Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АСЕН ВАСИЛЕВ
АСЕН ВАСИЛЕВ

Кои остават от съставения от “24 часа” топ 10 - финансовият министър и икономическият отклониха офертата на Слави след разговор с Ники Василев и разумното обяснение, че има разминаване във визията за финансовата политика

Точно преди седмица - миналия петък, “24 часа” описа Николай Василев като фаворит за премиер след изборите. И позна. В понеделник Слави Трифонов съобщи неговото име за премиер.

Публикацията “Топ 10 на възможния 56-и премиер (По профилите на Слави и служебния избор на президента)” направихме, след като отворихме банката “кадри” на бъдещата изпълнителна власт и подредихме 10 възможни премиери.

Кирил Петков
Кирил Петков

Пред френския “Монд” Слави Трифонов описа профила на бъдещия министър-председател - някой, който е учил, говори езици и достойно представя България. В първата петица от групата на 10-те медията ни подреди:

1. Асен Василев, настоящ министър на финансите

2. Кирил Петков, служебен министър на икономиката

3. Атанас Пеканов, сегашен вицепремиер по еврофондовете

4. Любомир Каримански, финансов експерт на ИТН

5. Николай Василев, вицепремиер и министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев.

И петимата имат солидно образование, придобито в чужбина, и впечатляваща кариера.

Какво се случва, след като Трифонов обяви, че ще съобщи ново име за премиер?

Асен Василев и Кирил Петков обясниха в понеделник защо са отклонили предложението да се включат в бъдещо правителство на “Има такъв народ” - защото ИТН и икономическият екип на служебното правителство имат “съществени различия във визиите си за финансовата политика и основните задачи през следващия период”. Затова са решили, че е по-добре в бъдещото правителство да работи екип, който споделя визията на премиера и на носителя на мандата за финансовата политика на държавата.

След като Трифонов обяви, че първият му вариант на правителство вече не е актуален, това оставя отворена врата за евентуално включване на Асен Василев и Кирил Петков. Особено след коалиционни преговори с евентуални бъдещи партньори - ДБ и “Изправи се! Мутри вън!”.