Над 1 млрд. лева държат българи в швейцарски банки

06.12.2012;

Над 500 млн. евро са имали българи по банкови сметки в Швейцария през 2011 г.

Точната сума не е известна, защото има тайна на спестяванията в алпийската страна. Специалисти във финансовата сфера пресмятат парите по косвени признаци. Затова експерти направиха уговорката, че е възможно сумата да е друга. Освен това в нея не са включени парите, които се пазят в сейфове.

Само за една година (от 2010 до 2011-а) депозитите на наши сънародници в швейцарски банки са се увеличили с над 100 млн. евро, ако се съди по постъпилите данъци по лихвите в бюджета. За 2010 г. приходите от данъци по лихвите са били 523 хиляди лв. Парите постъпват в бюджета анблок, тоест никой не може да каже на кои български граждани принадлежат тези спестявания в Швейцария. Не се знае дали някой има 1 милион евро или 300 хиляди евро, нито се знае кои са тези българи и български фирми. Никой от тях не е длъжен да декларира приходите си от швейцарски сметки в годишната данъчна декларация. Затова не може дори да се направи изводът дали в Швейцария трупат пари най-богатите българи. Въпреки че изглежда много логично, но няма никакви доказателства за това.

В момента е започнала

процедура за обмен

на банкова тайна между България и Швейцария

Преди два месеца финансовият министър Симеон Дянков и посланикът на конфедерацията Н.Пр. Регина Ешер са подписали спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. По програма тя трябва да влезе в правителството, след което да се ратифицира от парламента. Една от клаузите е падане на банковата тайна.

Въпреки публичната закана на Симеон Дянков, че рано или късно ще разкрие хората с тайни сметки в чужбина, в администрацията са скептично настроени.

Близки до кабинета твърдят, че документът едва ли ще има реално действие в близките няколко години. От швейцарска страна уверили, че по него ще текат обсъждания през 2013 г. Така че в най-добрия случай спогодбата би могла да влезе в сила от 2014 г. В неофициални разговори станало ясно, че Швейцария до последно ще се бори за запазване на банковата тайна.

"Това е единственият бизнес, който ги прави неподвластни на кризата - коментира запознат с преговорите. - Само в сънищата на Симеон Дянков банковите сметки там могат да бъдат разкрити."

Икономиката на Швейцария сериозно пострада след

скандала с диска,

на който бяха записани банкови сметки и имена на хора от цяла Европа.

"Швейцария се съпротивлява, но трудно ще устои на натиска на САЩ и Европа. Това са общи мерки срещу тероризма и прането на пари", коментира финансист.

Въпреки че страната е сред най-скъпите дестинации за прикриване на авоари, тя все още е и най-предпочитаната. Според офшорни консултанти тя има отлична репутация в бизнес средите. "Регистрацията и поддръжката на банкови сметки там е доста скъпа, но всяко евро си заслужава - казва източникът ни. - И обслужването, и дискретността са на ниво."

Според експерти доскоро там можело да се съхраняват пари,

без да са необходими никакви лични данни

- само с парола, за която знае клиентът и банката. По този начин никакъв софтуер или ченгета не могат да разберат кой какви пари притежава.

Мерките срещу тероризма наложили по-стриктни правила. На този етап може само да се гадае дали и сега някои швейцарски банки не се изкушават да предлагат дискретната услуга. Примерно чрез свои фирми, които да прикриват сенчестите клиенти.

Още от Репортаж

Без виновни за падналата сграда на ул. “Алабин”, която уби 2 жени преди 12 г. (обзор)

Четирима прокурори се смениха, един дори прекрати делото. Настоящият призна, че колегите му са опорочили разследването 12 години след като сграда на столичната ул.

Водачите на протестите - хора, които нямат проблем с горивото и скъпотията

Водачите на протестите срещу скъпия бензин по места са хора, които очевидно нямат проблем с горивото и скъпотията. В Благоевград протестът се води от съименника на земеделския водач Александър

Осъдиха на 20 години затвор мъжа, убил 18-годишния Алекс от Бяла заради цигара

Окръжният съд в Русе даде 20 години затвор при първоначален строг режим на 33-годишния Валентин Маринов за това, че умишлено умъртвил 18-годишния Алекс от град Бяла, съобщи БТА.

Отложиха дело на стопани на овце от Болярово срещу областната дирекция по безопасност на храните

В Административния съд в Ямбол започна дело на собствениците на стадо овце в Болярово срещу заповед на областната дирекция по безопасност на храните за заличаване на фермата поради наличието на чума

Уволниха ловен надзирател, хванат с крадени дърва в Благоевградско

Най-тежкото наказание "уволнение" е наложено на Мехмед Бошнаков – ловен надзирател в "Държавно ловно стопанство Дикчан". Заповедта на директора на териториалното поделение на ЮЗДП в с. Сатовча инж.

Дядо на съд за блудство със 7-годишна приятелка на внучката си

Възрастен мъж е предаден на съд за блудство със 7-годишно момиченце. Районна прокуратура – Петрич е внесла обвинителния акт срещу 57-годишния С. С. и се очаква насрочване на делото.Обвиняемият С.

2 години и 9 месеца затвор за частен съдебен изпълнител, присвоил чужди пари

Състав на Окръжния съд в Шумен постанови осъдителна присъда за частния съдебен изпълнител Асен Тонев, съобщават от съдебната институция. Съдът му е наложил общо наказание от две години и десет месеца

Всички поканени отиват при Слави, само президентът не

Главният прокурор Сотир Цацаров е приел поканата да гостува на "Шоуто на Слави" в четвъртък, 22 ноември, научи "24 часа". На 21 там ще бъде премиерът Бойко Борисов, който също прие поканата.

Oбвиниха двама по казуса "Джи пи груп" за данъчни измами

Специализираната прокуратура обвини двама души по казуса "Джи пи груп" за това, че от началото на 2014 г. до 7 октомври 2018 г. са се сговорили да извършват данъчни и финансови престъпления с цел

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.