Революцията във Варна ще зарази страната

07.03.2013; Безспорно добрата новина на седмицата е, че варненският кмет Кирил Йорданов най-сетне подаде оставка. Той така упорито се бе вкопчил в поста - изглеждаше, че няма сила на земята, която да го откъсне.

Този човек, който от години държи в разруха един от най-красивите градове в страната ни, със сигурност живее в свой си, паралелен свят - за да не вижда хилядите недоволни варненци по улиците и дори Пламен, който се запали пред общината и издъхна в протест срещу него и статуквото на корупция и безнадежност, която бе създал и поддържал цели 13 години.

Кирил Йорданов си отиде - жалък в напъните си да остане на власт на всяка цена, но протестите в цялата страна продължават. Падна Варна, започна обсада на Хасково, а революцията ще зарази и други градове.

Под натиска на нестихващото недоволство лъсват и мръсните тайни в енергетиката, заради които всъщност започна всичко.

Вече няма съмнение, че на българите е продаван скъп ток, а евтиният е изнасян от посредници в чужбина. Видя се, че почти няма правителство в последните 15 години, което да не е приватизирало и подписвало договори срещу интереса на хората.

ЕРП-тата бяха принудени да разсекретят документи и те показаха какви космически суми са плащали чужденците на свои консултанти. "168 часа" се сдоби с документи за заплатата на изгонения шеф на ДКЕВР Атанас Семерджиев като директор на държавната "Булгартрансгаз" - 9236 лева на месец! (Чети за тази скандална заплата на 7-а стр.) За 9 месеца този топчиновник си отива от там с 83 хиляди лева в джоба, за да поеме контрола в ДКЕВР, където прави всичко друго, освен да защитава интереса на българите.

След като 23 години стотици хиляди бяха законни роби на "Топлофикация", благодарение на протестите по улиците в Столична голяма община се събудиха и изведнъж се оказа, че има начин да се откажеш от "услугата". (Виж как на стр. 8 и 9) И то без да плащаш за тръбите, които минават през всички жилища като един спомен за идеите на колективизма от времето на соца.

Колкото повече продължават протестите, толкова повече се подрежда пъзелът в енергетиката и той показва съвсем ясно как почти всички правителства (особено активните в опозицията) са вземали решения в интерес на едни и същи играчи. Държавата е работила за частни структури и лица и срещу хората.

Нестихващото недоволство показа ясно и друго - народният гняв е справедлив и твърде дълго потискан, но ръководителите на протестите нямат избистрени искания, влизат в конфликти едни с други, а някои позволяват да бъдат използвани от маргинални политически сили и от откровени криминални структури. (Подробности чети на 10-а и 11-а стр.).

В този си вид те все още не са готови да печелят избори, но най-важното е да не спират да настояват за ефективен контрол върху всяка дейност на държавата, за да заработи тя накрая и за гражданите.

Още от Коментари

Предсрочните избори са нормална практика, не трябва да се плаши с тях

Симеон валидира марка за 100 г. от възкачването на престола на баща му цар Борис III Предсрочните избори са съвсем нормална практика. Сега се прибрах от Великобритания и том може да си случи,

Тоест за една година и половина всички работещи българи ще са голтаци

Ей такива небивалици се разпространяват из нета и то от “медии”. Кой ги сметна тези милионери и голтаци, които се появявали всяка седмица? 9000 по 360 = 3 285 000.

Знаех си, че Христос е българин!

"Изискванията на приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията са следните: За да проповядваш, трябва да си български гражданин, да говориш само на български и да си взел диплома от

Дежа вю вече 29 години...

От 6 дни престой във Варна - 3 дни (включително и днес) нямам вода. Като липсата на вода варира от 12 до 18 часа в денонощието! Така е в целия град. По същия начин беше и през моето комунистическо

Заради моя пост прочетох 100 коментара за външния ми вид, но я си помислете дали съм кифлата с чанта "Шанел"!

Огромна дискусия и обсъждане на външния ми вид е паднала - близо 100 коментара. Ето ви една снимка, на която съм станала в 5 сутринта, за да отида на работа на 60 км.

Още миналата година му казах на Валери да не се занимава с дискотеки и лифтове, a с доходите на хората

Сидеров: Нямам амбиции за изпълнителната власт Патриотите са коалицията, която е най отворена пред медиите. Ние сме най-открити пред обществото. При нас няма задкулисие, така че какво става,

Българските емигранти никога не ще съхранят българщината - децата им вече не знаят езика ни...

Българите в Бесарабия! 1862 г Русия изхвърля 200000 черкези и прибира 350000 поробени българи-християни. За тях Родината живее като лъч надежда, съхраняват я, подържат огъня...

Милена Маркова-Маца: С майка ми сме яли хляб и маргарин - това не е най-тежкият ми период

„Простотията и предателството могат да ме изкарат извън нерви. Ненавиждам егоизма в другите. Хората са лоши, защото просто не са щастливи”, споделя Милена Маркова-Маца пред Нова тв.

Накарайте ги да вдигнат заплатите

Протестите не стихват въпреки оставката на Симеонов, енергията идва от гнева срещу егоизма на богатите За да се справи с кризата, Борисов трябва да накара частния сектор да вдигне заплатите.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.