Не давайте премии и на магистратите с провалени дела

11.12.2012; Българските магистрати да получат коледни премии утре ,е все едно женският ни национален отбор по хокей да беше взел премии, след като през 2008 г. падна от Словакия с 0:82.

Дори е много по-абсурдно и скандално, защото позорният хокеен мач се игра в Латвия пред едва 37 зрители, а прокурорите, съдиите и следователите играят всеки ден пред

7 364 570 българи според последното преброяване на населението.

Нещо повече, магистратите са под постоянното наблюдение на еврокомисията вече почти 20 години. И констатацията на чужденците, която напълно съвпада с мнението на обикновения българин, е, че съдебната система у нас не работи.

Точно правосъдието е ресорът, заради който България е под постоянен мониторинг и получава на всяко полувреме жълт картон и дърпане на ушите.

Конкретните причини магистратите да са на мушка са тоталният провал по всички знакови и обществено значими дела, но и незадоволителните резултати срещу конвенционалната престъпност, както и въобще бавният и формализиран съдебен процес. С две думи формулирано - липса на правосъдие.

Всичко това звучи много отчайващо, но за сметка на това има и още... Освен генератор на провали, прокуратурата например е и машина за загуби за бюджета. В момента обвинителите дължат над 5 милиона лева без лихвите на българи, които са ги осъдили за незаконно наказателно преследване.

И тези обезщетения не се изплащат, защото не са предвидени в бюджета. Догодина те ще дойдат най-вероятно от майчинските, които пак няма да бъдат увеличени. Но пък депутатите ще запазят отново парите на паразитните комисии, които също с лека ръка си раздават бонуси (виж на 13-а стр. как членовете на Комисията за дискриминация, разкрити от "168 часа", все още не са върнали заплатата, която си гласуваха).

Но за да си изясним напълно абсурдността на ситуацията, нека погледнем детайлно на магистратските провали - от една страна, прокурорът не си е свършил работата по едно такова дело, защото го е загубил.

За това той е получавал редовно заплата, но след фиаското на процеса данъкоплатецът ще се бръкне още веднъж в джоба, за да изплати обезщетения на незаконно преследвания от него гражданин.

И

сега същият този прокурор ще получи и коледен бонус. Ще го получи и съдията, който цели 5 години е писал мотиви за присъдата си и е провалил делото по давност, подарявайки свобода на насилниците и лишавайки жертвите от правосъдие.

Е този път финансовият министър Симеон Дянков е прав, като им казва: "Гнусно е! Засрамете се!"

Големият срам обаче е за новия Висш съдебен съвет, който бе избран с претенции за нов морал, но единодушно гласува тези 10 милиона лева да се раздадат на всички магистрати.

Бонуси в съдебната система може и да има, но само за прокурор за пример, който няма загубено дело, и за съдия, който не позволява затлачване на делата и мотивира решенията си винаги в срок.

Макар че както казва отново Симеон Дянков: "Бонуси се дават не когато се работи добре, защото това е задължението на всички служители, а когато се работи още по-добре."

Още от Коментари

Кабинетът е в агония - отива си, но и държавата е в агония

Правителството е в агония, очевидно е, че то си отива, но и държавата е в агония. Цари нестабилност в държавата и несигурност за бъдещето. Единственият изход са предсрочни парламентарни избори и

Как да изпитате диво щастие, без да давате никакви пари

Внушавате си, че сте си загубили портфейла. Търсите го. Не го намирате и се отчайвате. Мислите как Бог ви е забравил и през колко гишета трябва да минете, за да си извадите нови документи.

Без партии? А какво ще дойде на тяхното място?

Специалните дни НА нещо приличат на глобален експеримент: готови ли са хората да се държат като мравуняк. Насаждат илюзия за свобода По повод наскоро отбелязания световен ден на тоалетната (19

Гладният иска само да му е по-евтино!

За жалост, докато националните протести в България, са винаги на материална основа, няма да има промяна на системата. Гладният не го интересуват идеални и абстрактни цели като съдебна реформа,

Промени себе си, после променяй системата

Вече втора седмица Европа се тресе от протести. Правата си търсят от най-бедните в съюза - българите, до едни от най-богатите - французите. От най-недисциплинираните - гърците,

Вицепремиерът: Аз съм майка, дайте ми 2 седмици толеранс

Икономиката, демографската политика и доходите - това ще са приоритетите на току-що избрания вицепремиер Марияна Николова. Това обяви тя на пресконференция в Народното събрание. "Аз съм майка.

Десислава Атанасова показа заплатата си от 2013 г.: Призовавам Нинова да покаже фиша си от последния месец, в който не ходи на работа

Депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова призова лидерката на БСП Корнелия Нинова да покаже фиша си със заплатата й като народен представител от последния месец, "в който не ходи на работа,

"Борбата с неравенствата" е упражняване на натиск спрямо по-качествената част от населението с цел облагодетелстване на по-калпавата

Ееей ден не минава без тая глупост колко важна била "борбата с неравенствата" из медиите. Кой да се бори? Как? С чии пари? > Няма нищо по-естествено и справедливо от неравенството.

Започва внушителното превъоръжаване на руската армия

Мащабното преекипиране на руските въоръжени сили ще осигури запазване на стратегическия паритет и ще защити Русия от външни заплахи. Това заяви президентът Владимир Путин,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.