Държавата - майка за крадеца, мащеха за средната класа

14.02.2013;

Докато пиша този коментар (10 часа, 14 февруари), 52-годишният бизнесмен Васил Кьосев дава показания в софийското Трето РПУ. Той убеждава поредния служител на Икономическа полиция, че поредните фалшиви фактури, с които някой опитва да открадне ДДС, не са издадени от неговата фирма, а от някой, който е откраднал данните му (цялата история чети на 12-а и 13-а стр. в новия брой на в. "168 часа").

Следобед в същия ден, когато вестникът вече ще се отпечатва в Полиграфическия комбинат, Васил Кьосев отново ще бъде на разпит. Отново в Трето РПУ. И отново за фалшиви фактури, които той никога не е издавал.

Като се има предвид, че първият разпит ще приключи около 12 часа, 52-годишният мъж ще излезе от управлението, ще обядва някъде наблизо и ще се върне за втория разпит, който е определен за 14 часа. Кьосев най-вероятно ще дава показания поне до 16 часа и ще отиде в цеха си за производство на интериорни врати не по-рано от 17 часа.

Така бизнесменът ще загуби изцяло този ден, в който можеше да работи, да спечели пари и да плати данъци, с които държавата да преведе заплати на двамата полицаи, които го разпитваха за фалшивите фактури.

Ако това беше просто един загубен ден на Васил Кьосев в името на успешното правосъдие, всичко щеше да бъде наред и този коментар просто нямаше да бъде написан.

Схемата с разпитите обаче е дежа вю* за бизнесмена. Той е разпитван вече десетки пъти в почти всички софийски районни управления. Може да кандидатства и за Гинес - данъчните са му направили почти 100 ревизии и насрещни проверки в последната година.

Вече повече от 24 месеца Кьосев не може да се измъкне от този капан. Афера, в която той е жертва, а държавата - безучастен регистратор.

Тези обаче, които издават фактури от негово име, продължават "да са в бизнеса". Те не подлежат на разпит и на данъчна ревизия. Затова Кьосев този месец ще скъса фактура, с която държавата трябва да му възстанови 300 лв. ДДС. Той вече добре знае, че за да се случи това, от НАП ще го побъркат от проверки.

А в същия момент някъде в страната (най-често в Северозападна България) по банковата сметка на един безработен ром ще бъдат преведени стотици хиляди, а защо не и милиони лева ОТКРАДНАТО ДДС. И това ще се случи, разбира се, с активното участие на данъчен служител.

Васил Кьосев е типичен пример за това как държавата от години се отнася към средната класа - като мащеха. Виж, ако Кьосев беше олигарх, ситуацията щеше да е коренно различна. Държавата щеше да му подари приватизационно някой черноморски курорт, да принуди населението да плаща с месечните си сметки за ток топлоелектроцентралата му. И това, което е сигурно, никога нямаше да го подлага на разпити в полицията и на данъчни ревизии.

Защото живеем в държава, където крадците по правило са с привилегии, а средната класа винаги плаща сметката.

* Нещо вече преживяно

Още от Коментари

Валери Симеонов: Оставката е мое лично решение

"Повиках ви, за да обява пред вас моето лично решение да подам оставка. Причините са продължаващата медийна кампания, особено през последните 2 дни, която е продължение на кампанията срещу мен,

Сидеров пред "24 часа": Не знаех, че Валери подава оставка

Не сме се виждали с Валери Симеонов, нито сме се събирали на коалиционен съвет. Това заяви току-що пред "24 часа" лидерът на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

За връзката на рухналите КТБ и сградата убиец на “Алабин”

Преди прокуратурата и съда са корумпираните и безхаберни институции. Да помислим и за тях Оправдателните присъди по делото “Алабин” са възмутителни, но закономерни.

Престъпността не е нито българска, нито циганска

Жена от цигански произход уби мъж във влак при Вакарел. Сега всички дето публикуваха статуси за убиеца като бял мъж, християнин от български произход с риза с народни шевици в Християнски Храм да си

Впечатляващото не е, че някой не знаел коя е Саша Грей, а че тоя народ продължава да се захласва по патриотични картинки, фалшиви новини и вресливи призиви

Патрашкова казала, че е изумена колко хора са запознати със Саша Грей, пък не можели да кажат наизуст "Аз съм българче" (повръщам в неравноделен такт върху покривка с везани шевици).

Проф. Сашка Ганева - наша национална гордост

Професор Сашка Ганева е наша национална гордост и съм възмутен, че Гала не реагира преди няколко години, когато имаше фалшива новина, че проф. Ганева е убита от украинците в Донбас.

Магическият триъгълник на щастието

В София демокрацията заварва един лекар на 28 г. с много добър потенциал. Иначе родом от малък град в провинцията, преборил се да влезе медицина, изучил се добре и след специализация в провинциата за

Менда Стоянова: Трябва чрез данъка за колите българинът да живее много по-екологично

"Нормално е бюджетната комисия да защити политиките на правителството, като отхвърли ветото на президента. Опозицията не иска да се афишира в пространството,

Защо умря партизанската литература

В т.нар."партизански повести и романи" постоянен отрицателен герой бяха жандармеристите. Ясно защо. Защото се борят с престъпниците, въоръжените мутри и други подобни смутители на обществения ред и

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.