Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Видеото, на което се виждат на мотор, не помага за идентифицирането им

Властите смятат, че са чужденци, използвали оръжие със заглушител

Неизвестни остават имената на двамата стрелци, убили разследващия гръцки журналист Йоргос Карайваз през април тази година. Покушението, извършено пред дома му в южното атинско предградие Алимос в ранните следобедни часове, все още е обвито в пълна мистерия. Единственото, с което властите разполагат, е видео, на което се вижда как

наемниците напускат местопрестъплението

на мотоциклет.

Въпреки че има свидетели, идентифицирането на нападателите засега затруднява полицията. Това, което се знае от показанията на хората, е, че по Карайваз е стреляно шест пъти, а използваното оръжие било със заглушител.

Репортерът се е връщал от участие в дневното шоу на телевизия "Стар", когато е нападнат. По нареждане на премиера Кириакос Мицотакис всички опитни полицаи от отдел "Убийства" са ангажирани с разследването.

И до момента колеги на журналиста, който е сред най-разпознаваемите лица на телевизионния екран, предполагат, че убийството му е свързано с работата му. Те са сигурни, че то не е извършено по лични мотиви, тъй като според тях Карайваз е достигнал до особено интересна информация за организираната престъпност в Гърция. Поради тази причина кримиконтингентът наредил да бъде заличен, за да спре да рови в дейността им.

Смъртта на Йоргос се оказа истински шок за цяла Гърция, тъй като нападенията над журналисти там са изключителна рядкост. Това е второто убийство на репортер от 2010 година насам. Първото е на 19 юли, когато 37-годишният Сократис Гиолиас е екзекутиран пред дома си в Илиуполи с 16 куршума от близко разстояние. За нападението отговорност пое "Сектата на революционерите".

Тогава висш офицер от полицията обясни, че страната се намира в началото на нов цикъл от кървави нападения от новото поколение терористи.

"Те са се прегрупирали, променили са философията на действие и вече може да нанесат удар по когото и да е във всеки момент - разказа разследващият пред местни медии. - След пакета-бомба в Министерството за защита на гражданите, дойде и убийството на журналиста, и

никой не знае

какво ще последва."

След покушението властите разказаха, че призори четирима души с бяла кола "Хонда", открадната дни преди това, се приближили до блока на Гиолиас. Трима от тях, които били облечени с едни и същи дрехи с емблеми на охранители, слезли от нея. Двама държали деветмилиметрови пистолети. Трети позвънил на вратата на апартамента. Неидентифициран човек казал на репортера да слезе пред входа, защото крадат колата му. Сократис направил точно това. Още с отварянето на вратата върху него се изсипал куршумен дъжд. Секунди след това стрелците се качили в колата и заминали в неизвестна посока. Малко по-късно превозното средство е открито запалено, а свидетели разказват, че нападателите дори не били с маски. Единственото, което носели, били бронежилетки.

"Сектата на революционерите" всъщност се появява през февруари 2009 г. Тя става известна след въоръжено нападение срещу полицейски участък в Атина. Нейни членове стрелят и по сградата на гръцката частна телевизия "Алтер" в югозападната част на гръцката столица. Самата групировка официално твърди за себе си, че в черния й списък фигурират полицаи, адвокати, журналисти и дори политици.

През същата година властите в Гърция обявяват, че екстремистките организации в страната не са никак малко. Те стават все по-опасни, а разбиването им ще отнеме повече време от очакваното.

Дали и в покушението срещу Йоргос Карайваз, случило се преди месеци, отново бунтовническа група има пръст, засега остава неясно. Загадка е и дали журналистът е подавал конкретни сигнали към полицията за заплахи. До момента разследващите не са изнесли подобна информация. Те отказват да кажат и дали има лица от подземния свят, които може да са потенциалните поръчители на убийството на криминалния репортер.