Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Англия претърпя футболен европейски Brexit, след като загуби финала на европейското първенство с 3:4 след дузпи (1:1 в редовното времеме и след продълженията) от Италия на "Уембли" в Лондон. За италианците това бе втората европейска титла. В герой се превърна Джанлуиджи Донарума, вратарят на Италия, който спаси две дузпи, а в едната топката се удари в гредата. 

Андреа Белоти пропусна втората дузпа за Италия, след като Джордан Пикфорд спаси удара му. Влезлият специално за бие дузпи секунди преди края  Маркос Рашфорд, след това обаче удари десния стълб зад вратаря Донарума. Вторият футболист, който влезе да бие дузпи, пуснат от селекционера на Англия Саутгаейт - Санчо, също изпусна от бялата точка. Жоржиньо имаше шанса да реши спора, но вратаря Пикфорд изби топката в десния страничен стълб. Сака обаче след това се превърна във фаталния грешник за Англия, след като ударът му от бялата точка бе спасен от Донарума.

Люк Шоу откри за Англия още в 1:59 мин на финала на Евро 2020 срещу Италия пред 80 000 зрители на "Уембли". Кевин Трипиър центрира отдясно и с левия крак от въздуха защитника на "Манчестър Юнайтед" прати топката в мрежата зад вратаря Донарума.

В 34-ата мин Федерико Киеза стреля силно по тревата, но топката профуча зад левия стълб на вратата, пазена от вратаря на Англия Джордан Пикфорд.

В 62-ата мин нападателят на "Юве" отново не успя да промуши топката зад Пикфорд, който е с една ръка успя да спаси сигурен гол.

5 минути по-късно Леонадро Бонучи изравни. Марко Верати удари преди това дясната греда зад английския вратар и защитникът на "адзурите" успя да вкара.

За първи път в историята си Англия играе на финал на европейско първенство и то в Лондон на "Уембли". Англичаните 4 пъти отпадат на полуфиналите на големи шампионати - на Евро 1968 и 1996-а, на световните през 1990 и 2018 г.

Италия има една европейска титла 1968 година, както и два загубени финала през 2000 и 2012-а. "Адзурите" не успяха да се класират за световните финали в Русия преди три години.

Под ръководството на селекционера Роберто Манчини Италия е в невероятна серия от 33 мача без загуба. До полуфинала на Евро 2020 с Испания, спечелен с дузпи, италианците бяха навъртяли 13 поредни победи. Последната загуба на момчетата на Манчини е на 10 септември 2018 г. при гостуването на Португалия с 0:1 в мач от Лигата на нациите.

Италия - Англия 4:3 след дузпи (1:1 в редовното време и след предължения). Голмайстори: Бонучи (67); Шоу (2). При дузпите: Берарди, Бонучи, Бернардерски; Кейн, Магуайър,  Съдия: Бьорн Кайперс (Нид). 
Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Бонучи, Киелини, Емерсон (118-Флоренци), Барела (53-Кристанте), Жоржиньо, Верати, Киеза (85-Бернардески), Имобиле (54-Берарди), Инсиние (91-Белоти).
Англия: Пикфорд, Уокър (120-Санчо), Стоунс, Магуайър, Трипиър (70-Сака), Филипс, Райс (75-Хендерсън, 120-Рашфорд), Шоу, Маунт, Кейн, Стърлинг.

Леонардо Бонучи изравнява за 1:1.
Леонардо Бонучи изравнява за 1:1.
Защитникът на Англия Люк Шоу вкарва във вратата на Италия за 1:0.
Защитникът на Англия Люк Шоу вкарва във вратата на Италия за 1:0.