Зреят революции срещу монополи и посредници

07.02.2013; Има едни хора, които колкото и да е тежка финансовата криза, никога не търпят загуби.

Стагнацията е свила за врата всички. Който няма директни поражения върху бизнеса си, търпи косвени удари - смачканото потребление дърпа ръчната спирачка на цялата икономика. И всички оцеляват в критичната ситуация - свиват бюджети, затягат колани, съкращават служители.

Онези хора обаче винаги остават на сухо. На тях не им влияят бюджети, макрорамки, микрорамки, фиксинги, борсови рейтинги. Тях даже гравитацията не ги хваща. Извънпланетарни са и гледат на кризата отвисоко.

Чудите се дали не са финансови гурута или гениални предприемачи? Не - те не мислят, не инвестират и не поемат рискове. Те само усвояват.

Те са просто посредници... Спуснати от държавата в схема, в която финансовият поток не прекъсва. И те винаги захапват парче от него. Ей така, без да правят нищо.

Наричат ги по различен начин - енергоразпределителни дружества, топлинни счетоводители, ВиК-ата, газови доставчици... Едни се узакониха при царя, други при Костов, трети по-рано. Но конкретната партия няма особено значение - едва ли има някой днес, който да се съмнява в криминалния характер на приватизацията в преход. От нея държавата, и респективно всички ние, загубихме категорично, а спечелиха финансовите кръгове на управляващите партии.

В крайна сметка целта на тези посредници бе да се регулира пазарът, да се предлага конкурентна услуга и крайните потребители да получават по-точни сметки. Всичко това обаче така и не се случи...

Точно обратното. Посредниците не подобриха средата и не инвестираха - само инкасираха. Схемата се пропука и започна да изпуска напрежение.

Вече почти всеки ден някъде в страната има протест срещу сметките за ток, парно, вода. И това не е всичко. През тези години държавата позволи и на всевъзможни монополи, банки и мобилни оператори да газят безпроблемно населението. Позволи го, въпреки че в Европейския съюз това е забранено с всевъзможни директиви.

Във времето на финансов възход този произвол можеше някак да се преглътне. Днес обаче ситуацията е тежка. И хората са много гневни. Зреят революции срещу монополите и посредниците.

Време е политиците да разберат - това вълнува истински българите. Ако референдумът бе с въпрос "да се отстранят ли посредниците в доставката на ток, вода и парно?", сигурно щяха да гласуват не 20, а 80 процента.

И в бъдеще ще печелят тези партии, които ще разбият статуквото - на посредниците и монополите.

Още от Коментари

Още миналата година му казах на Валери да не се занимава с дискотеки и лифтове, a с доходите на хората

Сидеров: Нямам амбиции за изпълнителната власт Патриотите са коалицията, която е най отворена пред медиите. Ние сме най-открити пред обществото. При нас няма задкулисие, така че какво става,

Българските емигранти никога не ще съхранят българщината - децата им вече не знаят езика ни...

Българите в Бесарабия! 1862 г Русия изхвърля 200000 черкези и прибира 350000 поробени българи-християни. За тях Родината живее като лъч надежда, съхраняват я, подържат огъня...

Милена Маркова-Маца: С майка ми сме яли хляб и маргарин - това не е най-тежкият ми период

„Простотията и предателството могат да ме изкарат извън нерви. Ненавиждам егоизма в другите. Хората са лоши, защото просто не са щастливи”, споделя Милена Маркова-Маца пред Нова тв.

Накарайте ги да вдигнат заплатите

Протестите не стихват въпреки оставката на Симеонов, енергията идва от гнева срещу егоизма на богатите За да се справи с кризата, Борисов трябва да накара частния сектор да вдигне заплатите.

Сега да питам - тия сигурни ли са, че продават наистина хапчета за настинка?

Обичам зимните реклами на противогрипни и -простудни лекарства. От тях става кристално ясно, че: Може да се раздираш от кашлица, омотан с юргани и платнища, полужив и с 98 градуса,

След Валери Бойко Борисов ще играе покер с блъфиране

4 сценария дотук – от повторение на драмите с реформаторите през изхвърляне на “Атака” до нежелани предсрочни избори. И нито един не е печеливш Борисов не можеше да поиска оставката на Валери

Кафенето на противоречията

Народът Минанг населява остров Суматра. Те вярват в Пепатах, или „хармонията на противоречията“. В селата си имат нещо като заседателна къщичка (балай), в която се обсъждат социалните порядки,

За един арест, който цели ефекта на публичен разстрел

Продължителният арест на Иванчева и Петрова цели ефекта на публичен разстрел. Всички да знаят, че ако държавната машина реши да ги смачка, нищо няма значение.

Как да се оправяш с тъпанарите

1. Гледай нещата в перспектива. Помни, че и ти понякога се държиш като тъпанар. 2. Не можеш да промениш хората. Можеш да промениш единствено начина, по който ги възприемаш. Защо да се побъркваш?

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.