Професори изпитват Тодор Живков в дома му

25.10.2017;

Професори от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" системно са ходили в дома на Тодор Живков на ул."Оборище" да го изпитват.

Академичното ръководство задължаваше колегите. Не приемаше никакъв отказ от тяхна страна. Те неведнъж ми се оплакваха, че са ги притискали в сняг, дъжд и пек да ходят на крака на студента Живков" , спомни си неизвестна досега история около следването на Тато проф. Янко Янков. Тогава той бил асистент в Правния факултет и имал личен поглед върху учебните мъки на бившия първи.

Живков започва да следва право през академичната 67/68 година. Бил е на 56 години, което си и доста напреднала възраст за студент. И до днес никой не знае дали заради високия си пост е решил да следва и да получи диплома за висше образование. Няма и яснота дали бившият първи е положил някакви изпити,за да влезе в най-престижната специалност в университета - право.

"Имаше и професори, които проявиха достойнство и категорично отказваха да ходят да изпитват важния студент. Практиката да му ходят на крака, била утвърдена, когато Живков беше в трети курс", продължава разказа проф. Янков, който е председател на Съюза на юристите -демократи и преподавател в университет в Косово. Той похвали достойните и порица професорите, които се подали на натиска да изпитват в домашна обстановка. Янков нямал информация какъв студент е бил Тодор Живков - отличен или посредствен. На него не му се е налагало да го изпитва в уютни условия. Колегите му веднъж признали на кафе, че такъв прецедент в историята на българското висше образование- да изпитват държавния глава вкъщи, нямало.

Проф. Янков си спомни и друга неизвестна подробност от следването на Живков в университета. Колегите му професори веднъж набрали смелост и му обяснили в прав текст: "Другарю Живков, безсмислено е да се измъчвате.

Злепоставяте се, вървите срещу себе си.

Правото не е лесна специалност. Не е и за всеки."Живков се вслушал в академичните съвети и зарязал висшето образование в трети курс и така спасил себе си и изпитващите от мъките на взаимното общуване.

Малко известен факт е, чепрез 1976 година синът на Тодор Живков - Владимир, също се записал да учи право. Не се знаело дали баща му не му е повлиял върху житейския избор.

"В първи курс по дисциплината "Теория на социалното управление, която преподавах, трябваше да изпитвам Владимир", разказва проф. Янков. Уточнява, че на изпитите Живков- младши идвал не с охрана, а със съветник, който бил юрист. "Работеше и в Държавна сигурност, но основното му задължение беше да се грижи за безпроблемното съществуване на сина на Живков", добави проф. Янков. Според него основната функция на съветника била

да разговаря с преподавателите,

преди Владимир да се яви на изпит.

Той обикновено се движел с охранители, но те оставали на входа на университета да го чакат, докато го изпитват.

Професорите, пред които се явявал синът на Тато, били инструктирани от съветника на Живков-младши "да изпитват нашия човек" без много да го разпитват. И да се формализират. Нито да се заяждат, както при другите студенти.

Още от Секретно

Как световните лидери влияят върху цената на петрола

Тръмп си приписа заслугата за понижаването, Путин я използва, за да постигне влияние в Средния Изток Световните цени спаднаха с 20% от последния пик и президентът Доналд Тръмп смята това за своя

Съветската агентка Лидия разцепила БЗНС след 9 септември 1944 г.

Страховитият прокурор Андрей Вишински шантажирал Александър Оббов с неприлични снимки

Сюлейман паша праща на заточение ямболци заради изчезнал косъм от брадата на Мохамед

Най-вероятно мюсюлманската реликва е открадната от българи заради ювелирната кутийка В средата на 1884 г. бележитият чешки историк Константин Иречек (1854-1918),

Как съдиха горяните от Асеновградската конспирация: Карат жена с двете й деца да гледат как разстрелват баща им

Наричали са ги всякак: горяни, конспиратори, бандити, врагове на народа, бивши хора… Те са се самоопределили като “Националхристиянски кръст” - убедени антикомунисти, до живот.

Как любимата ми Юлияна избяга в Амстердам. Последва тежък разпит в МВР след раздяла с гадже - дъщеря на невъзвращенец

*Втора част от личната история на Христо Марков, който разказва Как се влюбих в дъщеря на "невъзвращенец"  Заведоха ме на втория етаж в жълта сграда и ми казаха да чакам в коридора другаря Джевлеков,

Как се влюбих в дъщеря на “невъзвращенец”. Свалих Юлияна с плоча на “Сребърни крила”, купена на черно в София

 Това неземно изкушение ме тресна в сухото лято на 1979 г. В неповторимото село Торос, до река Вит. Ако има символ на 16-годишните момичета на онова време, тя печелеше с една обиколка.

Как малката ВМРО е близо до властта вече почти 30 г.

ВМРО-БНД успява вече почти 30 г. след промените да се задържи близо до властта. Как се случва това с партията, обвинена в незаконна търговия с български паспорти и чийто лидер заплаши да се гръмне с

"Шуми Марица" - копие на германски марш от ХIХ век?

От обвинения в плагиатство не са застраховани дори и строгите военни маршове. Така мелодия, силно наподобяваща на стария български химн „Шуми Марица, е изключително популярна в цяла Южна Германия в

Любовниците на властта от Аспарух до Тодор Живков

Аспарух принася в жертва любимата си, Самуил има таен син от селянката Биляна, Иван-Александър разделя България на части за синовете от двата си брака, Батенберг флиртува с всички първи дами,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.