг са в начален етап на подготовка за провеждането на емблематичното музикално събитие в пълния му блясък.

В същото време Генова сподели пред "168 часа", че е отказала да подкрепи конкурса за популярна българска песен "Лирата на Орфей", организиран от Национална агенция "Музика" към Министерството на културата и Съюза на българските композитори. Финалният гала концерт за него ще се проведе през юли в Летния театър в Пловдив и е посветен на 50 години от първия "Златен Орфей".

"Получих пет предложения от различни места за провеждането на фестивала. Ходих, гледах, мислих, правих, струвах и се реших. Много съм благодарна на управителя на Слънчев бряг Златко Димитров и неговите колеги, защото

с такава готовност успяха да ме уверят, че е дошъл моментът "Златният Орфей" да се състои отново, и то не къде да е, а именно там, където винаги се е състоял.

На времето фестивалът разкри курорта в целия му блясък. По време на церемонията за 55-годишния юбилей на Слънчев бряг бях наградена за заслуги към него. Тогава държах една реч, която завърших с това, че ние очакваме да ни поканят да се завърнем. Ето че стана", с радост коментира Генова.

Вече е започнал и оглед на всички свободни места в Слънчев бряг, където може да се изгради Летен театър заради престижния музикален конкурс.

"Преди два-три месеца ме потърсиха във връзка с осъществяването на орфея в Пловдив. Казах им, че ако искат да правят някакво подобие на фестивала, не може да е с неговото име. Държаха да застана зад идеята, защото така, естествено, щеше да има много повече финансиране. Казах: "Не ме интересува. Довиждане." Подкрепям всякакви други програми и събития, но не това е същността на "Златният Орфей" и не това е наследството на мъжа ми.

В последните си дни, когато беше в правителствена болница, той ми каза:

"Всичко ми взеха. Само "Златният Орфей" ми остана и ми е най-скъпото

Първо е той, после сте ти и децата. Съхрани го. Да го има и да продължава да се развива." Именно затова се боря аз със зъби и нокти до днес.

Апетитите към конкурса са големи заради утвърдената му слава и всеки иска да обсеби вече готовата формула за успех. Генко успя в рамките на 10 години да го популяризира по света в периода, когато ние бяхме зад желязната завеса и не общувахме с капиталистически свят", обяснява спътницата на дългогодишния директор на фестивала.

Дариана обяснява, че нейният съпруг е ненавиждал, когато неговият музикален формат е бил определян като соцсъбитие.

Как Генко Генов постига големия успех и историята на неговата нелека съдба четете в новия брой на в. "168 часа".

Още от Скандал

Благоевградската Моника Белучи: С голота се боря за по-високи заплати

l “Аз съм Скорпион, много съм пряма, душата ми е добричка, но устата ми е голяма”, казва общинският съветник Злата Ризова l “Цял живот оспорвам мита, че щом съм хубавка,

60-годишна царица на ромите има 400 луксозни коли, замък и хотели в Италия. Успява да измами социалните, че е бедна и получава 70 хил. евро помощи

60-годишната Сена Халилович, която се представяла пред италианските власти за бедна и непритежаваща нищо, всъщност била собственичка на 400 луксозни коли, замък, хотел и няколко вили с басейни.

Писателят психиатър Калин Терзийски: Богатите смятат кичозните си палати за кокетни домове на осъществените мечти

Мярата за умереност и оливане се намира чрез повечко четене - Стремежът към кича, към затварянето в домове “мавзолеи” от злато и скъпоценности на нашите олигарси може ли да издава личностни проблеми?

Защо BG олигарсите обичат кича?

Сравняват ги с пубертети и тийнейджъри, които парадират с характерните за групата им атрибути Част от милионерите са амбициозни провинциалисти, получили неочаквано богатство “168 часа” потърси

Българите копират от световните олигарси

Сватбата на Лолита Османова и Гаспар Авдолян е в залата на оскарите “Долби тиътър” в Лос Анджелис, на нея пее Лейди Гага Грузинецът Бидзина Иванишвили е поставил надпис “Добре дошли в къщата на

Вода от Черно море за басейна на Баневи в "Бояна". Поръчали за него и пейка, дълга 7 метра

l Семейството не използвало една и съща фирма втори път, защото все се пазарели за по-малко пари l Заради горчивия си опит майстори приемат да работят с BG олигарси само ако им платят

Сценарий "Виденов" за сваляне на Корнелия Нинова

Писмото на 50-имата социалисти по повод рокадите в “Дума” напомня за 19-имата, отстранили бившия премиер от лидерското място в БСП Преди 22 г. в групата са Лилов, Боков, Поптодорова, Калфин,

Арестуваха сем. Баневи във Франция. Спецпрокуратурата нищи данъчни и финансови машинации в "Полимери"

Специализираната прокуратура извършва следствени действия в София и страната във връзка с дейността на приватизирания завод "Полимери" АД, информираха от прокуратурата.

Мистериозният брат на Живков - скрит като касиер в Берн

Пълна мистерия обгражда брата на Тодор Живков, за когото се знае малко или почти нищо. Абсолютно всички, които са го познавали, макар и бегло, реагират по един и същи начин: "А,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.