Протестът не иска смяна на власт, а смяна на статуквото

21.02.2013; Колкото и да са с тотално различни позиции днес партиите в парламента, има едно нещо, което силно ги обединява. Всички те се правят, че не разбират какво точно искат хората от протестите.

Старите муцуни в парламента удобно "яхнаха" сметките за ток и монополите, като упорито не желаят да си дадат сметка, че те са само една искра, подпалила пожара от недоволство. Че огънят на напрежението тлее от години. Че гневът е насочен срещу статуквото, срещу модела на преход и срещу изродената политическа схема, която той създаде.

Същността на протеста е в дълбоката пропаст, която разделя хората от улицата от хората в парламента. Това, разбира се, не е от вчера. Но гладът днес изостри сетивата и смъкна границата на търпимост. Тези с плакатите и националния флаг на жълтите павета не смятат, че костюмарите в кулоарите на Народното събрание ги представляват по какъвто и да е начин.

Протестиращите се чувстват предадени, защото са гласували. Дали са вота си, но не са получили представителство. От години нито във финансовата, нито в социалната сфера се случва това, което те искат, дори и гласът им да е бил за партията, поела управлението на страната.

Гневните българи презират старите муцуни в парламента, защото добре знаят порочната схема - вкарват на изборите в Народното събрание определена партия, която сама реди листите си от нефелни послушковци, които пък след това се командват в пленарната зала с инструкции какво да говорят и със специални знаци как да гласуват.

Протестиращите обаче не искат повече мъртви души в парламента. Те искат пряк контрол върху управлението, за да постигнат контрол върху бъдещето си. И колкото и да изглеждаха хаотични говорителите на протеста в началото, тезите им са едни и същи, а първото нещо, което искат, са категорични мажоритарни избори, за да управлява народът, а не партиите.

Новите лидери (чети за всички тях от 3-та до 9-а стр.) са представители на средната класа, която бе потискана от всички управления в последните 23 г. за сметка на олигарсите и на финансовите кръгове, обръчи и съзвездия, свързани с всяко управление.

Оставени без подкрепа, на произвола на банки и на корумпирана администрация, новите лидери са точно като санкюлотите във Франция в края на XVIII век. "Оставени без гащи" (кюлоти), те щурмуват Бастилията и свалят монархията. И въпреки че скоро след това губят политическо влияние, те променят статуквото.

Същото, което искат днес и новите лидери.

Още от Коментари

Ако някой се напие с водка и извърши престъпление, цената на водката ли трябва да вдигнем?

Предложението за вдигане на застраховката на автомобила, до 400% при това, е доста странно. Автомобилите не правят нарушения, шофьорите ги правят. И ако вие си купите такъв автомобил,

Моника Люински за аферата с Клинтън: Земята се преобърна в този момент. Изпитвах толкова много вина

Моника Люински проговори за първи път за аферата си с американския президент Бил Клинтън през 1998 г. Тя разказва за ужаса и страха, които я обзели, когато разбрала,

Думи на несъгласие: Рано е за летище "Д-р Ж. Желев"

Прочетох с недоумение новината, че съм направил предложение и съм подписал петиция Летище "София" да носи името на д-р Желю Желев – президент на Р България в периода 1990-1997 г.

Плевнелиев: Румен Радев е пасивен, не му прилича да играе популистки

Бившият президент Росен Плевнелиев пред БНР: Не е време за избори Много е важно протестите да бъдат чути доколкото те се провеждат по един демократичен и правов начин.

Вилнеене на мутри няма как да мине за граждански протест

Вилнеене на мутри, превозвани от квадратни джипове "Мерцедес" с руски номера няма как да мине за граждански протест. Моите уважения към всички, които имат кауза, за която протестират - майки с деца,

Маринов: На протестите има хора, които са там, за да провокират полицаи и участници

Всяко нещо, свързано с обществено напрежение, ни притеснява. Нашата задача е да опазим обществения мир. На много места стават протести, които не са организирани съгласно закона,

Българинът е семе. И плевел, и плод...

Властта зарови България, но Българина е семе. И плевел, и плод... Амин. *От

Борисов към министрите: Разяснявайте на хората решенията за данъка върху старите коли

Премиерът Бойко Борисов препоръча на министрите да продължават да разясняват на хората управленските решения на правителството по темите за данъка върху старите коли, застраховките и горивата.

На българина дома му отнеми, детето му остави гладно, но на колата не посягай

В България трябва да се протестира абсолютно справедливо и задължително за стотици неща. Аз лично мисля, че най-сериозните ни проблеми са липсата на правосъдие и възмездие, корупцията,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.