Защо пак ни убиват пиратки?

03.01.2013; Винаги, когато затрещи новогодината еуфория в България, се сещам за видеоклипа "Албански пикник" в youtube, или на английски - albanian picnic with guns.

Тази 4-минутна представителна извадка на най-характерните особености в албанската закуска на открито - http://www.youtube.com/ watch?v=xVOGRP4E8QA, показва 50-60 мъже, насядали на групички на зелена поляна около трима души, които свирят на мандолини.

На моравата цари дух на покой и разбирателство - корави мъже (видимо НЕ пияни) пеят миролюбиво, лицата са опънати в усмивки, а всеки такт на народната песен е отчетен с изстрел във въздуха. Ръката се издига над главите и пълнителят е изпразнен за броени секунди на фона на звънтящите мандолини.

Почеркът на стрелбата - бърз, бавен, в равноделен, в неравноделен такт - издава индивидуалния стил на стрелеца. След изпразването на пълнителя от джобовете се вадят шепи с патрони - зареждането на пистолета е делнично и някак между другото като палене на цигара... и отново изстрелите във въздуха отброяват такта - нещо като щракането с пръсти при нашите западни съседи сърбите и при гърците или тропането с кастанети при испанците.

От време на време мелодията (която при всички случаи е за любов и мъжко приятелство) е прекъсната от дълъг откос, разбира се, от автомат "Калашников", като този път стрелецът е встрани от голямата група на поляната. Само колегата му с бойната карабина не се притеснява да гърми, полегнал между хората. На моменти стрелци по двойки гърмят един след друг, като се гледат в очите, сякаш се надпяват.

У нас по правило голямото гърмене идва за Нова година и без романтика. И за професионализъм и дума не може да става, защото това хоби в страната ни се радва на моментен, хаотичен интерес, удавен в литри алкохол.

Оттук профучават и слепите куршуми в апартаментите на хората, изстреляни от пиян военен пенсионер или бивш полицай от отсрещния блок например, които бяха много характерни за средата на 90-те.

Оттогава твърде много се промени и пазарът на пиротехника в България. Трудолюбивият китайски народ ни заля с всевъзможни пиратки и бомбички. Има и огромно предлагане на фойерверки, които по красота и ефект превъзхождат държавната заря за национални празници.

Българинът обаче няма афинитет към светлинните ефекти. Той обича да трещи яко! Къде е удоволствието, ако не задействаш алармите на поне 6 коли на паркинга?! И що за бомбичка е това, ако съседката на партера още няма тикове от детонацията?!

И защо трябва да си купуваш пиратка, като можеш и сам да си я изобретиш и сглобиш - като 49-годишния Стефан от с. Николово, който загина в първите минути на 2013 г., или 10 години по-младия Пламен от с. Сърнегор, който остана без ръка, и още дузина други пациенти на травматологиите - жертви на късия фитил, на липсата на естетика и традиции в това опасно хоби...

По време на 4-минутния албански клип вероятно се изстрелват повече боеприпаси отколкото един наш боен контингент за месеци в гореща точка по света. Най-любопитното обаче е, че всички албанци доживяват финала на народното парче живи и здрави. По всичко личи - стрелбата в Албания е национален спорт - едно удоволствие, което обаче се упражнява с вроден професионализъм и целогодишно.

Още от Коментари

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан,

Извинявайте, че не се съобразихме с академичните и човешки норми - свалихме клипа

Здравейте, искам да се извиня на всички, които се чувстват засегнати от нашия клип. Съжалявам, че не съобразих, че клипът не отговаря на определени академични и човешки норми,

Хленч по български

Добре, искате оставка на правителството... Но какво предлагате. Искате увеличение на заплатите и намаляване цената на горивата. Заплатата може да си я създадете сами - с повече инициативност.

Добрите трябва да се търсим и да се организираме

Преди няколко дни, решихме и пуснахме в ФБ един текст платен, за да достигне до повече читатели. В началото имаше коментари, повечето позитивни. В един момент,

Менда Стоянова: Цената на "Гражданската отговорност" няма нужда да се повишава (Видео)

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова с извънредно изявление в Народното събрание. "Гражданската отговорност" няма нужда да се повишава, за това остава същата, заяви тя.

Цветанов: Президентът прави внушения, които не му правят чест

Президентът прави такива внушения, които не му правят чест. Това заяви пред Би Ти Ви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Високите цени на горивата зависят ли от

Пламен Димитров: Гневът на хората е автентичен, но няма как да няма организация на протестите

Никой не обяснява как се ценообразуват цените на горивата у нас, хората не вярват, че в момента това е реалната цена. И в комбинация с ниските доходи, това води до автентичен гняв.

Летище "Стефан Стамболов" бива, но летище "Желю Желев" ми звучи комично

Качвам се за презокеански полет на летище "Джон Кенеди" в Ню Йорк. Сменям самолета на летище "Шарл де Гол" в Париж и кацам на летище "Стефан Стамболов" в София. Така бива ли, ами бива...

Дано най-накрая всички разберат, че амбицията, да поправиш света, е довела до много беди

Главният глобалист на този свят е Карл Маркс. Дали е имал предшественици в този мрачен Интернационалистичен проект е въпрос на дебат между онези, които знаят повече от мен.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.