Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гарет Саутгейт извезе Англия за едва втори път в историята до финал на голям фуорум.
Гарет Саутгейт извезе Англия за едва втори път в историята до финал на голям фуорум.

След 30 години той върна Англия сред топотборите и пое вината за загубата на финала

Hевероятната драма при дузпите на финала на Евро 2020 между Англия и Италия разплака Острова и хвърли в еуфория всички на Апенините. С победата "адзурите" си осигуриха първа титла на Стария континент от 1968 г., докато албионците чукнаха 55 години без трофей. Всъщност точно толкова време англичаните чакаха, за да стигнат изобщо до мач за купата. Именно затова все още има разногласия дали загубата на "Уембли" бе провал, или все пак

второто място е сигнал, че тимът се движи в правилната посока през последните години.

Треньорът на "трите лъва" Гарет Саутгейт вече прекъсна ужасяващата английска прокоба при лотарията на дузпите преди туринра, но проспериращият мениджър бе застигнат от нея отново в най-неподходящия момент.

Критикуван от някои заради нетипично дефанзивния за Англия футбол, който изповядва, и подкрепян от други, никой не може да отрече, че Саутгейт успя да измъкне отбора от посредствените резултати, в които буксуваше десетилетия. След като мнозина очакваха триумф за неговите момчета на Евро 2020, сега Гарет трябва да се справи с горчивата загуба. Самият той се сблъсква с трудности във футбола още като дете.

Саутгейт е роден през 1970 г. в Уотфорд, но първите стъпки в любимата игра за него са в отбора на "Саутхемптън". Именно в школата на "светците" той среща трудности и след година и половина тренировки е освободен от тима. Гарет обаче не се отказва и успява да премине проби в отбора на "Кристъл Палас". Там тийнейджърът е изпробван първо като десен бек, а по-късно е наложен в центъра на защитата. Въпреки старанието си обаче на моменти младокът остава разочарован, понеже видимо има по-талантливи момчета от него. По онова време никак не е сигурно дали Саутгейт ще стане изобщо някога професионален футболист. Може би защото е наясно с неприятните перспективи, Гарет се оглежда и за други възможности. Когато е на 16 години, той кара стажове по журналистика и трупа опит в различни офиси.

Въпреки честите подигравки на неговите съотборници по адрес на носа му всички споделят, че Гарет Саутгейт е изключително възпитан и трудно се засяга. Самият той бил цар на шегите и често развеселявал обстановката. Едно от силните му качества в онези години е, че никога не се отказва и в крайна сметка, въпреки че има по-талантливи съотборници, той успява да пробие в мъжкия отбор на "Кристъл Палас", когато навършва 18 години.

Нещо повече, Саутгейт се превръща в основен играч на тима до 1995 г., когато преминава в "Астън Вила". Същата година дебютира и за английския национален отбор, а само след месеци играе във всички мачове на "трите лъва" на Евро 1996, на което Англия е домакин.

Там той се превръща в големия грешник, като изпуска решаваща дузпа

на полуфинала срещу Германия, а албионците са елиминрани. До края на кариерата си като футболист Саутгейт участва на Мондиал 1998 и на Евро 2000. Карерата на защитника завършва в "Мидълзбро", а последният му мач е загубата от "Севиля" с 4:0 във финала за купата на УЕФА през 2006 г. Следващите месеци са решаващи за живота на бившия защитник. Той решава да приеме предизвикателството да стане мениджър и едва на 35 години вече е старши треньор на "Мидълзбро". В личен план нещата също вървят възходящо - Гарет се жени за красивата Алисън и не след дълго двойката се радва на дъщеричка Миа и син Флин.

Щастливият Саутгейт признава, че за него семейството е най-важно

Като наставник трупа три години опит в отбора, но след това цели четири е извън футбола. Завръщането му е чак през август 2013 г., когато подписва тригодишен контракт като треньор на английския национален отбор до 21 години.

Там резултатите му са изключителни и представянето на младежкия тим е в рязък контраст с мъжкия отбор, който регистрира катастофално световно първенство в Бразилия, завършвайки с една точка последен в групата.

Мъките на английските футболни запалянковци не свършват дотук - албионците разочароват всички и на Евро 2016 са надиграни и елиминирани от дебютанта Исландия на осминафиналите. В този момент сякаш нищо не предвещава Англия скоро да се бори за значимо класиране на голям форум. Съвсем логично треньорът Рой Ходжсън е уволнен, а Саутгейт веднага отрича да има апетити към неговото място.

Следва скандал и е изгонен и новият мениджър на Англия Сам Алардайс. Благодарение на тези катаклизми Гарет е извикан буквално на пожар, за да заеме неговото място като временен наставник.

Още първоначалните му резултати като треньор на "трите лъва" дадоха сигнал, че тима върви във възходяща линия.
Още първоначалните му резултати като треньор на "трите лъва" дадоха сигнал, че тима върви във възходяща линия.
Два месеца по-късно резултатите от работата му са толкова добри, че английската футболна асоциация му предлага контракт

за четири години, който той с радост подписва. Отборът се класира с лекота на световното първенство в Русия през 2018 г., а там англичаните след две поредни победи пресметливо решават да си спестят силите и губят минимално от Белгия, като така на практика отборът попада в по-лесната схема на турнира.

Още на осминафиналите Гарет Саутгейт счупи първата прокоба. Англия надделя над Колумбия след изпълнение на дузпи, като това е първият случай изобщо в историята, в който албионците печелят след 11-метрови удари на световно първенство. Следва победа над Швеция, която праща отбора сред четирите най-добри тима на голям форум след 1996 г. Въпреки последвалото отпадане от Хърватия само по себе си

четвъртото място е прието като успех на Острова,

а феновете на Саутгейт растат с всеки изминал ден. Хиляди англичани искат да се сдобият с елек като на успешния треньор. В следващите месеци Гарет доказва, че доброто представяне на мондиала не е плод на късмет, а на упорития труд на екипа. Благодарение на него Англия печели групата си в първото издание на турнира на Лигата на нациите, като успява да победи Хърватия и Испания. Впечатляваща е победата над "Ла Фурия" в Севиля, като това се оказва първо поражение за испанците на домашна сцена в официален двубой от над 15 години. В тази надпревара Англия губи на полуфиналите след продължения от Нидерландия, но с победата си в мача за трето място след наказателни удари срещу Швейцария Гарет Саутгейт се превърна в

първия английски треньор, спечелил два пъти на дузпи

Освен това отборът финишра на трета позиция в надпревара за първи път от 1968 г.

Именно затова очакванията на феновете за Евро 2020 бяха големи. Англия бе и сред най-сериозните фаворити на букмейкърите, а това, че тимът бе домакин на всички срещи с изключение на четвъртфинала с Украйна, даде надежди, че успехът е близо. Счупил каръка на дузпите и на дългогодишното чакане, отборът достигна до полуфиналите, без да допусне попадение във всичките пет срещи до този момент.

Куп негативни прокоби на английският национален отбор паднаха под негово ръководство.
Куп негативни прокоби на английският национален отбор паднаха под негово ръководство.
Най-сладка бе победата над Германия

като така падна поредната черна серия под ръководството на треньора. Успехът бе първи за Англия срещу "маншафта" в мач от елиминационна фаза от 1966 г. След победоносния сблъсък с немците Гарет Саутгейт пя заедно с ентусиазираните фенове, които носеха на ръце своя герой. Почти всички бяха убедени, че ако отборът спечели европейската купа, кралицата ще награди мениджъра с рицарската титла "сър". А Саутгейт се приближи още повече до това звание, след като успя да елиминира Дания и да класира родината си за първи път на финал на европейско първенство. Всъщност това бе едва вторият път, в който Англия е на голям финал след спечелената световна купа преди 55 години. И точно там, в големия мач, както често се случва,

героят се превърна в грешник

След като островичаните изпуснаха крехкия аванс, който имаха, след като Люк Шоу бе точен още във втората минута, и Леонардо Бонучи изравни, то мачът стигна до дузпи.

Преди тях Саутгейт вкара от пейката Букайо Сака, Джейдън Санчо и Маркъс Рашфорд. В крайна сметка и тримата пропуснаха от бялата точка и съвсем логично треньорът бе разкритикуван. Той обаче намери обяснение за решението си:

"Аз нося отговорност за изпълнителите на дузпи - заяви мениджърът. - Избрах кой да бие на базата на това, което правихме на тренировките. В крайна сметка загубите са за целия отбор. За съжаление, малко не ни достигна, но момчетата донесоха невероятни спомени на страната и могат да се гордеят. За съжаление обаче, тъгата е голяма, тъй като не получаваш често подобни възможности."

"Изключително сме разочаровани, защото момчетата направиха всичко по силите си - каза той. - Имахме силни моменти и други, в които не успявахме да задържим топката. Те обаче няма от какво да се срамуват, тъй като бяха страхотни. Беше удоволствие да работя с тях, но сега в съблекалнята е наистина тъжно."

Саутгейт вдъхва кураж на Джейдън Санчо след загубата от Италия.
Саутгейт вдъхва кураж на Джейдън Санчо след загубата от Италия.
В крайна сметка, макар и грешник заради избора си на изпълнители на дузпи, Гарет Саутгейт заслужава адмирации за това, че върна Англия там, където други не успяха десетилетия наред.