Актьорът Баненкин от мияч на чинии до собственик на ресторанти

12.03.2015;

Откриваме актьора Димитър Баненкин в кафенето на Столичен куклен театър, където заедно с колежката му Ернестина Шинова пият кафе и се шегуват един с друг. На двамата им предстои премиера само след три дни. Те са звездите в поставената за първи път на наша сцена пиеса на Филип Блазбанд "Порнографска връзка", прикрита зад по-галещото ухото име "Любовна афера". Режисьор е винаги вдъхновеният Елин Рахнев.

"Жаден съм за изкуство", споделя пред "168 часа" Баненкин, който не се свени с лекота да обръща живота си. Той е и един от създателите на Малък градски театър "Зад канала", но през 90-те емигрира в Германия. Само преди две-три години пък без съжаление зарязва успешния си ресторантьорски бизнес там, познатите и приятелите си, за да се върне и остане в България. И да упражнява своята професия. Съвсем искрено той ни разказа неговия път от мияч на "черни" съдове до собственик на осем заведения в Мюнхен, за упоритостта, мечтите и дома - там, където е щастието.

- Г-н Баненкин, готови ли сте за премиерата на "Любовна афера"?

- Със сигурност. Представлението вече прилича на една истинска изповед - много интимна и истинска. Ернестина Шинова е голям професионалист и още по-важното е, че не е фалшива като човек. С моя приятел Елин много дълго време търсихме актриса за тази роля и решихме, че тя е най-подходящата. Освен талант, тя притежава и сексапил, така че на сцената като мъж може да я пожелаеш и да се осъществи необходимата за пиесата химия. С Елин

открай време искахме да работим един с друг

и така започнахме да мислим какво по-различно може да организираме заедно. Искахме да е интересно, не толкова познато и се бяхме спрели на пет пиеси, между които и "Порнографска връзка". Накрая се спряхме именно на произведението на Филип Блазбанд. Елин е много богат човек и работата с него е удоволствие.

- Наистина ли поканата да изиграете най-големия антисемит у нас през 40-те години на ХХ век Александър Белев в "Недадените" е решаващото събитие, което ви върна в България?

- Абсолютно. Не се поколебах нито за миг, защото бях зажаднял за изкуство и исках неистово да играя. Сценаристът Емил Бонев, с когото сме учили заедно във ВИТИЗ, и продуцентът Мирослав Боршош ми гласуваха доверие и съм им много благодарен за това. Всъщност в онзи момент повече от двайсет години бях загърбил актьорството за сметка на ресторантьорството. Имах седем-осем заведения в Мюнхен, където живеех.

- Как така обърнахте гръб на бизнеса? Много хора сигурно биха ви помислили за луд.

- С промяната на закона за тютюнопушене в Германия паднаха оборотите и започнах да разпродавам заведенията. Накрая беше останало само едно голямо и тогава дойде предложението на Емил. Върнах се и едно след друго заваляха и други предложения. Пламен Марков ми се обади за "Измяна" на Х. Пинтер във Варненския театър. Още на него му казах твърдо: "Оставам."

За мен няма връщане назад Немски поданик съм и мога, когато си пожелая, да потегля отново. Прекрасната ми дъщеря е там, разбирам се отлично с бившата си съпруга, племенницата ми е много успял адвокат в Мюнхен, имам много приятели, но когато си дойдох в България, разбрах какво ми е липсвало оттук. Единствено изкуството. Преди време, когато тръгнах от "Малък градски театър" ми беше много турдно, но пък у нас младите актьори получаваха 140 лв. заплата, което не ме устройваше. Тогава лесно си тръгнах и също толкова лесно после напуснах Германия, поемайки обратната посока.

- Как успяхте да се наложите в ресторантьорския бизнес?

- Първо работех в една селскостопанска ферма на едно немско семейство. После станах мияч на най-черните съдове - тенджерите, големите казани и т.н. Един ден чух, че главният готвач си тананика мелодия, която ми беше много позната. Попитах го: "Ралф, това да не е Мария от "Уестсайдска история"?" А той отвърна: "Да, ти пък откъде знаеш?" И аз си помислих: "Е, това ми е било дипломна работа във ВИТИЗ." Оказа се, че е голям почитател на руския класицизъм и така

между два шницела трябваше да му обяснявам

каква е разликата между Гогол и Достоевски. Станахме много близки приятели. След като реших сериозно да се занимавам с ресторантьорство, първо отидох в хотел, за да науча и усвоя основните тънкости на занаята. Започнах работа в една швейцарска верига хотели, които обикновено се намират до летищата в големите градове. В един момент барманът напусна, възползвах се от възможността, отидох при мениджъра и му казах, че съм готов да поема бара. Той се съгласи, а това не става просто така, защото нямах образование. Попивах всичко, което ми беше необходимо като познания. После започнах работа в известен и току-що отворен бар в Мюнхен. След година получих предложение да стана шеф на нощно заведение. Попитах направо колко пари ще получавам и ми казаха - 1200 марки. Отговорих, че за мен са малко и попитах колко е оборотът на заведението. Разбрах, че е 40-50 хил. марки, които са много малко. Накрая се съгласих на 4% от оборота, като имах намерение

да направя промени по свой вкус.

Как актьорът успява да навлезе в ресторантьорския бизнес в Германия, четете в пълното интервю в печатното издание на в. "168 часа"

Още от Шоу

Никол Шерцингер във френска дантела като Деси Радева

Музикалната звезда Никол Шерцингер определено има афинитет към българските таланти. Певицата избра да обогати гардероба си с модните творения на дизайнерката Невена Николова,

Заточен на остров бежанец спечели най-голямата награда за литература в Австралия

Бехруз Бучани пише книгата си на мобилен телефон, получи за нея 100 хил. долара От шест години той живее в затвор, макар да е свободен човек. Заедно с няколкостотин души Бехруз Бучани обитава един от

ОВЕН: Разговори

РАБОТА В началото на тази седмица се въздържайте от делови срещи и разговори, защото сте склонни да водите ненужни спорове, провалящи планираните сделки за следващата седмица.

ТЕЛЕЦ: Среща

РАБОТА В началото на седмицата ви предстоят изпълнени с положителни емоции дни. Среща с влиятелна личност ще ви издигне неочаквано в очите на околните. Ще се нагърбите с нови отговорности.

БЛИЗНАЦИ: Важна цел

РАБОТА Постарайте се да намерите най-бързия начин през първите дни на седмицата да постигнете целта си на работното място дори и с известно забавяне. Не се доверявайте на чужда преценка,

РАК: Трудности

РАБОТА Трудностите, свързани с уговорени делови разговори, ви преследват от първия ден на седмицата. По-добре отложете планираните срещи. Вашите колеги са склонни да проявят безотговорност към своите

ЛЪВ: Начинания

РАБОТА В началото на седмицата не пропилявайте възможностите си за начинания заради прекалено дълъг размисъл и колебливост. Работа в съдружие ви носи добри пари въпреки колебанията и притесненията,

ДЕВА: Емоции

РАБОТА Не позволявайте на емоциите да съсипят хармоничните отношения на работното ви място от първия ден на седмицата. Не сте доволни от работата на своите колеги.

ВЕЗНИ: Прибързаност

РАБОТА Вашата прибързаност през първите дни на седмицата ви нанася сериозни щети, ако не се владеете. Начинанията са успешни. Гарантират ви добри финансови постъпления.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.