Военни избиват семейства в сблъсък с реалния свят

24.01.2013; Когато преди 3 месеца "168 часа" предупреди на базата на недвусмислени вътрешни документи, че има проблем със самоубийствата в армията, военното министерство отрече и неадекватно за времето, в което живеем, дори скри тези нещастни случаи.

Днес проблемът не може да бъде скрит, защото е твърде очевиден... Само за седмица в София и в Пловдив двама мъже избиха до крак семействата си и сложиха край на живота си.

Какво е общото между стрелците?

И в двата случая спусъка на пистолета дърпат военни (единият пенсиониран). И двамата убийци са инженери, работели за бойната авиация. И двамата са се изправили пред остър проблем. А неспособността да го решат, ги е лишила тотално от чувство за смисъл.

Така са посегнали към законното оръжие, което символизира връзката им с армията. А финалът на историята е на некролозите и на първите страници на вестниците...

Тези два трагични инцидента, при които загиват абсолютно невинни хора, включително двама младежи с психични проблеми, но и две нормални момчета на по 3 и 9 години, са показателни за по-сложното адаптиране на военните в т. нар. от тях "цивилен свят".

Показателни са за това как, свикнали на солидарност и на подкрепа в своите затворени общества, хората под пагон често се оказват ранимо уязвими и затруднени да се справят в тежки ситуации в реалния свят.

Традиционно разчитащи на колектива, дори и на взаимоспомагателни каси, много от тях развиват инфантилни нагласи и очаквания, че някой трябва да ги спаси, когато са се провалили, поели за първи път предприемачески риск като индивидуалисти.

Подобни са изпитанията, пред които са били изправени и военният Савов от София, и колегата му Тепавичаров от Пловдив. Първият се сблъсква с много остра социална ситуация, а вторият с финансов проблем, който обаче със сигурност има много решения.

Особено драматичното в двата случая е, че двамата избиват целите си семейства - символика, в която психологът от МВР Росен Йорданов много точно видя акт на премахване на целите поколения и перспектива и за двамата отчаяни мъже.

След двете семейни трагедии от центъра за психично здраве и превенция на Военномедицинска академия предложиха периодични изследвания на военните. Това може и да ограничи самоубийствата в армията.

Никой обаче не помисли още колко бъдещи инциденти ни очакват с твърде либерализирания от миналата година Закон за носене и притежаване на оръжие, от който бе премахнато психологическото изследване за кандидатите.

Днес те получават бележка, че са годни да имат пищов след устен отговор на няколко въпроса и дори без проверка дали се водят на отчет в психодиспансерите.

На фона на все по-трудния живот, силното отчаяние в обществото и липсата на контрол и грижи за психично болните хора това е сигурна предпоставка за драматични масови инциденти с оръжие.

Още от Коментари

Фандъкова: Утре оставете личните си коли и ползвайте градски транспорт

Софиянци да оставят в петък личните си автомобили и да ползват градски транспорт, за да допринесат за по-чист въздух. Това призова столичният кмет Йорданка Фандъкова,

"Пещерен антикомунизъм" е същото като да кажеш "пещерно противопоставяне на тежките престъпления"

Не знам Радев какво има предвид под "пещерен антикомунизъм" (не че и той знае, така са му написали там да учи наизуст), но това е все едно да кажеш "пещерно противопоставяне на тежките престъпления

Измерения на политическата неграмотност

"Не разбирам от политика, но всички да се махат". "Пряка демокрация - народът да решава!" "Искаме мажоритарна система да избираме личности!" "Не щем партии!" "Президентска република ще ни оправи".

Румъния блокирана в аварийната лента на ЕС, България върви уверено към ядрото

Управлението Социалдемократическа партия (СДП) - Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) - Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) издърпа Румъния от европейското трасе,

3 вида протести, 2 са тъпи

Ще спаси ли генерал Радев демокрацията? Ако протестирате за по-евтин бензин, значи или сте глупак, или мислите с акъла на някоя политическа мутра. Бензинът може да поевтинее само ако държавата махне

Борисов: При партията държава контрабандата на цигари беше 34%, сега е под 5%

Истински се надявам съдебната система да доведе започнатите процеси докрай – и срещу оригарси, и срещу изпълнителната власт и срещу кметовете. Съдебната система е независима.

Ако някой се напие с водка и извърши престъпление, цената на водката ли трябва да вдигнем?

Предложението за вдигане на застраховката на автомобила, до 400% при това, е доста странно. Автомобилите не правят нарушения, шофьорите ги правят. И ако вие си купите такъв автомобил,

Моника Люински за аферата с Клинтън: Земята се преобърна в този момент. Изпитвах толкова много вина

Моника Люински проговори за първи път за аферата си с американския президент Бил Клинтън през 1998 г. Тя разказва за ужаса и страха, които я обзели, когато разбрала,

Думи на несъгласие: Рано е за летище "Д-р Ж. Желев"

Прочетох с недоумение новината, че съм направил предложение и съм подписал петиция Летище "София" да носи името на д-р Желю Желев – президент на Р България в периода 1990-1997 г.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.