Дали снайперистът е държал на мушка главния прокурор преди Баретата?

31.01.2013; Във вторник в рамките само на няколко секунди мафията произнесе и изпълни присъда над легендарния бандит Златко Баретата.

Чукчето на съдията изтрещя под формата на 4 смъртоносни 7,62-милиметрови куршума. Те пронизаха несмъртоносно тялото на наркобоса и той се отърва с условна присъда.

Условна присъда, но за секунди. Наказание не за подценяване. Както и в законното правораздаване, то е меко на пръв поглед, но коварно с тази особеност, че се отлага, но влиза в сила веднага, в много неочакван момент - при всяка следваща грешка на осъдения.

Мафията осъди Златко Баретата пред вратата на Съдебната палата - храмът на Темида, в който босът гостува от дълги години.

Влиза и излиза, посещава залите, отговаря на всевъзможни въпроси на мъже и жени в червени тоги, слуша разнообразни присъди - "невиновен за убийство при неизбежна самоотбрана" през 90-те години, "виновен за организирана група за разпространение на наркотици" десетилетие по-късно.

Златко Баретата слуша вежливо съдиите в черни тоги, усмихва се, разговаря по коридорите с приятели охранители, с приятели юристи... Като в музей на модерното правораздаване, за който като ветеран в съдебния ресор си е купил намалена карта за посещения.

Босът обича Темида, защото е хуманна към него - в един спокоен свят, коренно различен от суровата улица. Съобразява се с човешките му права. Строго съблюдава той да бъде разследван "по реда на НПК" и до най-малката запетая.

И най-вече задружно, с усилията и на полицията, и прокуратурата, вече 17 години го държи далече от вратите на Централния софийски затвор, въпреки че той толкова много се стараеше на горещия наркофронт. Всичко това стана причина във вторник, след като се отнесоха така грубо с него на улицата, Златко Баретата да бъде приютен в Съдебната палата, докато обстановката навън се успокои, за да бъде закаран в болница.

Затова и наркобосът гледа на сградата на бул. "Витоша" 2 като на място, където не само няма да бъде огорчен от някое строго съдийско решение, но и като храм, в който може да намери спасение от правосъдието на мафията, което е много, много по-ефикасно, както самият той отлично знае.

Снайперистът, който изпълни присъдата от покрива отсреща, също надали има респект към сградата на съда като към тежка държавна институция. И той е наясно колко ефективно е правораздаването в България, след като се е отчаял до такава степен, че вечеработи частните съдилища на мафията.

Прочел е във вестниците, че откритият в Солун Йоско само за 3 дни е получил 3-годишна присъда в Гърция и е наясно как (не)стават нещата у нас.

Интересно е само в дните, докато се е подготвял за покушението, дали е държал ей така за малко на мушка и новия главен прокурор? Кабинетът му се пада на много по-удобен ъгъл от вървящия по стълбите Златко. Добре, че при атентата главният прокурор беше в Брюксел.

Вероятно обаче преди това снайперистът го е гледал през оптиката и като се е сетил от конференцията на ДПС как НСО умее да пази застрашените мъже в държавата, е свалил оръжието с иронична усмивка.

Снайперистът е прокурорът на мафията. Той гледа Съдебната палата отвисоко и се чуди в тази финансова криза кога ли и той ще загуби работата си? И знае отговора - когато магистратите отсреща заработят истински и правосъдие и справедливост започнат да се раздават в Съдебната палата, а не на стълбите отпред.

Снайперистът знае - едва ли ще е скоро...

Още от Коментари

Плевнелиев: Президентът Радев се държи като подбудител на протестите

Русия няма интерес от това България да прави стъпки напред към влизането си в Шенген, коментира бившият държавен глава Президентът Радев в момента се държи като опозиционен лидери и донякъде като

Нали щяха да намалят субсидията на партиите?! Като дечица ни манипулират!

Помните ли, имаше референдум - над 2.5 милиона българи гласуваха за намалавяне на субсидията на 1лв.! И какво стана, уж щеше да има намаление на субсидиите, не съвсем, ама все пак.

Тези хора се взеха за народа - вече не е заради горивата , те протестират "за всичко и срещу всички"

Пореден неделен ден лумпениада. Вече не е заради горивата /цените им паднаха/. Те вече протестират "за всичко и срещу всички". Всъщност някои вече си го казаха пред камерите - пРезидентът да въвеждал

Оставки и протести, а ресторантите, дискотеките и моловете са пълни

Оставки и протести, пълни ресторанти, пълни дискотеки и пълни молове, километрични задръствания в столицата и всеки по-голям град в страната - стотици хиляди коли...

Извънпарламентарните ни демократи напомнят за деца, загубили се в гората

Нашите клети извънпарламентарни демократи напомнят на деца, загубили се в гората, ходещи на изолирани групички и викащи „ПОМОЩ!” Всяка отделна групичка се шляе безцелно из гората и се хвали от време

Каракачанов: Няма никакъв проблем да си подам оставката

"Това е такава идиотщина". Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред Би Ти Ви по повод изказванията на депутатът Петър Петров от НФСБ за децата с увреждания.

Тръмп: Очаквам до дни пълен доклад за убийството на Кашоги

Американският президент обеща "много пълен доклад" за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в близките два дни, предаде ДПА. "Случило се е нещо ужасяващо, убийството на журналист",

Зоран Заев: Груевски ще бъде върнат в Македония

Премиерът на Р Македония Зоран Заев в интервю за македонската телевизия Алсат М, цитирано от агенция МИА: "Ако се установи чия е отговорността, ще отговаря всеки, като се започне от мене.

Сидеров: Очаквам извинение от Борисов, Цветанов, Каракачанов и Симеонов, че не ме послушаха

Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен. Очаквам от членовете на коалиционния съвет - Борисов, Цветанов, Каракачанов, а и самият Симеонов, да ми кажат: Абе, Волене, беше прав, извинявай,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.