"168 часа" тайно на лекции на ДАНС в Библиотекарския

12.03.2015;

Превзет ли е наистина библиотекарският университет от топагенти на ДАНС? Благодарение на контраразузнавачите Цветлин Йовчев и Константин Казаков ли през 2010 г. той се превърна от колеж в университет, който предизвика силен интерес и шумни политически престрелки в последния месец?

За да получим отговор на тези въпроси, два екипа съставени от журналист и фоторепортер на "168 часа" се внедриха тайно на лекциите на Йовчев и Казаков и останаха до края на обучението, без да бъдат разкрити.

Общо осмина агенти на бившата Държавна сигурност, трима министри от предишни правителства и двама ексшефове на ДАНС обучават студентите в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).

Повечето от тях водят лекции в катедра "Национална сигурност", където работят 20 преподаватели. Сред тях са Цветлин Йовчев, Константин Казаков, ректорът Стоян Денчев, ръководителят на катедрата Евгени Манев, Димитър Иванов и Георги Петришки.

Само 5 години след като става университет, УниБИТ вече се е превърнал във висшето

учебно заведение с най-голяма концентрация на бивши агенти на службите

у нас. Държавната му субсидия бърдо нараства, като за 2015 г. парите са 3,5 млн. лв. Специалностите в катедрата по "Национална сигурност", където преподават бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев и ексшефът на ДАНС Константин Казаков, се оказват с най-висока субсидия за студент годишно.

В ранното понеделнишко утро на 9 март сме на пост пред входа на университета. С нетърпение очакваме започването на лекцията на бившия министър на вътрешните работи в кабинета "Орешарски"

Цветлин Йовчев, който преподава на първокурсниците

в специалността "Национална сигурност".

От 8,30 ч. започва теоретичният час, воден от него, по "Разузнаване и контраразузнаване". В 8,15 ч. се задава кафяв джип "Волво", от който слиза Цветлин Йовчев и с бодра крачка влиза в сградата с малка чанта с лаптоп в ръка.

Фотографите остават на пост, а ние влизаме, за да се настаним удобно в зала 210. Бившият председател на Държавна агенция "Национална сигурност" отключва кабинета и любезно ни кани да заемем мястото си.

Студентите от първи курс все още липсват и пристигат вкупом точно в 8,30 ч. Дотогава сме сами в залата заедно с доц. Йовчев, който подготвя техническата си апаратура за презентацията на предвидения за преподаване материал.

Изпитваме известно притеснение,

че все пак топконтраразузнавачът може да прояви интерес към нашето присъствие там и да ни зададе неудобен въпрос, с който да се издадем.

Разконспирирането ни обаче не се случва, а след минути истинските студенти пристигат и заемат местата си. Теоретичният час започва. В стаята са 11 човека заедно със "студента" от "168 часа".

Бившият вътрешен министър е предвидил, че в този ден трябва да преподаде няколко теми, които са изключително интересни по своя характер и за нас: "Стратегическо разузнаванe", "Събиране на информация" и "Агентурно разузнаване".

Доц. Йовчев говори увлекателно, а студентите могат да си водят записки и по слайдовете, които се презентират пред тях и съдържат систематизираната информация.

Бившият директор на Главна дирекция "Контраразузнаване"

дава много описателни примери,

голяма част, от които са почерпани от неговия личен опит.

Прилежно водим записки, като ни прави впечатление и определението за термина "власт". А то именно е: "Капацитет в отношенията, който дава възможност на личността да влияе асиметрично върху решенията и действията на други хора, който позволява на овластения да реализира интересите си или да извлече полза."

Няма как да не наострим уши, когато разбираме какви са способите за събиране на информация и как се изграждат връзки с човешки източници.

"Най-важното е изграждането на междуличностни отношения, както и установяването на определената мотивация на източника и нейното правилно използване.

В зависимост от това какво кара човек да дава информацията, той може да бъде стимулиран по правилния начин. Този подход се съобразява и с индивидуалните особености на конкретния източник. Задължително е всякаква получена информация да се приема като условна и да се има предвид от кого точно е предадена", обяснява доцентът.

Още по-интересна ни е последната тема, която посвещава студентите в тайните на вербуването и различните видове агенти.

Какво още споделя пред студентите си Йовчев и как мина лекцията на Казаков, четете в печатното издание на в. "168 часа"

Още от Разследване

Офицер от разузнаването разказва как ДС участва в преврата срещу Тодор Живков

РЪКОВОДСТВОТО на българското разузнаване е съпричастно към преврата срещу Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. Този малко известен факт разкри пред "168 часа" офицерът от Първо главно управление (ПГУ

Делва колкото човешки бой с 850 златни и сребърни монети

l Това е най-богатото османско съкровище по Черноморието l Малко глинено гърне със злато и сребро изскача два месеца по-рано на Калиакра l Сдружение издава в сборник най-важните

Журналист пуснал предварително новината за атентата в "Света Неделя". Най-кървавият в българската история - 280 души загиват

Съобщение във вестника на Йосиф Хербст описва терористичния акт, както е бил планиран, но не и както е извършен

България първа надига глава след Сталин

Добре укривани през годините исторически сведения сочат България като първата страна от Източния блок, в която е имало масово и открито изразено недоволство от комунистическата власт след кончината

Вакарелско овчарче написало химн на Харвард

В края на ХIХ век бедното българско овчарче Стоян от Вакарел успява да надвие в анонимен конкурс цвета на американската образована младеж в Харвард, при това на родния им английски език.

Проклятие преследва атентаторите от "Света Неделя", нито един от преките извършители не умира от естествена смърт!

Конспираторите, погубили над 200 души, издъхват на бесило, в концлагери, катастрофи и от куршум в главата

Разстрелват посланика ни в ООН, след като опитва да осветли агенти на Гешев в БКП

"Къде са другите днес, ако не сред ръководните среди на партията и държавата?", питал осъдиният на смърт дипломат.

Легендарният Боб Удуърд, свалил Никсън, е на път да събори и Тръмп

l В новата си книга героят от “Уотъргейт” разкрива шокиращи подробности: l Как президентът наредил на шефа на Пентагона да ликвидира Башар Асад l “Умственият му капацитет е като на петокласник”,

Секретен доклад твърди: Саудитска Арабия стои зад атентатите от 11 септември. Подозират, че тогавашният президент Джордж Буш е знаел за заговора

На 15 юли най-накрая бяха разсекретени 28 страници от официалния доклад за атентатите от 11 септември. Това съвпадна с опита за военен преврат с Турция и така медиите не обърнаха внимания на тези

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.