Пусни SMS за деца в беда, вместо дежурни пожелания за ЧНГ

26.12.2012; На Коледа истински се потресох, когато разбрах, че най-големият дарител на храм паметника Александър Невски е дядо Добри от село Байлово.

Винаги съм знаел, че българинът трудно става съпричастен към подобни каузи, както и към чуждото нещастие, но един 97-годишен дядо да е дарил най-много пари за възстановяването на най-големия храм у нас, но и на Балканите (след Свети Сава Сръбски), това си е наистина срамно.

В Съединените щати например големите дарители са богатите хора. Те често не само дават пари, но и увличат масите да участват в каузи с продължение, а не в еднократни кампании.

Милионерите в САЩ обаче обикновено са започнали от нулата и са натрупали пари с ум, но и с много постоянство и труд. Истински филантропи, защото не са израсли в лукс и добре знаят какво е да си в нужда.

Нашите нови милионери също не са се родили със сребърна лъжичка в устата, но имат друго мислене. 90 процента от богатите днес в България са обикновени крадци, които не са в затвора заради необикновеното ни правосъдие.

Тези хора не обичат да даряват, или ако го правят, то е еднократно, показно и помпозно. Изследвания показват, че значителна част от българите, които помагат на непознати в беда, са всъщност мъже и жени, живеещи на ръба на бедността. У нас по-вероятно е да дари един безработен човек, отколкото крадец на ДДС, партиен велможа, забогатял от приватизационна схема, или пък измамник, който никога не е плащал данъци.

Другата причина да не се помага на хора в беда, е недоверието в кампаниите за набиране на средства, породено от тоталната липсата на ред и морал по време на прехода, от който изплуваха описаните по-горе милионери.

Затова и у нас постоянно се появяват съобщения за деца, които гаснат от различни болести някъде в страната, а събирането на пари за лечението им винаги отнема мъчителни месеци. Твърде често те не само не могат да бъдат излекувани у нас, но и няма фонд, който да финансира възстановяването им в чужбина.

В същото време според информация от мобилните оператори само за Коледа българите разменят над 15 милиона есемеса. Ако приемем, че те струват 1 лев, това прави 15 милиона лева - със сигурност достатъчно за лечението на всички деца, които ще изпаднат в беда в следващите 12 месеца, а вероятно ще остане и за купуване на животоспасяваща апаратура за детски клиники.

За първи път тази година мобилните оператори не вземат ДДС и такса от есемесите, изпращани за кампанията Българската Коледа. Това е абсолютно прозрачна благотворителна инициатива - организира се вече почти 10 години и е събрала до момента близо 20 милиона лева - реално раздадени на хиляди деца в нужда.

Затова, ако си пропуснал на Коледа, пусни есемес за Нова година. Номер 1117 - вместо дежурните пожелания.

Още от Коментари

Чистосърдечно давам възможност за нови “анализи" и "тълкувания", иначе просто протокол на "Белия дом" :)

Чистосърдечно давам възможност за нови “анализи”, “препоръки”, “тълкувания” и изяви по повод тази снимка :-) иначе, просто протокол на Белия дом

Как се наричат сто пиара на дъното на океана?

- Как се наричат сто пиара на дъното на океана? - Пак дъно, но с претенции и на заплата. *От

Огромни субсидии за зърно и мляко. Зърнарите в поршета, а хлябът - поскъпва

Дори да се стигне до таван на печалбите при хляба и някои основни хранителни стоки, много скоро вероятно ще се окаже, че схемата не работи. Най-малкото защото всички по веригата са толкова

А се видяхме само преди седмица! Скъпа Наталка, бъди силна!

Така ще Ви запомня .. и така се видяхме преди седмица за последно!!! Моите най-сърдечни СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ !!! Скъпа Наталка , бъди СИЛНА!!! Новината много рано тази сутрин ме порази..

Недолайкване в детството!

Бъдещите психолози ще кажат: основният проблем на днешното поколение – недолайкване в детството! *От

Ще гледам проклетото предаване, ако питат Ванко 1 дали си дава сметка как е разбил десетки животи

Ако някой от хората в Къщата на ВИП Брадър в някое от живите предавания седне и попита съвсем спокойно Ванко 1 дали си дава сметка какво се е случило с момичетата, които е принуждавал да проституират,

Как колата измести дома в BG икономиката

Кризата промени двигателя на растежа: вместо към вътрешното търсене - производства, ориентирани навън. Какво следва Икономиката в България все още създава доход, равен на около 50% от средния за ЕС,

Борисов: Твърде съм малък да коментирам изявленията на Тръмп

Гутериш говори за надпревара в ядреното разоръжаване, мигрантски войни, влошени многополюсни отношения между държавите. От изказванията на Тръмп, Ердоган и всички останали виждате,

Повече пари за инвалидите е купуване на съвест

Те имат нужда от услуги, а не от изолация, казва президентът на КТ "Подкрепа" - Г-н Манолов, поискахте от НОИ и Агенцията за социално подпомагане данни за издадените решения за инвалидни пенсии.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.