Чомбе или дядо Емилиан да избира патриарх

17.01.2013; Все си мислех, че избирането на партриарх би трябвало да бъде една достопочтена процедура, а се оказа по-грозна история дори от купуването на цигански гласове за парламентарни избори.

Дойде моментът 14-те митрополии да излъчат кандидатите си, които ще посочат главата на църквата, и цялата пошлост на този избор излезе наяве.

Както е известно, листите са две - едната на клира (духовните лица), а другата - на миряните (редовите вярващи). Лицата, които попаднаха в тях, обаче са далече от израза "достопочтими", както е прието да бъдат наричани. Схемата на избора им пък е твърде смущаваща.

Да започнем с листата на духовниците, която се формира по следния начин - митрополитът избира членовете, които ще участват в бъдещето гласуване. Там масово са посочени хора, които са щатни служители на митрополията - секретари, счетоводители, провадачи на свещи... Всичките на заплата и пряко подчинение на митрополита.

Познайте за кого ще гласуват те? Разбира се, за митрополита!

Тук схемата напомня удивително на последните парламентарни избори, когато служителите от мините в Бобовдол бяха принудени да гласуват за партията на собственика Христо Ковачки.

Истинските скандали обаче зреят в листите на миряните, които са попълвани включително от хора като архонта Чомбе, повече известен от криминалните хроники от 90-те години.

Така да избират патриарх бяха посочени ротарианци, мандраджии, строителни бизнесмени, свещеник-бодигард и какви ли още не недоразумения. Една проверка със сигурност ще покаже, че те не просто не водят църковен живот (не се причестяват и изповядват), но и твърде вероятно мнозина дори никога не са били кръстени.

В същото време в листите въобще не бяха допуснати интелектуалци. Но това е в реда на нещата. Както казва митрополит Галактион, известен повече в средите на ДС като агент Мишо, в църквата няма демокрация, има канони.

Доказа го и временно управляващият след смъртта на дядо Максим митрополит Кирил, който без никакви обяснения зачеркна от листите един достоен свещеник от софийската епархия - Ангел Ангелов, за да сложи на негово място лицето Митко Секулов, личният му брокер на недвижими имоти.

На фона на цялата тази пошлост дядо Емилиан изглежда като светец. Да, същият, който в казармата е бил принуден да убие човек и после е станал монах, защото е отнел човешки живот.

И ще бъде жалко, ако той не участва в избора на патриарх. Защото алтернативата са марионетките на Чомбе...

Още от Коментари

Българските емигранти никога не ще съхранят българщината - децата им вече не знаят езика ни...

Българите в Бесарабия! 1862 г Русия изхвърля 200000 черкези и прибира 350000 поробени българи-християни. За тях Родината живее като лъч надежда, съхраняват я, подържат огъня...

Милена Маркова-Маца: С майка ми сме яли хляб и маргарин - това не е най-тежкият ми период

„Простотията и предателството могат да ме изкарат извън нерви. Ненавиждам егоизма в другите. Хората са лоши, защото просто не са щастливи”, споделя Милена Маркова-Маца пред Нова тв.

Накарайте ги да вдигнат заплатите

Протестите не стихват въпреки оставката на Симеонов, енергията идва от гнева срещу егоизма на богатите За да се справи с кризата, Борисов трябва да накара частния сектор да вдигне заплатите.

Сега да питам - тия сигурни ли са, че продават наистина хапчета за настинка?

Обичам зимните реклами на противогрипни и -простудни лекарства. От тях става кристално ясно, че: Може да се раздираш от кашлица, омотан с юргани и платнища, полужив и с 98 градуса,

След Валери Бойко Борисов ще играе покер с блъфиране

4 сценария дотук – от повторение на драмите с реформаторите през изхвърляне на “Атака” до нежелани предсрочни избори. И нито един не е печеливш Борисов не можеше да поиска оставката на Валери

Кафенето на противоречията

Народът Минанг населява остров Суматра. Те вярват в Пепатах, или „хармонията на противоречията“. В селата си имат нещо като заседателна къщичка (балай), в която се обсъждат социалните порядки,

За един арест, който цели ефекта на публичен разстрел

Продължителният арест на Иванчева и Петрова цели ефекта на публичен разстрел. Всички да знаят, че ако държавната машина реши да ги смачка, нищо няма значение.

Как да се оправяш с тъпанарите

1. Гледай нещата в перспектива. Помни, че и ти понякога се държиш като тъпанар. 2. Не можеш да промениш хората. Можеш да промениш единствено начина, по който ги възприемаш. Защо да се побъркваш?

Плевнелиев: Президентът Радев се държи като подбудител на протестите

Русия няма интерес от това България да прави стъпки напред към влизането си в Шенген, коментира бившият държавен глава Президентът Радев в момента се държи като опозиционен лидери и донякъде като

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.