След монополите идва ред и на чиновниците

28.02.2013;

След като се бяха отпуснали в зимна дрямка, студентите от СУ "Св. Климент Охридски" се събудиха и само за един ден протест успяха да отхвърлят таксата от 8 процента, която университетът се опита да им наложи.

Седмица по-рано ректорът проф. Иван Илчев убедено обяви, че решението за увеличението е твърдо, а моментът за спорове по въпроса е отдавна проспан. 3 часа преди старта на обявения протест в двора на Алма Матер обаче ректорът капитулира и повишаването на таксите отпадна.

Така студентите записаха в движение най-бързата и ефективна стачка за 2013 година. А след победата започват нов протест, но този път заедно с ръководството на университета - срещу държавата - за повече пари за образование (репортаж за най-бързата стачка чети на 12-а стр.).

От идването на демокрацията насам студентите винаги са били първи под знамената и на барикадите, винаги двигател на промените. А летаргията, в която бяха изпаднали сега, е още един знак, че и студентските организации са твърде обвързани с политическите формации и не представляват така силно самите студенти по същия начин, както парламентарните партии са се откъснали от избирателите.

Две седмици след старта на масовите протести обаче цялата страна е настръхнала. Вълната на недоволство е набрала твърде висока скорост и всички, натрупани с годините несправедливости срещу народа, са на път да бъдат решени.

След тока идва ред на топлофикациите, на ВиК дружествата, банковите лихви, мобилните оператори, винетките за синя зона. Почти няма област от живота ни, в която с помощта на държавата да не се е настанил някой монопол или монополче, на които е дадена законна възможност да печелят неприлично на гърба на хората.

Народният гняв започва да се насочва и срещу потисничеството на чиновника. Овластен от държавата, която непрекъснато променя правилата за дребния и среден бизнес, вече 23 години той тормози предприемачите с всевъзможни изисквания, разрешителни и такси.

Непреодолимата бюрокрация задъхва частния бизнес и слага на "хранилка" данъчни, пожарникари (издаващи разрешителни), служители на полицията, инспектори от ХЕИ, ДНСК, ДВСК, които иначе получават заплати точно от данъците на жертвите си. Неубедителната битка с корупцията направи тези дребни чиновници богати и накара хиляди да се гмурнат в сивия сектор на икономиката.

Всички тези несправедливости трябва да бъдат решени с конкретни законодателни промени. Те обаче изглежда затрудняват експертите на революцията, които на моменти са хаотични и противоречиви в исканията и идеите си (виж кои са те на 8-а и 9-а стр.).

По примера на Исландия и у нас ще бъде избран обществен съвет, който да подбере най-добрите предложения и компетентно написани, да ги предяви на законотворците в парламента. Дано организаторите на протестите да излъчат там достатъчно морални, компетентни и праволинейни представители.

Но най-важното е протестиращите да отстранят хулиганите (виж съветите на един от създателите на "Окупирай Уолстрийт" на 19-а стр.) и да покажат, че няма да се приберат в домовете си, докато несправедливостите не бъдат отстранени.

Още от Коментари

Защо умря партизанската литература

В т.нар."партизански повести и романи" постоянен отрицателен герой бяха жандармеристите. Ясно защо. Защото се борят с престъпниците, въоръжените мутри и други подобни смутители на обществения ред и

Носталгия по робство*

Българинът няма неизживяно детство. Българинът има неизживяно робство. И заради това непрекъснато се обръща назад и напомня не само на себе си, а и на околните свой основен недостатък.

Бойко Борисов: Рокади в правителството ще има, просто сега не е моментът да ги правя (Обзор)

Преди 2 години им казах - заповядайте, направете правителство. Сега протестите не са същите. Надявам се да спрат, нали цените на горивата падат Акция “Олигарх” няма,

Фандъкова: Утре оставете личните си коли и ползвайте градски транспорт

Софиянци да оставят в петък личните си автомобили и да ползват градски транспорт, за да допринесат за по-чист въздух. Това призова столичният кмет Йорданка Фандъкова,

"Пещерен антикомунизъм" е същото като да кажеш "пещерно противопоставяне на тежките престъпления"

Не знам Радев какво има предвид под "пещерен антикомунизъм" (не че и той знае, така са му написали там да учи наизуст), но това е все едно да кажеш "пещерно противопоставяне на тежките престъпления

Измерения на политическата неграмотност

"Не разбирам от политика, но всички да се махат". "Пряка демокрация - народът да решава!" "Искаме мажоритарна система да избираме личности!" "Не щем партии!" "Президентска република ще ни оправи".

Румъния блокирана в аварийната лента на ЕС, България върви уверено към ядрото

Управлението Социалдемократическа партия (СДП) - Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) - Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) издърпа Румъния от европейското трасе,

3 вида протести, 2 са тъпи

Ще спаси ли генерал Радев демокрацията? Ако протестирате за по-евтин бензин, значи или сте глупак, или мислите с акъла на някоя политическа мутра. Бензинът може да поевтинее само ако държавата махне

Ако някой се напие с водка и извърши престъпление, цената на водката ли трябва да вдигнем?

Предложението за вдигане на застраховката на автомобила, до 400% при това, е доста странно. Автомобилите не правят нарушения, шофьорите ги правят. И ако вие си купите такъв автомобил,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.