Сетихме се за Тодор Колев, когато влезе в болница

10.01.2013; Познайте колко са сериозните статии за актьора Тодор Колев в цялата българска преса за цялата 2012 г.? Цифром и словом - 4 (четири).

А познайте колко са те само за първата седмица на 2013 г.? Три пъти повече! Тежка болест прати големия актьор в болница и медиите инстинктивно се развълнуваха. Както е добре известно в този бизнес - добрите новини са лошите новини. Медиите в повечето случаи са само огледало на обществото ни. Те услужливо хранят интереса на обикновения човек, който от векове неизменно се е вълнувал силно от болестите и от смъртта. Затова често и големите личности привличат вниманието му, изправени пред тежки изпитания.

В България обаче тази голяма несправедливост е още по-контрастна и по правило големите имена, легендите в спорта и в изкуството твърде често живеят забравени и умират в нищета.

В едно от последните си интервюта Георги Калоянчев призна, че се чувства самотен и забравен. Някак между другото, след като той ни напусна, си отиде и актрисата Домна Ганева. Забравен, 6 месеца по-рано издъхна и певецът Боян Иванов. Но да спрем дотук - този списък е много дълъг...

Стотици спортисти, поети, легенди от киното и от голямата сцена преживяват последните си дни в крайна мизерия и забрава. Някой знае ли какво прави днес певецът Борис Годжунов? Как оцелява носителят на олимпийски медал Борис Георгиев-Моката?

Учениците чували ли са въобще, че съществува Георги Костадинов, олимпийски шампион по бокс, и че той продава дини на пазара в Бургас, за да преживява? Знаят ли как свързва двата края в София Димитър Добрев - първият български шампион по класическа борба от олимпиада?

Като оставим настрана вниманието на хората, и спортистите, и актьорите, и певците, независимо от постиженията си, получават незаслужено обидни пенсии. Ами самият Тодор Колев? Съпругата му разказа неотдавна, че ако разчита на държавата, трябва да живее с по 200 лева на месец. Великият Наум Шопов получаваше - 250. Ами какво да кажем за Христо Фотев, чиято пенсия бе 46 лева? Един от най-нежните български поети, написал "Колко си хубава" - почина с неплатено парно и телефон.

И всичко това, защото ние, българите, сякаш нямаме памет. Медиите бълват ежечасно псевдоличности - недоказали се актьори от нови сериали, вулгарни риалити герои, певци, които не могат да пеят. Сигурно днес дори учениците от НГДЕК не знаят кой е Дамян Дамянов, но знаят всичко за Пацо от "Биг брадър"...

Миналия месец парламентът гласува пожизнени премии за 250 големи български спортисти. Но кой и кога ще се погрижи и за хората на изкуството?

Може ли държавата да обезщети със 100 милиона лева крайно съмнителни бизнесмени, замесени в скандални афери със заменки, но да остави в мизерия големи актьори, които години наред са ни разплаквали и разсмивали от екрана?

Докато няма памет, легендите ще умират в самота, а медиите ще залитат в канала на пошлия интерес.

Още от Коментари

Майката на Иванчева: Казах й да не се кандидатира за кмет, разбрах от съседка за ареста

Когато се кандидатира за кмет й казах: Десиславо, не се занимавай с това нещо. Не можех да риташ срещу ръжена, но тя не ме послуша. Каза, че хората са я избрали и не може да ги разочарова.

За нищо не ставам - дори не ме вербуваха едно време

Никога никой не ме е канил да стана масон. Нито илюминат, малтиец и прочие... За нищо не ставам. Дори не ме вербуваха едно време :) От

Нас, българите, ни студ, ни жажда, ни мрак могат да ни победят

В България си имаме: Мокри кърпички и пълни туби, в случай че спре водата; Свещи и фенерчета, в случай че спре токът; Печки и радиатори, в случай че спре парното.

Има очаквания за предсрочни избори. Управляващите ще изберат кога

„Има очаквания и в хората, това показват и социологическите данни. Познавайки нравите на българския политически живот, смятам, че управляващата коалиция ще избере този момент,

Ще си тръгна от България, тук не може да се работи

"Този сезон съм казал, че няма да коментирам съдиите, вижте нещата в студиото, в съблекалнята видях тази сцена, видях, че няма никакво нарушение при тази сцена, жалко, много жалко,

Грешно ме разбраха. Трябват повече турнири в България за по-ниските нива на тенис

Първата ни ракета Григор Димитров се опита да обясни свое изказване за тенис турнира в София, за който съобщи, че ще пропусне и го нарече "частен" в свое интервю.

По 2 причини мъжете ходят на стриптийз

Мъжете ходят на стриптийз по две причини: 1. Не са женени. 2. Женени са. От

Не искам комунистите или измислени десни да определят бъдещето на България

Забравихме ли? Аз не съм! Помня всичко и не искам комунистите или някакви измислени десни (маскирани комунисти) да определят бъдещето на България! От

Моите студенти са най-добрите в света

Моите студенти са най-добрите на света. Те са първи по практически умения, побеждават във всяко теоретично състезание, но най-вече изповядват високия морал на журналистическата професия.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.