Адвокатка, родена в Елена, стана хит в САЩ с романа си "Самодива"

27.03.2015;

Преди 22 години, когато у нас все още няма интернет, едно тъмнокосо момиче от град Елена, тъкмо завършило гимназия, се качва на самолета и заминава за страната на неограничените възможности. Днес Краси Зуркова живее в бляскавия Лос Анджелис, където се труди неуморно като дипломиран в "Харвард" правист. Между много си задължения успява да напише своя първи роман "Самодива" (Wildalone). Така се превърна в първия български автор, публикуван с дебютна книга от авторитетното американско издателство "Харпър Колинс". За минимално време нейната творба се нареди сред 100-те най-търсени заглавия в "Амазон". Издателство "Егмонт" пък ще обогати и българския книжен пазар през месец май с превода на романа за родните читатели.

Краси споделя пред "168 часа", че в сърцето си все още пази красотата и обаянието на европейските градове. В нейните най-скъпи спомени се е запечатало скътаното в Балкана градче Елена, изтъкано от чар и интимност, в което е родена и израснала. Дом на магия като от приказките с кълдъръмените си улички, стари живописни къщи, озвучаван от хор на жаби и щурци през нощта. Нейният роман потапя читателите в сферата на фантастичното с романтичен привкус. На страниците на "Самодива" авторката разказва история, основаваща се на български легенди и древногръцки ритуали, които водят до любов и убийство в Американски университет.

"Отне ми седем месеца да измисля и напиша историята, а след това още пет години да я разширя, изчистя и превърна в книга. Не исках просто да разказвам случки, а

да създам свой собствен, завършен свят

Отначало беше само усещане, настроение, атмосфера. Исках да напиша нещо тъмно и готическо, свързано с легенди, любов и мистика", разказва талантливата писателка.

Краси първоначално завършва история на изкуството в "Принстън", където всъщност и главната героиня на нейния роман следва в първи курс.

"Като характер и отношение към хората героинята ми е изцяло мое отражение. Тя предпочита да наблюдава вместо да дава мнения, и първо да опознае хората или средата, преди да ги критикува. B Америкa това се възприема като признак на слабост или наивност, така че ми се наложи тук-там да добавя цели сцени, в които да обясня, че мълчанието може да е знак на сила. Автобиографичното е в целия роман. Не само "Принстън", а адаптациятa към Америка изобщо, към една култура, която ни е съвсем чужда като ценности и разбиране за света", коментира Зуркова.

От изучаването на развитието на изкуството през вековете Краси рязко сменя посоката и записва право в "Харвард".

"Причините ми бяха съвсем прагматични. Трябваше да порасна и да поема тежките отговорности на живота. Исках финансова независимост, житейска сигурност, зелена карта. Творческата пътека се оказа лукс, който не можех да си позволя извън колежа. Надявам се писането да не е само хоби за в бъдеще. Но каквото и да стане, професията за мен е контекст, не самоцел. Отначало бях само адвокат, сега съм и писател, мога да съм и двете или нито едното, или пък нещо съвсем различно - стига да съм щастлива", сигурна е вече действащата адвокатка.

Всички в нейното семейството са се занимавали с точни науки. Майка й е физичка, баща й химик, а баба и дядо, които неуморно се грижели за нея, докато навършва десет години, били учителка по математика и зъболекар.

"Мен обаче винаги са ме привличали точно обратните сфери. Изкуство, музика, езици, литература. Имах късмет, че не ми бяха налагани чужди желания, а бях насърчавана да преследвам мечтите си. Вдъхновявам се, когато си представям светa такъв, какъвто бих искала да бъде. Хората да се водят от чувствата, а не от прагматичния разум, а cтраданието е резултат от грешки на добри хора, а не от целенасочените постъпки на лоши хора", обяснява писателката.

Зуркова проявява таланта си на творец още като студентка, когато печели два конкурса, един на "Принстън" и един на "Харвард", с есето си "Колекциониране на книги в отсъствието на книги".

"Реших да разкажа за детството ми в България и как по комунистическо време имаше недостиг на книги, както и на много други неща. Най-важното за мен беше обаче да покажа и положителната страна. Как хората живееха скромен, но духовно богат живот и как книгите тогава бяха не само лукс, а и малка ежедневна мечта. За моя изненада есето спечели и двата конкурса. Отзивите бяха неописуеми. И тогава разбрах, че въпреки езикови и културни бариери имам какво да разкажа на хората и то докосва душите им", щастлива е българката.

Краси се надява нейният роман да допадне и на българските читатели, така както се е харесал на американските. "Тук, в Америка, засега отзивите изтъкват като най-силна черта преплитането на митологични елементи. За мен това е по-скоро фон, отколкото образ. Основното за мен в книгата са не фактите и информацията, а магията на човешките отношения. В тази насока романът си е чисто български: душевност, ценности, поглед към света. Много от житейските позиции, които съм отразила, за американския читател са необясними и чужди. Не мисля, че българският читател ще има нужда от разяснения или аргументи по тези въпроси", смята тя.

Българката е планирала и продължението на "Самодива"още отначало. Първата книга е само експеримент, в който се разкрива половината от историята и има за цел да провери интереса на читателите. Втората част ще е още по-сложнa и по-дълбока, обещава Зуркова. За всяко свое действие и избор Краси слуша само един верен наставник. "Човек не бива да прави дългосрочни планове, защото животът си има свой план и той често е различен от нашия. С избора на място за живеене занапред смятам да процедирам както винаги досега - да следвам сърцето си", без колебание заявява тъмнокосата балканска "самодива".

Още от Шоу

Джони Деп няма вече да бъде Джак Спароу

Джони Деп напуска поредицата "Карибски пирати", съобщи сценаристът Стюарт Бийти. Според специалисти това ще доведе до загуби за филма. Актьорът в момента представя новата си роля като Гринделвалд във

Най-желаните принцове на планетата

Интересът към живота на кралските особи винаги е бил голям. С годините благородниците успяват да запазят духа на монархията дори на фона на борби за власт, задкулисни игри, а понякога и убийства.

Бербатов: "Конкурирах се с всички, най-вече със себе си"

Стотици почитатели чакаха часове на опашка, за да се срещнат с Димитър Бербатов, който представи автобиографията си „По моя начин“. Футболистът доказа,

ОВЕН: Напрежение

РАБОТА През първите дни на седмицата напрежението, ако не го овладеете, може най-неочаквано да отклони успеха от пътя ви. Не планирайте важни делови срещи и не влизайте в спор с никого на работното

ТЕЛЕЦ: Стабилизация

РАБОТА В петък и почивните дни помислете как да стабилизирате завоюваните позиции на работното си място. Предприемете бързи действия. Търсете най-доброто решение, за да вложите печелившо парите си.

БЛИЗНАЦИ: Риск

РАБОТА В началото на седмицата се предпазвайте от рисковани действия, създаващи недоразумения и носещи проблеми, които предизвиквате сами. Премълчавайте дори и когато сте прави,

РАК: Трудности

РАБОТА Ако в началото на седмицата сте натоварени с работа, не настоявайте да се заемете сами със задачите, които трябва да бъдат разпределени между колегите ви.

ЛЪВ: Трудности

РАБОТА В петък и почивните дни ще се наложи да обсъждате нови задачи във връзка с краткосрочно делово планиране. Ако срещнете трудности и по-бавно се справите със задачите си, бъдете доволни,

ДЕВА: Добронамереност

РАБОТА В началото на седмицата бъдете добронамерени и не спорете с колегите си. Ако някой ви е засегнал, не се ядосвайте, а си помислете дали причината не е във ваши действия.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.