Пусни SMS за деца в беда, вместо дежурни пожелания за ЧНГ

26.12.2012; На Коледа истински се потресох, когато разбрах, че най-големият дарител на храм паметника Александър Невски е дядо Добри от село Байлово.

Винаги съм знаел, че българинът трудно става съпричастен към подобни каузи, както и към чуждото нещастие, но един 97-годишен дядо да е дарил най-много пари за възстановяването на най-големия храм у нас, но и на Балканите (след Свети Сава Сръбски), това си е наистина срамно.

В Съединените щати например големите дарители са богатите хора. Те често не само дават пари, но и увличат масите да участват в каузи с продължение, а не в еднократни кампании.

Милионерите в САЩ обаче обикновено са започнали от нулата и са натрупали пари с ум, но и с много постоянство и труд. Истински филантропи, защото не са израсли в лукс и добре знаят какво е да си в нужда.

Нашите нови милионери също не са се родили със сребърна лъжичка в устата, но имат друго мислене. 90 процента от богатите днес в България са обикновени крадци, които не са в затвора заради необикновеното ни правосъдие.

Тези хора не обичат да даряват, или ако го правят, то е еднократно, показно и помпозно. Изследвания показват, че значителна част от българите, които помагат на непознати в беда, са всъщност мъже и жени, живеещи на ръба на бедността. У нас по-вероятно е да дари един безработен човек, отколкото крадец на ДДС, партиен велможа, забогатял от приватизационна схема, или пък измамник, който никога не е плащал данъци.

Другата причина да не се помага на хора в беда, е недоверието в кампаниите за набиране на средства, породено от тоталната липсата на ред и морал по време на прехода, от който изплуваха описаните по-горе милионери.

Затова и у нас постоянно се появяват съобщения за деца, които гаснат от различни болести някъде в страната, а събирането на пари за лечението им винаги отнема мъчителни месеци. Твърде често те не само не могат да бъдат излекувани у нас, но и няма фонд, който да финансира възстановяването им в чужбина.

В същото време според информация от мобилните оператори само за Коледа българите разменят над 15 милиона есемеса. Ако приемем, че те струват 1 лев, това прави 15 милиона лева - със сигурност достатъчно за лечението на всички деца, които ще изпаднат в беда в следващите 12 месеца, а вероятно ще остане и за купуване на животоспасяваща апаратура за детски клиники.

За първи път тази година мобилните оператори не вземат ДДС и такса от есемесите, изпращани за кампанията Българската Коледа. Това е абсолютно прозрачна благотворителна инициатива - организира се вече почти 10 години и е събрала до момента близо 20 милиона лева - реално раздадени на хиляди деца в нужда.

Затова, ако си пропуснал на Коледа, пусни есемес за Нова година. Номер 1117 - вместо дежурните пожелания.

Още от Коментари

Ген. Луков не е нацист! И още по-важно - не е комунист

Ген. Луков не е нацист! И още по-важно - не е комунист. У нас престъпна политическа организация е била само БКП.Така казва законът. *Коментарът е от

За да унищожиш една държава не е нужно да хвърляш атомни бомби, а да принизиш народа му

Да не забравяме - ние живеем в разказа за България. Ние не строим и не поддържаме българските улици и пътища, ние строим и поддържаме разказа за българските улици и пътища.

Разводът е началото на яростно състезание "кой сега е по-щастлив"

Разводът е началото на яростно състезание в дисциплината „кой сега е по-щастлив“. *Коментарът е от

Кви уши, кви пет лева? Защо някой трябва да вкарва България в иглени уши, когато си има парадни входове и изходи

Борисов: "Tолкова ми е трудно да прокарвам държавата през иглени уши." Кви уши, кви пет лева? Някой знае ли за какви уши става дума и защо по дяволите някой трябва да вкарва България в иглени уши,

Проблемът с морбилите е заради политическата коректност. Сега им викаме антиваксъри, но може да са и простраци

Проблемът с дребната шарка (морбили) е заради политическата коректност, не за друго. Щото сега им викаме антиваксъри и звучи научно, все едно някакви важни хора говорят и трябва да ги изслушаме.

КоVARство без любов

Феновете са разочаровани, но пропускат, че тази технология не може да се сравнява с ястребовото око, защото отново човешкият фактор е решаващ Когато в началото на годината УЕФА реши системата за

Както някои превръщат нациста Луков в герой, защото е убит от комунисти, така други превръщат неговите убийци в герои

Както някои превръщат нациста Луков в герой, защото е бил убит от комунисти, които по идеология са терористи, така други превръщат неговите убийци в герои.

Ясно е като бял ден, че Митьо Очите е агент на службите, който от време на време удобно влиза и излиза от затвора

И Митьо Очите сега ще им пълне заглавията на официалните медии, за да не гледате другите новини за Гебрев и венецуелски перачи, за банките ,мутри и провалилите се служби за сигурност.

Пробвайте да виждате чистота и доброта, може да ви хареса повече от хейтването във фейсбук

Виждаш, каквото искаш да видиш! ?????? Рожен. Китно българско селце. С малко къщи, но усмихнати, ведри хора. Продават на улицата сладко, мед, орехи, мурсалски чай и рисувани кратуни - на ръка.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.