Защо българинът не е бунтар, а мишок

18.12.2012; Удивително е колко извратен праг на търпимост има българинът.

Как налагането на някои лични ограничения могат да го превърнат в бунтар, в участник в протести и улични барикади, а в същото време същият този човек се е свил като мишок, подложен на постоянно нарушаване на правата - неговите лични и на семейството му.

Ето сега например битката - да се либерализира ли тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места? Ограничението възбуди протести в цялата страна - на пушачите, на собствениците на заведения, и активира съвсем разбираемо и дежурните лобисти в парламента. Те веднага пресметнаха, че за 5 месеца, откакто забраната е факт, са закрити около 20 000 работни места, а заради преките загуби за бизнеса в бюджета не са влезли около 50 милиона лева.

Като оставим настрана твърде съмнителния произход на тези цифри, първият въпрос, който възниква, е защо собствениците на заведения не приемат тези обстоятелства, както са го направили и колегите им в целия Европейски съюз, където ограничението е факт.

Да не говорим, че за предстоящата забрана за тютюнопушене се знае от години - така че загубите от нея дори не можем да приемем за пазарен риск, защото не са никаква изненада за никого.

Нима държавата се погрижи за строителните фирми, чийто лавинорастящ преди това бизнес рухна в кризата? Или може би някой компенсира собствениците на видеотеки, които торент сайтовете оставиха пусти? Не съм чул също така някой собственик на вестник да е поискал и получил обезщетение или някакъв особен статут от държавата, защото тиражите падат заради новините по интернет, а рекламата намалява от финансовата криза...

Всеки сам и отговорно трябва да си прави сметката. И както се радва на приходите, би следвало да приема и загубите. Това за собствениците на заведения. Пушачите пък, какъвто съм и аз между другото, трябва да се съобразяват с околните по същия начин, както например един шофьор спира на зебра, за да премине пешеходецът.

Най-странното лично за мен в тази история обаче е друго - какво конкретно може така силно да активира българина да си търси правата и какво е склонен той да търпи до критична точка?

Защо сънародниците ни примерно полудяват, когато им забранят домашната ракия, или пък да пушат в заведения? Защо се бунтуват, когато се вдига цената на бензина заради увеличената цена на петрола на световните борси или пък, когато се реши да се прибират насила бездомните кучета, които иначе хапят и сеят зарази по улиците, а е склонен да търпи с години некоректното отношение на банката, от която е изтеглил кредит?

Финансовата институция на няколко пъти му е увеличавала незаконно лихвата, в резултат на което месечните му доходи са намалели чувствително (тук влизат и парите за децата му), но българинът подвива опашка и най-много да се намръщи на касиерката в банковия клон, която няма нищо общо с проблемите му.

С такъв екзотичен праг на търпимост българинът днес не изглежда бунтар, а мишок. Защото комплексите му пречат ясно да разграничава големите несправедливости, срещу които си заслужава да се бори.

Още от Коментари

Думи на несъгласие: Рано е за летище "Д-р Ж. Желев"

Прочетох с недоумение новината, че съм направил предложение и съм подписал петиция Летище "София" да носи името на д-р Желю Желев – президент на Р България в периода 1990-1997 г.

Плевнелиев: Румен Радев е пасивен, не му прилича да играе популистки

Бившият президент Росен Плевнелиев пред БНР: Не е време за избори Много е важно протестите да бъдат чути доколкото те се провеждат по един демократичен и правов начин.

Вилнеене на мутри няма как да мине за граждански протест

Вилнеене на мутри, превозвани от квадратни джипове "Мерцедес" с руски номера няма как да мине за граждански протест. Моите уважения към всички, които имат кауза, за която протестират - майки с деца,

Маринов: На протестите има хора, които са там, за да провокират полицаи и участници

Всяко нещо, свързано с обществено напрежение, ни притеснява. Нашата задача е да опазим обществения мир. На много места стават протести, които не са организирани съгласно закона,

Българинът е семе. И плевел, и плод...

Властта зарови България, но Българина е семе. И плевел, и плод... Амин. *От

Борисов към министрите: Разяснявайте на хората решенията за данъка върху старите коли

Премиерът Бойко Борисов препоръча на министрите да продължават да разясняват на хората управленските решения на правителството по темите за данъка върху старите коли, застраховките и горивата.

На българина дома му отнеми, детето му остави гладно, но на колата не посягай

В България трябва да се протестира абсолютно справедливо и задължително за стотици неща. Аз лично мисля, че най-сериозните ни проблеми са липсата на правосъдие и възмездие, корупцията,

"В ЕС сме за пари, а не за демокрация."

"В ЕС сме за пари, а не за демокрация." Шофьор на ЦК на БКП *От

В Македония има повече демокрация, по-малко страх и по-свободен дебат, отколкото у нас

Прекарах шест дни в Македония и имах възможност да гледам поредица от предавания по различни ТВ канали. Впечатлението ми е, че електронните медии в съседната ни страна са доста по-свободни от нашите.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.